O rata mare de sacrificare involuntara asociata cu probleme de sanatate si fertilitate, a devenit o preocupare in randul crescatorilor de vaci. 70-80% din rata de reforma sunt operatiuni involuntare si cele trei motive principale sunt problemele poadale, mastita si fertilitatea. Nu numai ca este o problema a bunastarii animalelor, dar este, de asemenea, foarte costisitoare pentru fermieri, astfel incat aceste probleme trebuie abordate. Din fericire, exista o multime de cercetari si informatii disponibile pentru a ajuta producatorii de lapte si solutiile nu trebuie sa fie schimbari radicale sau investitii foarte mari. Chiar si lucrurile simple care imbunatatesc confortul vacilor pot avea un efect pozitiv. Charlotte Hallén Sandgren, medic veterinar, Director de Dezvoltare la DeLaval International si gazda la Conferinta despre longevitatea vacilor, a explicat la deschidere de ce acest subiect este important pentru DeLaval: “ Este chiar viziunea noastra sa facem posibila productia sustenabila de lapte. Pentru a fi sustenabili trebuie sa ne asiguram ca avem in vedere cei patru piloni: profitabilitate, responsabilitate fata de mediu, bunastarea animalelor si responsabilitate sociala. Pe durata conferintei vom discuta despre aceste patru componente. Scopul acestei conferinte este de a colabora si coopera pentru a gasi solutii bazate pe stiinta pentru a imbunatati durata de viata productive a vacilor”. Doisprezece vorbitori din noua tari ne-au impartasit experienta lor despre vaci. Sesiunea nr. 1 – Prelungirea duratei de viata, de ce sa ne deranjam?Importanta prelungirii longevitatii vacii – Jeffrey Rushen, profesor adjunct in Programul Bunastarea Animalului la Universitatea British Columbia, Canada. Eliminarea cauzelor care duc la sacrificarea involuntara, poate imbunatati semnificativ bunastarea animalelor si profitul fermei, dar provocarea o reprezinta implementarea acestor informatii de catre fermier. Unii fermieri au o rata scazuta de sacrificare involuntara ceea ce inseamna ca grajdurile lor sunt corect ingrijite si prin practicile de management mentin sub control problemele de sanatate ale animalelor. Rushen a sugerat ca impartasirea informatiilor intre ferme despre performante poate fi o modalitate de motivare a altor fermieri pentru a-si imbunatati nivelul de bunastare a animalelor. O evaluare a bunastarii animalelor efectuata in Canada, a aratat ca 70-72% din fermieri au facut modificari in fermele lor datorita referintelor si evaluarilor anterioare. Afectiunile podale au un cost estimat la 308$ pe caz. Incidenta problemelor podale si a mastitei este mult mai mare decat ceea ce este prezentat in rata de sacrificare. Ar trebui sa ne ingrijoreze problemele de sanatate care stau la baza; acestea reprezinta un cost mare pentru fermieri. Puteti face lucruri simple in grajd care vor avea un efect semnificativ. Primul lucru pe care Ruchen l-ar recomanda este sa va uitati cu atentie la asternut, inaltimea barei din dreptul gatului si aglomerarea in grajd. Scopul ar trebui sa fie reducerea cu 10% a vacilor care schioapata. Asadar, cum ii determinam pe fermieri sa faca schimbari? Cum vor fi motivati pentru a face schimbari? Raspunsul lui Rushen este ca putem face asta prin monitorizare, tinerea unei evidente si analiza comparativa. Inregistrarile sunt folosite pentru a inregistra Indicatorii Cheie de Performanta din ferme, astfel incat acestia sa fie apoi comparati. Avantajele financiare ale mentinerii unei vaci in efectiv Albert DeVries, professor asociat in cadrul Departamentului de Stiinte animale de la Universitatea din Florida, SUA A fost demonstrat ca un numar mare de vaci parasesc efectivul prematur, in mare masura datorita unor probleme metabolice si riscul decesului este mai mare la inceputul lactatiei. Sacrificarea prematura este costisitoare, aproximativ 500 pana la 1000 $ ( 380 pana la 760 euro) pe vaca (date din SUA), costuri care nu includ pierderile de lapte datorate bolilor si intarzierea inlocuirilor etc. Eforturile pentru a reduce rata reformarilor si imbunatatirea sanatatii in timpul lactatiilor de inceput pot fi astfel profitabile. Deciziile de sacrificare sunt rezultatul unor factori ce depind de sanatate,de productia de lapte si reproductie, dar si de disponibilitatea de a inlocui juninci, capacitatea salii de muls, disponibilitatea terenurilor si preturi. Daca dispun de juninci, este posibil ca fermieri sa nu vada oportunitatile de a mentine vacile sanatoase si de a le pastra in turma, astfel incat sa evite costurile ascunse ale sacrificarilor premature, mentionte de Rushen mai sus.