260

DSVSA-Sibiu: Condiții de producție și comercializare a laptelui

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În judeţul Sibiu, un procent de 30 % din producţia totală de lapte de vacă, obţinută zilnic, se valorifică la  unităţi de procesare autorizate din judeţul nostru, sau din alte judeţe, din care un procent de 28 %  este furnizat din exploataţiile comerciale iar 72 % este colectat, prin centre de colectare lapte, din 778 exploataţii  de la gospodăriile populaţiei cu peste 3 vaci (imclusiv cele 109 de exploataţii comerciale de tip A).   Diferenţa de 70 % din producţia zilnică este valorificată prin vânzare directă la consumatorul final (104 crescători de vaci înregistraţi la D.S.V.S.A. Sibiu) şi prin 24 de automate proprietatea a 21 crescători de vaci, iar producţia care nu se comercializează în cadrul legal şi controlat de personalul sanitar veterinar, este destinată pentru consum în gospodăria proprie sau pe piaţa liberă.   Producerea şi valorificarea acestui important aliment, este atent monitorizată şi controlată de personalul de specialitate cu atribuţii în acest sens, având la bază legislaţia din domeniu rerspectiv, precum şi  Regulamentul C.E nr. 853/2004,   Conducerea D.S.V.S.A. Sibiu, stabileşte anual un program cu măsuri, specifice, care să contribuie la îmbunătăţirea şi menţinerea calităţii laptelui crud, materie primă, obligatoriu pentru  factorii cu responsabilitate în această activitate, respectiv, producătorii de lapte materie primă, responsabilii centrelor de colectare lapte, transportatorii şi procesatorii de produse din lapte.   În situaţia actuală, datorată şi alertelor cu referire la depăşirea unor parametrii de calitate la laptele crud în şapte unităţi de profil din ţară, situaţie identificată în urma examenelor de laborator, s-a impus intensificarea controalelor şi a expertizelor din partea medicilor veterinari, din judeţul nostru, nominalizaţi şi responsabilizaţi pe zone şi obiective, cu prioritate la exploataţiile furnizoare de lapte prin care se urmăreşte: Evaluarea şi monitorizarea exploataţiilor care deţin cel puţin 3 vaci de lapte referitor la modul cum îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare privind adăpostirea animalelor, modul de furajare, igiena mulsului şi depozitarea laptelui crud. Verificare asigurării măsurilor administrative din exploataţii, cu referire la, evidenţa strictă a efectivelor, înregistrarea exploataţiei; identificarea şi înregistrarea animalelor, ţinerea registrului de exploataţie, contract cu un medic veterinar de liberă practică. Analizarea individuală a fiecărei exploataţii privind retehnologizarea, prin realizarea programelor de modernizare-restructurare cu prioritate asigurarea mulsului mecanic şi dotarea cu tancuri pentru răcirea laptelui. Supravegherea crescătorilor de vaci care deţin exploataţii de producţie şi care livrează lapte crud unităţiilor de procesare prin intermediul centrelor de colectare lapte pentru a respecta  următoarele obligaţii :

  • asigurarea condiţiilor de biosecuritate în exploataţiile de vaci cu lapte,
  • să comunice medicului veterinar responsabil cu supravegherea exploataţiei respective, cazurile de îmbolnăvire sau suspiciuni de îmbolnăvire a animalelor producătoare de lapte;
  • să asigure că laptele provenit de la animale bolnave sau suspicionate de a fi bolnave, aflate sub tratament medicamentos, nu este livrat la centrul de colectare decât cu acceptul scris al medicului veterinar;
  • să asigure condiţiile de adăpostire, sănătate, igienă şi bunăstare animală, astfel încât să se evite contaminarea fizică, chimică sau microbiologică a laptelui crud;
  • să asigure că mulsul se desfăşoară în condiţii igienice, prin spălarea şi dezinfectarea ugerului, a aparatelor de muls şi a ustensilelor folosite în acest scop;
  • să fie dotat cu echipamente care să asigure o răcire imediată a laptelui după muls la maxim 8 grade Celsius;
  • să asigurare echipamente de protecţie pentru personalul responsabil cu mulsul animalelor, precum şi manipularea corespunzatoare a echipamentelor de muls şi a celor de depozitare a laptelui crud;
  • să transporte imediat după muls laptele crud la centrul de colectare şi să evite contaminarea a acestuia pe timpul transportului;

