142
Pentru alegerea unei maºini de injectat trebuie sa se ia in consideraþie urmatoarele caracteristici: distribuþia uniforma a saramurii in carne, precizia procentului de injectare ºi capacitatea maºinii de a realiza procentul de injectare dorit. De asemenea, este importanta carnea care influenþeaza procentul de injectare (marimea bucaþilor de carne, temperatura carnii sau starea carnii: refrigerata sau congelata). Modificarea temperaturii carnii altereaza rigiditatea þesutului muscular ºi determina variaþii ale procentelor de saramura injectata. Important pentru o maºina de injectare este: sa fie dimensionata la nevoile de producþie ale producatorului, sa fie uºor de intreþinut, de spalat ºi sa fie fiabila. Presiunea de injectare trebuie sa fie constanta, deoarece o presiune mai mare distruge structura carnii, fibra acesteia ºi formeaza pungi de saramura in interiorul produsului. In acest caz, firma RIA DO TRADING recomanda maºinile de injectat PÖKOMAT de producþie elveþiana care sunt disponibile de la 10, pana la 132 de ace. Tumblere Pentru Tumblere, unul dintre marii producatori din Germania, HENNEKEN, reprezentat de firma RIA DO TRADING, produce tumblere de toate dimensiunile (de la 50 l pana la 12.000 l), cu sau fara manta de racire, la cele mai inalte standarde ale tehnologiei germane. Tumblerizarea este un tratament mecanic de masare care conduce la degradarea avansata a fibrei musculare, la solubilizarea ºi extracþia proteinelor. Acþiunea mecanica a tumblerizarii este legata de viteza de rotaþie, de timp ºi de temperatura. Prin tumblerizare se asigura imbunataþirea solubilizarii proteinelor, a dezvoltarii culorii ºi a stabilitaþii acesteia. Alternanþa perioadelor de tumblerizare cu perioadele de repaus este importanta pentru asigurarea timpului necesar pentru migrarea saramurii, prevenirea distrugerii excesive a muºchiului ºi dispersarea saramurii. Avantajele folosirii tumblerelor sub vacuum sunt: creºterea randamentului la fierbere, imbunataþirea capacitaþii de feliere, reducerea timpului de sarare, obþinerea unei culori uniforme ºi creºterea fragezimii carnii.