172
Conform unui comunicat emis de ANSVSA, intre 26.11.2015 si 04.01.2016, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a municipiului București împreună cu reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române au desfășurat activități de control în unități de alimentație publică și unități de comercializare a alimentelor (restaurante, baruri, cluburi etc.). Au fost verificate 456 de unități, iar în urma acestor controale au fost aplicate 233 de sancțiuni contravenționale, dintre care 86 avertismente și 147 amenzi în valoare de 283.960 de lei. De asemenea, au fost emise 4 ordonanțe de suspendare a activității și 1 ordonanță de interzicere a activității. Totodată, au fost retrase de la comercializare 1.391 kg, reprezentând produse alimentare (de origine animală și non-animală), care erau improprii pentru consumul uman. Dintre neregulile constatate menționăm o serie de neconformități, cum ar fi: — nerespectarea condițiilor privind depozitarea produselor alimentare; — comercializarea produselor alimentare în spații neautorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor; — manipularea necorespunzătoare a ustensilelor și a veselei în blocul alimentar; — etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; — lipsa programului de autocontrol; — deficiențe privind implementarea și revizuirea procedurilor bazate pe principiile HACCP; — comercializarea de produse alimentare fără elemente de identificare, etichetate sau ambalate necorespunzător; — lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor. (Serviciul Comunicare - ANSVSA)