Monitorizarea parametrilor de calitate (N.T.G. şi N.C.S.) prin afluire de probe de lapte la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu şi probe de lapte şi furaje pentru determinarea încărcăturii cu aflatoxine şi alte rezidii, afluite la laboratoare acreditate, comform programului de autocontrol stabilit de proprietar, coordonat de medicul veterinar arondat. Producătorii agricoli, crescătorii de bovine, îşi pot valorifica laptele crud (pe  lângă cantitatea predată la centrul de colectare) sau produsele din lapte, în comformitate cu Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 111 din 2008, în spaţii autorizate sanitar veterinar, prin asumarea responsabilităţii pentru ca produsele lactate pe care le comercializează să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor. Personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu monitorizează şi verifică permanent acest segment de activitate urmărind, ca: Laptele fie obţinut de la animale sănătoase, în condiţiile respectării normelor de igienă. Producătorul să deţină:

  • document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă şi sau, vânzare cu amănuntul, eliberat de D.S.V.S.A Sibiu,
  • certificat de producător eliberat de primăria din localitate vizat de asociaţia profesională şi/sau medicul veterinar zonal,
  • fişa de sănătate a animalelor vizat de medicul veterinar,
  • carnet de sănătate a producătorului cu viza medicului uman.

Să respecte condiţiile de igienă privind transportul, depozitarea şi comercializarea acestor produse, Laptele sau produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenţei, Să nu fie contaminate cu diferite impurităţi, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ori improprii pentru produsele respective; Să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, valabilitatea, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.       Populaţia consumatoare de lapte sau derivate, trebuie să se protejeze prin: Achiziţionarea de lapte şi produse lactate, numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal” Verificarea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informaţilor despre producător, a modului de păstrarea, preparare corectă şi valabilitate. Să folosească ambalaje specifice pentru sortimentul de produs cumpărat, evitând orice posibilitate de contamiinare; Să păstreze produsele în frigider la temperaturi mai mici sau egale de grade Celsius; Să apeleze la numărul de telefon al D.S.V.S.A.Sibiu 0269- 22.33.14, pentru a sesiza neregulile constatate. În situaţia în care sunt identificate cantităţi de lapte sau derivate cu parametrii peste limita admisă pentru consum uman, produsele în cauză sunt retrase de la procesare sau de la comercializare şi sunt distruse sub supravegherea medicului veterinar. În această perioadă a anului 2013, inspectorii D.S.V.S.A. Sibiu, au efectuat controale la 16 exploataţii comerciale cu bovine, 447 exploataţii de la gospodăriile populaţiei, inclusiv exploataţii comerciale de Tip A, la 18 centre de colectare lapte la 24 lactomate şi în spaţiile unde se comercializează lapte din pieţele agroalimentare. Calitatea laptelui a fost verificată prin examene de laborator din 137 probe, pentru numărul total de germeni şi numărul de celule somatice, 31 probe lapte şi 14 probe de cereale, pentru prezenţa aflatoxinei şi 75 probe pentru examene microbiologice, toate probele fiind negative. S-au constatat şi unele abateri, cu referire la respectarea condiţiilor de transport, expunere, etichetare, precum şi documente specifice incomplecte, pentru produsele lactate supuse comercializării, abateri pentru care s-au aplicat în acest an, 9 amenzi în valoare de 8.000 lei la un fermier, şapte mici producători de lapte şi un comerciant. Monitorizarea producerii şi verificarea parametrilor de calitate la laptele crud, materie primă, la exploataţiile de vaci cu lapte, centrele de colectare lapte autorizate (lapte provenit de la crescătorii individuali) şi în  unităţile de procesare lapte, este o activitate permanentă a personaluluii sanitar veterinar responsabilizat de Conducerea D.S.V.S.A. Sibiu, scopul fiind menţinerea şi asigurarea pieţei de consum cu lapte şi derivate, de calitate care să nu pună în pericol sănătatea populaţiei consumatoare de aceste produse. Dr. Penţea Ioan   Compartiment Comunicare la D.S.V.S.A. Sibiu

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2