208
Deși autoritățile sanitar-veterinare dau asigurări că alimentele de pe piață sunt sigure, scandalurile din industrie au produs panică printre consumatori. Scandalurile din ultima vreme din industria alimentară au redus serios apetitul românilor pentru lapte, informează Evenimentul zilei, sub semnătura Viorelei Pitulice. Astfel, la lapte, producătorii se plângeau de vânzări mai mici chiar şi cu 40% în momentul declanşării crizei . Dorin Cojocaru, preşedintele April spune că nu este cazul ca populaţia să-şi facă griji, pentru că în prezent nu există produse contaminate cu aflatoxină pe rafturi. ”Oricum, cantităţile cu probleme n-au reprezentat decât 0,01% din totalul producţiei locale de lapte”, a declarat acesta. Oficialii de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se laudă că agenţia se numără printre cele mai bine puse la punct autorităţi din domeniu din UE. Ei vorbesc şi de aprecierile venite de la Bruxelles pentru reacţia rapidă. La noi, însă, au stârnit neîncrederea consumatorilor faţă de produsele de la raft, 40% fiind procentul cu care au scăzut vânzările de lactate la momentul declanşării scandalului aflatoxinei Producătorii locali se tem că după scandalul cărnii şi al laptelui vor urma şi altele pe fondul zelului ANSVSA de a face controale. Mai nou, un mare producător de cereale a anunţat că are porumbul sechestrat pentru că există suspiciunea că este contaminat cu aflatoxină. Şi nu este decât începutul unor scandaluri care riscă să pună pe butuci industria locală.(Mai multe, pe www.evz.ro)