185
Carnea de porc este cea mai frecventă sursă de infecție cu virusul hepatitei E pentru consumatorii din UE, a confirmat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Acest lucru contravine ideii anterioare, conform căreia consumarea apei contaminate a fost cauza principală. De asemenea, EFSA a dezvăluit că numărul cazurilor de boală raportate la om, în UE, a crescut de zece ori în ultimii 10 ani, la peste 21 000 de cazuri. Un purtator de cuvant al EFSA a declarat pentru GlobalMeatNews ca este dificil să spună dacă incidența tot mai mare la om ar putea fi atribuita cresterii neatentiei sau a lipsei de cunostinte de siguranta alimentara de baza in gatit. ”Deseori, în aceste cazuri, există o raportare mai bună”, a spus el. Asta însemna că au fost identificate mai multe cazuri, ceea ce ar putea duce la cifre mai mari. Cu toate acestea, experții din Grupul EFSA privind pericolele biologice au recomandat statelor membre să sporească gradul de conștientizare a riscurilor legate de sănătatea publică asociate cu carnea de porc brut și necorespunzător și să sfătuiască consumatorii să gătească cu atenție carnea de porc. De asemenea, recomandă dezvoltarea unor metode adecvate pentru detectarea hepatitei E în alimente. Rosina Girones, președinta grupului de lucru al EFSA privind hepatita E, a declarat pentru sursa citata: ”Chiar dacă nu este la fel de răspândită ca și alte boli provocate de alimente, hepatita E este o preocupare crescândă în UE. În trecut, oamenii au considerat că principala sursă de infecție a fost de a bea apă contaminată în timp ce călătoresc în afara UE. Dar acum stim ca principala sursa de transmitere a bolii in Europa este mancarea”. Porcii sunt principalii purtători ai hepatitei E, în UE. Mistreții sălbatici pot purta, de asemenea, virusul, dar carnea din aceste animale este mai puțin consumată. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat pe data de 11 iulie un raport privind hepatita E la om. Studiul evaluează metodele de testare, diagnosticare și monitorizare și analizează datele epidemiologice disponibile. Hepatita E este o boală hepatică cauzată de virusul hepatitei E (HEV). Majoritatea persoanelor care contracthează hepatita E nu prezintă simptome ușoare sau ușoare. Cu toate acestea, în unele cazuri, în special pentru cei cu leziuni hepatice sau pacienți cu un sistem imunitar slab, poate duce la insuficiență hepatică, care poate fi fatală.