260
FoodSafetyNews informează că DG Sante, organism aflat în subordinea Comisiei Europene, a dat publicității raportul privind controlul efectuat pe piața românească a laptelui și lactatelor.
”Neprofesionalele” vând ”profesionalelor”
Primul audit de la distanță al DG Sante, din decembrie 2020 în România, a constatat că sistemul de control oficial era cuprinzător, dar au existat unele probleme cu testarea și aplicarea în laborator.
Fabricile de lactate sunt înregistrate pe baza activităților lor comerciale: majoritatea exploatațiilor ”neprofesionale” nu sunt supuse controalelor oficiale, deoarece nu sunt considerate a fi implicate în comerțul național cu produse lactate. Cu toate acestea, furnizează lapte crud fabricilor de procesare aprobate.
Rețeaua de laboratoare oficiale acreditate nu a fost evaluată de autoritatea centrală din cauza altor priorități sau a lipsei de buget. În 2020, au fost planificate nouă inspecții, dar doar una a fost efectuată din cauza lipsei de resurse financiare.
Teste lipsite de încredere
Un alt audit a fost făcut la un laborator, în urma unei plângeri a unui client. La laboratoarele private, niciuna dintre cele 15 inspecții planificate nu a fost efectuată, dar au fost efectuate cinci controale neplanificate după plângerile clienților.
Problemele legate de metodele utilizate, rezultatele obținute, rata slabă de participare și rezultatele testelor de competență interlaboratoare efectuate de laboratoarele interne ale întreprinderilor private și alimentare înseamnă că rezultatele pot să nu fie de încredere și să nu garanteze că laptele este sigur de consumat, potrivit raportului.
Rezultatele testelor din Laboratoarele Județene Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor au evidențiat un număr semnificativ de probe de numărătoare de celule somatice și plăci neconforme; în timp ce foarte puține sau deloc rezultate nesatisfăcătoare au fost obținute de laboratoarele private și interne, care testaseră mai multe mostre.
Probleme la eșantionare
Controalele privind criteriile pentru lapte crud la fermele de oi, capre și bivoli sunt limitate, deoarece s-a acordat prioritate sectorului laptelui de vacă. Frecvența eșantionării a fost uneori mai mică decât cea cerută în legislația UE. Autoritățile române au emis de atunci instrucțiuni de verificare a criteriilor pentru laptele crud de la toate speciile relevante.
La momentul auditului au fost aprobate 158 de unități de procesare a lactatelor, cu 25 suspendate. Dovezile furnizate echipei de audit au arătat că măsurile de aplicare nu se potrivesc întotdeauna cu severitatea unei neconformități sau nu sunt crescute după probleme repetate. În unele cazuri, industria alimentară nu a abordat în mod corespunzător deficiențele.
Legile interne pentru utilizarea laptelui crud de vacă care nu era conform cu criteriile de numărare a produselor, vânzarea directă a produselor alimentare și fabricarea produselor tradiționale nu au fost notificate Comisiei UE și statelor membre, contrar regulilor.
Oficialii români s-au angajat să facă acest lucru până în martie 2022 și să scape de o marcă de identificare dreptunghiulară folosită pe anumite produse lactate.
Verificările în 2020 privind frauda s-au concentrat pe etichetarea produselor lactate la nivel de vânzare cu amănuntul. Un județ a detectat șase neconformități în 36 de controale.
Problema principală a fost brânza făcută cu lapte de oaie și vacă, vândută ca brânză fabricată numai cu lapte de oaie. Investigațiile ulterioare au constatat că produsele au fost etichetate corect de către producător, dar au fost ulterior reetichetate de către vânzător cu amănuntul, prin urmare, inducerea în eroare a consumatorilor.