186
Ghidul pentru depozitarea și temperatura peștelui pre-ambalat a fost într-un final stabilit într-un raport al EFSA, această problemă fiind vagă de ani de zile, informează Globalmeatnews. Comisia Europeană a solicitat EFSA să furnizeze raportul privind acordarea de asistență științifică și tehnică referitor la temperaturile adecvate care trebuie aplicate pentru peștele pre-ambalat destinat vânzării în retail. Actuale norme europene stabilite în 2004 referitor la condițiile de transport sau depozitare a produselor pescărești nu definesc o temperatură specifică care trebuie respectată, ci se referă la "temperatură apropiată de cea a gheții topite". Acest lucru este, în general, interpretat în sensul că produsele trebuie să fie în contact cu gheața și stabilirea conformității este oarecum dificilă. Oamenii de stiinta de la EFSA au controlat literatura de specialitate pentru a evalua efectele temperaturii asupra principalilor vinovați pentru toxiinfecțiile alimentare prezente în peștele proaspăt: formarea de histamină, Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum și Yersinia enterocolitica. "Rezultatele din modelare au arătat că produsele pescărești proaspete preambalate pot fi depozitate la temperaturi de refrigerare peste 0 ° C (de exemplu, 3-5 ° C) și să fie conforme cu normele internaționale și europene actuale" au concluzionat cercetatorii. Mai exact, în cazul formării histaminei, un produs pe bază de pește la sfârșitul perioadei de valabilitate ar conține niveluri histamină de cel mult 100 de părți per milion. Pentru a asigura acest lucru, peștele depozitat la 3 ° C ar avea fie o viață la raft de șase zile și 0% CO2 în ambalajul său; o valabilitate de șapte zile de conservare și 20% CO2 în ambalaj; sau opt zile de valabilitate și 40% CO2 în ambalaj, au observat oamenii de stiinta. În cazul Listeria monocytogenes, reglementările UE au stabilit o limită de 100 de unități formatoare de colonii in produse gata pentru consum. Modele predictive au arătat că, pentru o temperatură de retail de 3°C, această limită va fi respectată cu un termen de valabilitate de 11 zile și 0% CO2 în ambalaj; 14 zile termen de valabilitate și 20% CO2, sau de 18 de zile de valabilitate și 40% CO2. În cele din urmă, pentru Yersinia enterocolitica, simularea a arătat că produsele pescărești trebuie să aibă o durată de viață de 10 zile la 2 ° C; o perioadă de valabilitate de șapte zile la 4 ° C, sau o perioadă de valabilitate de cinci zile la 6 ° C. Cercetatorii EFSA recomandă că ar trebui folosită o temperatură definită pentru produse, mai degrabă decât fraza "temperatură apropiată de cea a gheții topite". Sursa: EFSA Journal 2015; 13 (7): 4162 [48 pp.]. Publicat: 1 iulie doi: 10.2903 / j.efsa.2015.4162 Asistență științifică și tehnică privind evaluarea temperaturii aplicate produselor pescărești preambalate la nivel vânzării cu amănuntul. Autori: Declan Bolton, Kostas Koutsoumanis și Micheál O'Mahony, membri ai grupului de lucru EFSA .