FAO anunță că la Roma a avut loc o nouă conferință mondială privind biodiversitatea. După o sesiune revoluționară din Cali, Columbia, delegațiile s-au reunit la Roma pentru a aborda problemele neterminate care vor fi esențiale pentru acțiunea privind biodiversitatea , cu transformarea sistemelor agroalimentare emergând ca un element central pentru succesul global.
Sesiunea reluată a celei de-a șaisprezecea reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind diversitatea biologică (COP16) a avut loc la sediul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din Roma, în perioada 25-27 februarie 2025.
Pentru FAO, această conferință este o oportunitate esențială de a sublinia un mesaj vital: transformarea sistemelor noastre agroalimentare nu este doar benefică, ci este indispensabilă pentru protejarea biodiversității globale.
Pentru a înțelege aceasta și alte probleme critice aflate în joc în aceste negocieri extinse, Sala de știri FAO a discutat cu Kaveh Zahedi, directorul Biroului FAO pentru Climă, Biodiversitate și Mediu.
De ce este importantă biodiversitatea pentru securitatea alimentară și transformarea sistemelor agroalimentare?
Biodiversitatea este absolut fundamentală pentru securitatea alimentară și pentru transformarea sistemelor noastre agroalimentare. Gândiți-vă la asta astfel: capacitatea noastră de a produce alimente în mod durabil, asigurându-ne că toată lumea are suficient de mâncat acum și în viitor, este construită direct pe temelia biodiversității.
Sectoarele agroalimentare – indiferent dacă vorbim de culturi, animale, silvicultură sau pescuit – depind în mod inerent de biodiversitate. În primul rând, biodiversitatea este sursa multor specii pe care le folosim direct pentru hrană, combustibil și fibre.
Cu alte cuvinte, de la varietatea de culturi pe care le cultivăm și de animalele pe care le creștem, până la copacii care furnizează cherestea și peștii pe care îi prindem, toate acestea provin din diversitatea vieții de pe Pământ.
Dincolo de speciile pe care le recoltăm direct, biodiversitatea cuprinde și nenumăratele alte specii care joacă roluri esențiale, adesea nevăzute, în funcționarea sistemelor noastre alimentare. Chestia este că acestea sunt speciile care alimentează funcțiile și serviciile vitale ale ecosistemului.
Luați polenizatorii, de exemplu - albinele, fluturii și alte insecte sunt esențiale pentru reproducerea multor culturi, crescând direct recoltele noastre.
Apoi, există inamicii naturali ai dăunătorilor, care ajută la reglarea populațiilor și la reducerea dependenței noastre de pesticidele dăunătoare. Ca să nu mai vorbim de soluri sănătoase, pline de diverse microorganisme care sunt esențiale pentru ciclul nutrienților și creșterea plantelor.
Chiar și oxigenul pe care îl respirăm și apa curată pe care o folosim pentru agricultură sunt în cele din urmă legate de biodiversitate. Și când vine vorba de pescuit, biodiversitatea oferă hrană și habitate pentru speciile de pești pe care le recoltăm.
Apoi, diversitatea genetică în cadrul speciilor este, de asemenea, o componentă critică a biodiversității pentru securitatea alimentară. Această variație genetică este cea care permite culturilor și animalelor să se adapteze la mediile în schimbare, să reziste bolilor și să evolueze pentru a satisface nevoile noastre.
Menținerea acestei diversități genetice este esențială pentru construirea de sisteme agroalimentare rezistente, care pot face față provocărilor viitoare, inclusiv schimbărilor climatice și dăunătorilor și bolilor emergente.
În cele din urmă, niciunul dintre aceste elemente nu funcționează independent. Ecosisteme diverse și sănătoase - cum ar fi pădurile, mangrovele, pășunile, paturile de iarbă marine, savanele și oceanele - oferă habitate, reglează clima și apa, purifică aerul și susțin nenumăratele specii pe care ne bazăm pentru hrană și nutriție, fie din agricultură, silvicultură, pescuit sau acvacultură.
În esență, biodiversitatea susține însăși productivitatea, reziliența și sustenabilitatea sistemelor noastre agroalimentare, făcându-le indispensabile pentru securitatea alimentară pe termen lung. (Foto: AI Generator)