234
Prăbuşirea preţului cărnii de porc a generat în primele opt luni ale anului trecut pierderi cuprinse între 40 şi 82 de milioane de euro fermierilor români. Ei vând în pierdere, dar la raft preţurile au rămas aproximativ la fel ca în 2014. Embargoul impus de Rusia importurilor de carne de porc din Europa, în vara lui 2014, a adus fermierilor români prejudicii financiare de până la 80 de milioane de euro în doar opt luni, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern prin care crescătorii de animale vor beneficia de un ajutor financiar excepţional din partea Comisiei Europene. Practic, cu fiecare porc vândut la abator, fermierii români au pierdut în medie între 69,16 lei şi 138,32 de lei (reprezetând diferenţa dintre costul de producţie şi cel de comercializare) urmare a prăbuşirii preţurilor pe piaţa UE, reacţie a surplusului creat după ce marii producători ai UE nu au mai putut exporta în Rusia. Având în vedere că în perioada ianuarie – august 2015 s-au livrat pentru abatorizare peste 2,6 milioane de porci, reiese că pierderile suferite de industria în perioada analizată se cifrează la sume cuprinse între 41 de milioane de euro şi 82,3 milioane de euro (calculul a fost realizat la un curs mediu de 4,4 lei pentru un euro). Aceasta în contextul în care vânzările totale de carne de porc din România se cifrează la aproximativ 400 de milioane de euro pe an, informează ECONOMICA.net.