Repere

645

Deloitte: Încrederea în evoluția economiei își revine în ritm lent

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Încrederea în evoluția economiei începe să-și revină după cele 12 luni de scădere care au urmat declanșării conflictului din Ucraina, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity ConfidenceSurvey.

Ponderea respondenților care anticipează o îmbunătățire a climatului economic a crescut la 15%, de la doar 3% în decembrie 2022, și, în același timp, proporția celor care anticipează o deteriorare s-a redus la jumătate, de la 79% la sfârșitul anului 2022, la 43%.

Cu toate că, vara trecută, nivelul încrederii a scăzut la fel de dramatic ca imediat după criză financiară globală, revenirea este mai lentă, cel mai probabil din cauza inflației persistente și a atitudinii moderate care vine odată cu experiența, evidențiază studiul.

Această încredere alimentează optimismul firmelor de capital privat din Europa Centrală cu privire la activitatea de profil, peste un sfert (26%) dintre acestea anticipând că tranzacțiile vor crește, mai mult decât dublu față de decembrie 2022. De asemenea, un aspect încurajator este că numărul celor care se așteaptă la o scădere s-a redus la jumătate, de la peste două treimi la sfârșitul anului 2022 (69%), la o treime (34%).

Participanții la studiusunt, de asemenea, încrezători că 2023 va fi un an bun pentru investiții (77% dintre respondenți), iar proporția celor care se așteaptă să se concentreze pe noi investiții a crescut la 43% (față de 40% în decembrie 2022).

Un alt semn al revenirii încrederii evidențiat de studiu este reducerea proporției celor care se așteaptă să se concentreze pe gestionarea portofoliului actual, care reprezintă de obicei o atitudine defensivă,specificăperioadelor dificile. În ceea ce privește vânzările, studiul arată un interes redus din partea firmelor de capital privat (15%), în timp ce apetitul pentru cumpărare rămâne mare (51%).

„Piața locală de private equity a evoluat într-un ritm susținut în prima jumătate a acestui an și a înregistrat mai multe tranzacții notabile, printre care preluarea NETOPIA Group de către Innova Capital sau investiția Value4Capital în Clarfon.

România continuă să ofere investitorilor experimentați din regiune oportunități de preluare a unor businessuri locale pe care apoi le pot sprijini să crească, fie din punct de vedere geografic, fie prin dezvoltarea unor capabilități digitale ori prin definirea unui cadru care înglobează criterii de mediu, sociale și de guvernanță (ESG)”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Accesul la finanțare pare să se stabilizeze, 51% dintre firmele de private equity din Europa Centrală anticipând că acesta va rămâne la fel sau se va îmbunătăți. În contextul în care ratele dobânzilor afectează accesibilitatea creditelor bancare, finanțarea non-bancară devine mai răspândită în Europa Centrală. O intensificare a activității de profil va fi probabil susținută în proporție tot mai mare de fondurile de credit, o sursă de finanțare populară în SUA și în Europa de Vest, în condițiile în care 45% dintre respondenți caută mai des creditori non-bancari pentru finanțarea achizițiilor.

De asemenea, 15% declară că acum au nevoie de mai mulți creditori decât în trecutpentru a finanța o tranzacție, ceea ce poate indica faptul că apetitul creditorilor pentru tranzacții de valoare mai mare este în scădere, explică studiul. O altă evoluție notabilă în regiune este că împrumuturile tind să fie contractate mai mult în euro, chiar și atunci când compania care urmează să fie preluată este situată într-o țară cu altă monedă.

Dimensiunile tranzacțiilor par să se stabilizeze, peste două treimi (66%) dintre firmele de capital privat anticipând că acestea vor rămâne la fel. Potrivit studiului, piața de private equity din Europa Centrală este în mod tradițional de dimensiune medie, înregistrând numeroase tranzacții mici și doar ocazional tranzacții mari, care de obicei atrag firme globale de private equity sau mai mulți investitori cu abilități și rețele complementare, mai ales în cazul tranzacțiilor transfrontaliere.

Studiul indică, de asemenea, rolul tot mai important al factorilor de mediu, sociali și de guvernanță (ESG). Peste un sfert dintre respondenți și-au stabilit obiective de reducere a amprentei de carbonși și-au luat angajamente pentru a le atinge, în timp ce o treime au început să-și definească astfel de targeturi.

În plus, aproape trei sferturi dintre firmele de private equity din Europa Centrală au politici de investiții care includ factori ESG. Pe de altă parte, studiul subliniază și faptul că peste jumătate (57%) dintre respondenți nu iau în calcul sustenabilitatea când evaluează o companie, din cauză că informațiile legate de ESG nu sunt de calitate.

Deloitte Central Europe Private EquityConfidenceSurvey analizează evoluția pieței de private equity începând din 2003, de două ori pe an.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2