Repere

181

Dieta cu un conținut scăzut de cortizol va fi următorul mare trend alimentar

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Dieta cu conținut scăzut de cortizol câștigă rapid popularitate. Dar ce este și ce oportunități creează pentru producătorii de alimente, se întreabă specialiștii citați de FoodNavigator?

Ghidarea dezvoltării de produse

De la dieta cu conținut scăzut de histamina până la dieta Autoimmune Protocol (AIP), tendințele de sănătate și bunăstare domină industria alimentară și a băuturilor, alimentează inovația și ghidează dezvoltarea de noi produse. Intrați în dieta cu conținut scăzut de cortizol.

Câștigând rapid popularitate și influențând obiceiurile alimentare ale consumatorilor, dieta cu conținut scăzut de cortizol domină în prezent rețelele sociale, cu „cortizol” etichetat de 558.000 de ori pe Instagram și de 454.000 de ori pe Facebook.

Mai mult decât atât, există zeci de conturi, inclusiv Cortisol_Coach (305.000 de urmăritori) și Gabrielle_Cortisol.Coach (108.000 de urmăritori), dedicate să-i ajute pe consumatori să-și reducă nivelul de cortizol.

Ce este cortizolul?

Cortizolul este un hormon steroid produs în mod natural în corpul uman.

Organismul eliberează și crește nivelul de cortizol ca răspuns la stres și la o concentrație scăzută de glucoză din sânge. Funcția sa este de a crește glicemia, de a suprima sistemul imunitar și de a ajuta la metabolismul caloriilor.

Ce este dieta cu conținut scăzut de cortizol?

În prezent, nu există o definiție oficială a dietei cu conținut scăzut de cortizol. Cu toate acestea, este recunoscut pe scară largă ca un stil de alimentație care se concentrează pe eliminarea alimentelor care declanșează o creștere a nivelului de cortizol și includerea alimentelor care ajută la reducerea nivelului de cortizol.

Cortizolul este eliberat în fluxul sanguin, atunci când organismul se percepe că se confruntă cu o situație stresantă, activând răspunsul „luptă sau fugă”.

Nivelurile de cortizol scad atunci când amenințarea trece. Cu toate acestea, problemele apar atunci când nivelurile de cortizol rămân constant ridicate, ceea ce duce la un risc crescut pentru o serie de afecțiuni de sănătate.

Acestea includ:

Hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet de tip 2 și alte boli cronice

Creșterea în greutate, datorită creșterii apetitului și schimbării metabolice către stocarea grăsimilor

Tulburări de somn

Ceața creierului sau lipsa de claritate mentală

Funcția imunitară redusă

Schimbări de dispoziție și probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia

Sindromul Cushing – o afecțiune rară cauzată de prea mult cortizol

Cortizolul scade, de asemenea, formarea osoasa, prin declansarea resorbtiei minerale osoase la aminoacizii liberi, pentru utilizare ca sursa de energie prin gluconeogeneza

Simptomele nivelului ridicat de cortizol includ:

Învinețire ușor

Fața înroșită

Vergeturi mari luminoase

Tremor

Frecvență cardiacă crescută

Ce alimente cresc nivelul de cortizol?

Carne roșie

Alimente foarte procesate

Carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă

Alcoolul și cofeina au fost, de asemenea, legate de creșterea nivelului de cortizol

Ce alimente ajută la scăderea nivelului de cortizol?

Fructe

Legume

Cerealele integrale

Fasole, leguminoase, linte

Alimente cu conținut scăzut de grăsimi

Proteine ​​slabe, cum ar fi carnea de pasăre

Pește gras

O altă tendință majoră în materie de alimente și băuturi, sănătatea intestinului, pare să joace un rol în contribuția la scăderea nivelului de cortizol.

„Sănătatea intestinală bună este menționată ca contribuind potențial la reducerea nivelului de cortizol, ceea ce m-a ajutat să am o dietă bogată în alimente vegetale”, spune Fiona Brannigan, dietetician și fondator al Inspirit Nutrition and Dietetic Consultancy. „Alimentele fermentate pot avea, de asemenea, un rol de jucat.”

În plus, Brannigan spune că există unele dovezi care sugerează că ierburile apoptogene, cum ar fi rhodiola și ashwagandha, pot ajuta, de asemenea, la scăderea cortizolului.

Oportunitate pentru industria alimentară

Potrivit Ipsos, puțin peste trei din cinci persoane la nivel global spun că au experimentat niveluri de stres până la punctul în care a avut un impact asupra vieții lor de zi cu zi.

Nivelurile de stres variază de la un maxim de 76% în Turcia până la un nivel scăzut de 44% în Japonia. În general, o proporție puțin mai mare de femei (66%) spun că se simt stresate, în comparație cu bărbații (58%).

Pentru persoanele cu niveluri ridicate de cortizol, care rezultă din niveluri ridicate de stres, adoptarea unei diete cu conținut scăzut de cortizol ar putea duce la beneficii semnificative pentru sănătate.

Cu toate acestea, ca și în cazul tuturor dietelor, există îngrijorări că natura sa restrictivă ar putea duce la absența nutrienților esențiali, precum și la creșterea stresului, deoarece consumatorii se concentrează pe respectarea regulilor dietei.

„Ca orice „dietă”, există întotdeauna riscul de stres suplimentar în încercarea de a mânca perfect și de a duce la o relație nesănătoasă cu alimentele”, spune Brannigan.

Acest lucru ar putea reprezenta o oportunitate uriașă pentru producătorii de alimente și băuturi. Există potențialul de a crea produse special pentru persoanele care doresc să își reducă nivelul de cortizol, menținând în același timp aportul de vitamine și minerale esențiale.

În același mod în care majoritatea supermarketurilor oferă acum sortimente fără gluten și lactate, ele ar putea oferi, de asemenea, o gamă „cu cortizol scăzut” sau o gamă „fără stres”. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2