Informațiile despre alimente și nutriție din față și din spate sunt esențiale. Iată cum să vă asigurați că detaliile sunt stricte din punct de vedere legal nu numai pentru a atrage clienți, ci și pentru a-i menține în siguranță, sfaturile fiind oferite de specialiștii de la FoodNavigator.
Un ghid
Ca parte a ghidului FoodNavigator pentru succesul unui start-up, ne uităm la cum să etichetăm legal și eficient noile produse alimentare.
Deci, ți-ai creat produsul. Am dedicat timp și entuziasm pentru a-l dezvolta, a cerut prietenilor și familiei să-l testeze și a făcut orice modificări necesare pentru a vă asigura că este exact așa cum doriți să fie. Acum, este timpul să-l ambalați.
Evident, există întrebări despre design și material la care trebuie să se răspundă. Mergi pe ambalaje naturale sau sintetice? Paleta de culori ar trebui să fie strălucitoare și îndrăzneață sau neutră și calmă? Și ce ton ar trebui să dai cu numele și sloganul? Toate acestea sunt întrebări importante și la care probabil te-ai gândit de când ai avut ideea pentru primul tău produs.
Ceea ce este posibil să nu fi luat în considerare este importanța informațiilor incluse pe eticheta produsului. Dar, nu vă înșelați, acesta este unul dintre cele mai fundamentale aspecte de luat în considerare și de corectat, în special atunci când are legătură directă cu siguranța consumatorilor.
„Dacă sunteți o marcă și introduceți un produs pe piață, aveți obligația de a menține consumatorul în siguranță”, a declarat Sam Hyde-Hart, fondatorul companiei de consultanță pentru alimente și băuturi, Hyde-Hart Consulting, la Evenimentul start-up-ului FMCG Bread & Jam la Londra.
Dar vestea bună este că reglementările din întreaga Europă sunt în mare parte aceleași și, prin urmare, dacă produsul dvs. este corect într-o țară europeană, atunci este probabil corect în altele. Cu toate acestea, acest lucru nu anulează necesitatea diligenței. Este responsabilitatea dumneavoastră să garantați că informațiile de pe ambalaj sunt complete și corecte. Deci, care sunt elementele esențiale?
Ce informații trebuie incluse pe eticheta unui produs?
Produsul alimentar trebuie descris cu acuratețe pe ambalaj, cu orice instrucțiuni suplimentare incluse. Acest lucru va asigura că consumatorul știe exact ce cumpără. Aceasta include o listă completă de ingrediente, cu orice alergen cunoscut, cum ar fi laptele sau nucile, evidențiați, astfel încât consumatorii alergici să poată vedea dacă un produs conține sau nu un anumit alergen.
„Dacă aveți o etichetă incorectă – declararea incorectă a alergenilor, declararea greșită a ingredientelor, declararea incorectă a valorilor nutriționale – produsul dumneavoastră ar putea pune consumatorii în pericol. Și asta ar putea duce la o rechemare. Acolo un produs este scos de pe piață și ar putea duce la expunerea la știri la nivel național”, spune Hyde-Hart.
Acest lucru nu numai că ar reprezenta o problemă pentru sănătatea publică, dar ar putea, de asemenea, să dăuneze grav brandului dvs., iar această daune ar fi greu de recuperat pentru o nouă marcă. În plus, dacă se dovedește că există o amenințare majoră pentru sănătatea publică, atunci consecințele ar putea fi mult mai dăunătoare.
„Dacă faci o greșeală cu ambalajul tău și ești contestat de autoritatea de reglementare, sunt șanse ca ei să-ți ceară să-l schimbi la următoarea tirare, dacă nu este o problemă de siguranță”, explică Hyde- Cerb. „Dacă se dovedește că există neglijență, s-ar putea să fii forțat să retragi produsul de pe piață, s-ar putea să fii amendat și dacă ai cauzat un prejudiciu sau, în cel mai rău caz, rănire sau deces, atunci s-ar putea să fii urmărit penal.”
Pe scurt, contează să o faci corect.
Alergenii cunoscuți
Este esențial să etichetați, cu caractere aldine pe lista de ingrediente a unui produs, cei 14 alergeni cunoscuți dintr-un produs alimentar sau băutură. Alergenii cunoscuți includ:
Țelină
Cereale care conțin gluten
Crustacee
ouă
Peşte
Lupin
Lapte
Moluște
Muştar
Arahide
Susan
Soia
Dioxid de sulf și sulfiți
Nuci de copac
Eticheta trebuie să includă, de asemenea, o dată de „se consumă înainte” sau „de consum până la”. Acestea sunt importante atât pentru consumator, cât și pentru comerciant. Pe care dintre acestea le includeți va depinde de tipul de produs.
Potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie, „o dată limită de utilizare a alimentelor se referă la siguranță și, prin urmare, un consumator nu trebuie să mănânce niciodată alimente după data limită de utilizare”.
Data ca cel mai bine înainte, uneori afișată ca BBE (cel mai bine înainte de sfârșit), este despre calitate și nu despre siguranță. După data limită de consum menționată pe un produs, alimentele sunt în continuare considerate sigure pentru a fi consumate, dar este posibil să nu fie la maxim. Curmalele de cel mai bine înainte apar pe o gamă largă de alimente, inclusiv alimente uscate, cum ar fi pastele și orez și conserve, cum ar fi fasolea coaptă.
Orice avertismente de sănătate necesare, cum ar fi „nu este potrivit pentru femeile însărcinate”, trebuie, de asemenea, să fie detaliate în mod clar. Aceste informații pot fi plasate pe eticheta ambalajului, alături de lista de ingrediente. Acest lucru va permite consumatorului să identifice rapid dacă un produs este potrivit pentru el.
De asemenea, este important și util să detaliezi modul în care trebuie depozitat produsul. De exemplu, trebuie să fie congelat sau refrigerat odată deschis?
Informația despre cantitatea netă este esențială. Comercianții cu amănuntul vor dori să știe cantitățile pe care le vând și le vor enumera pe etichetele raftului, iar clienții vor dori să știe cantitatea pe care o cumpără.
Și nu în ultimul rând, declarați țara lui de origine. Dacă un produs este fabricat în Italia, atunci clienții tăi vor dori să știe. Acest detaliu are avantajul suplimentar de a adăuga autenticitate mărcii dvs. și poate fi folosit ca parte a marketingului dvs.
Ce informații trebuie să apară pe etichetele produselor alimentare?
Numele mâncării
O listă completă de ingrediente cu orice alergen evidențiat
O dată „de consumul de consum” sau „de consum până la”.
Orice avertismente necesare
Orice informații speciale de stocare
Informații despre cantitatea netă
Țara sau locul de origine