202

Discovery: un miliard de tone de alimente sunt aruncate anual

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Saptamana Mondiala a Apei a inceput cu un apel global prin care toti suntem indemnati sa luam masuri. Intre apa si alimente exista legaturi care, odata intelese, ar putea duce la o folosire mai grijulie a resurselor.

Summit-ul din acest an, coordonat de Institutul Internatioal pentru Apa din Stockholm, lanseaza un apel pentru conservarea apei prin reducerea cantitatii de alimente pe care le risipim. Reprezentanti proveniti din peste 100 de tari s-au intrunit saptamana aceasta in Suedia pentru a discuta problemele mondiale legate de resursele de apa. In prezent, peste 900 de milioane de oameni sufera de foame si alte doua miliarde se confrunta ca probleme grave de sanatate cauzate de subnutritie. In acelasi timp, 1,5 miliarde de oameni mananca mai mult decat au nevoie si arunca sau lasa sa se strice o treime din totalul produselor alimentare disponibile. Pana la jumatatea secolului, se pare ca cererea de alimente va creste cu 70%, lucru care poate ameninta resursele de apa din multe regiuni ale lumii. "Mai bine de un sfert din apa folosita la nivel mondial este utilizata pentru a obtine un miliard de tone de alimente pe care nimeni nu le consuma. E ca si cum am arunca aceasta apa direct la canal. Reducerea risipei de alimente reprezinta cea mai inteligenta si necesara masura. Este o oportunitate pe care nu ne permitem sa o trecem cu vederea", a explicat Torgny Holmgren, director executiv al Institutului International pentru Apa din Stockholm. Conform unor rapoarte publicate la inceputul anului de ONU, tarile bogate din Europa arunca anual 220 de milioane de tone de alimente, echivalentul intregii productii de alimente din Africa Subsahariana. Locuitorii Statelor Unite, pe de alta parte, arunca in fiecare an 40% din alimente, ajungandu-se la o pierdere echivalenta cu 165 de miliarde de dolari. Fenomenul se produce in conditiile in care doar 15% din aceasta suma ar ajuta la hranirea a 25 de miloane de americani, anual. Cateva masuri simple pot fi aplicate de orice consumator, pentru a incerca sa arunce cat mai putina mancare: sa fie atent la datele de expirare cand cumpara alimente; sa cumpere si sa consume si fructe si legume cu mici defecte, respinse de alti cumparatori; sa gateasca doar atat cat se poate consuma intr-un interval de timp rezonabil, astfel incat mancarea sa nu apuce sa se strice.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2