Ferma

236

Echilibrul corect între siguranță și eficacitatea controlului maladiei Gumboro (IBD)

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Boala Gumboro (IBD) este una dintre cele mai importante boli pentru industria păsărilor, infectând efectivele și afectând sănătatea generală a puiilor de carne. După cum se știe, poate afecta rezultatele după abatorizarea și prelucrarea carcasei puiului de carne la abator.

Printre funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească vaccinul folosit, este blocarea sursei, prin replicarea virusului vaccinului, împiedicând astfel tulpinile de câmp să infecteze puiul.

Potrivit temei de cercetare cu titlul ”The right balance between safety and efficacy in IBD control”, întocmită de Marco Aurélio Elmer Lopes, Global Marketing Manager, de la Ceva Corporate, Libourne – France, obiectivele programului de vaccinare Gumboro trebuie să acopere următoarele cerințe:

• să asigure protecția continuă a puilor împotriva infecției de către ferma IBDV, de la livrarea puilor de o zi până la plecarea la planta de sacrificare sau la casa de ouat („protecție virală”);

• puii trebuie protejați împotriva consecințelor clinice ale infecției („protecție clinică”);

• prevenirea sau reducerea semnificativă a cantității de virus vărsat după provocare („protecție împotriva vărsării”);

• pentru a preveni acumularea unei presiuni mai mari a virusului, ciclu după ciclu;

• oprirea evoluției virusului IBD către o formă care ar putea scăpa de programul de prevenire.

Pentru aceasta, trebuie utilizat un virus viu, astfel încât acest blocaj să apară, de fapt.

Folosirea vaccinurilor vii

Cu toate acestea, trebuie respectate unele cerințe obligatorii, în utilizarea vaccinurilor vii, astfel încât să avem toată protecția, într-un mod total sigur. Tulpina utilizată în vaccin trebuie să fie atenuată și să-și mențină invazivitatea fără a genera niciun fel de deteriorare permanentă a celulelor bursei.

Este important să rețineți că epuizarea limfoidă generată de tulpini intermediare sau intermediare plus, în care se observă o scădere a dimensiunii zonei afectate, este fiziologică și tranzitorie, fără a afecta sistemul imunitar al păsărilor. În același timp, acest virus trebuie protejat de anticorpi (Virus Protecting Immunoglobulins VPI), astfel încât eliberarea să aibă loc la momentul potrivit, iar inactivarea acestui virus de vaccin să nu aibă loc, ca în vaccinurile imune-complexe IBD.

Vaccinurile IBD complexe imune sunt preparate din tulpini IBDV vii atenuate de tip intermediar plus, amestecate cu ser anti IBDV specific pentru a regla siguranța și eliberarea vaccinului odată cu reducerea nivelului de MDA al păsării. Un echilibru corect între virusul IBD și anticorpii anti IBDV este de o importanță crucială pentru eficacitatea și siguranța acestor vaccinuri.

Avantaje cheie

Aceste vaccinuri pot coloniza pe deplin, pot proteja împotriva tuturor virusurilor IBD de câmp și pot depăși MDA. Unele dintre avantajele cheie ale vaccinurilor imun-complexe. Administrarea vaccinului are loc atunci când nivelul MDA scade până la un punct care permite eliberarea virusului vaccinului și atingerea bursei Fabricius. Din acest moment, tulpina de vaccin se va replica în bursa Fabricius, iar puiul va fi imunizat împotriva oricărui tip de virus IBD.

Faptul că virusul este acoperit de VPI este important pentru a menține siguranța și stabilitatea la puii cu niveluri diferite de anticorpi materni. În cazul nivelurilor scăzute de MDA, replicarea virusului vaccinului va avea loc mai devreme, iar la păsările cu niveluri mai ridicate de MDA, va apărea mai târziu. La toate păsările astfel adaptate, în funcție de momentul cel mai potrivit pentru replicare și, astfel, de debutul imunității active.

Vaccin adaptiv imun-complex

Ca rezumat, controlul IBD și menținerea consistenței producției de broiler, asigurarea protecției împotriva infecțiilor clinice și subclinice și prevenirea replicării virusului de câmp este esențială. Dar ar trebui făcut cu siguranță, cu vaccinul imun-complex Transmune, care se adaptează la diferitele niveluri de anticorpi livrați de mamă, blocând bursa pentru un control mai bun al bolii Gumboro.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2