Ferma

294

EFSA: Cazurile de gripă aviară sunt în creștere

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cazurile de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) înregistrate în Europa în rândul păsărilor de curte și al păsărilor de apă au crescut din vară, potrivit celui mai recent raport al EFSA, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al UE (EURL).

În timp ce numărul de detecții de virus HPAI în coloniile de reproducere a păsărilor marine a scăzut față de perioada de raportare anterioară (iunie până în septembrie 2022), numărul de cazuri la păsările de apă și păsările de curte a crescut.

Creșterea numărului de focare la păsările de curte din vară este suspectată a fi legată de răspândirea virusului prin intermediul păsărilor de apă.

Informații detaliate despre numărul și evoluția cazurilor pot fi găsite într-un nou tablou de bord interactiv publicat astăzi de EFSA.

Epidemia HPAI în curs este cea mai mare observată vreodată în Europa. În primul an al epidemiei, care a durat din octombrie 2021 până în septembrie 2022, un total de 2.520 de focare la păsări de curte, 227 la păsări captive și 3.867 de detecții la păsări sălbatice au fost notificate în 37 de țări europene.

Aproximativ 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în fermele afectate. Persistența neobișnuită a HPAI la păsările sălbatice și la păsările de curte pe parcursul verii anului 2022 înseamnă că, pentru prima dată, nu a existat o separare clară între sfârșitul primului an de epidemie și începutul sezonului HPAI din acest an, care a început în octombrie 2022. .

ECDC, care a contribuit și la raport, a concluzionat că riscul de infecție este scăzut pentru populația umană generală din UE/SEE și scăzut spre mediu pentru persoanele expuse profesional.

În urma unei solicitări a Comisiei Europene, EFSA evaluează în prezent disponibilitatea vaccinurilor împotriva HPAI pentru păsări de curte și ia în considerare potențiale strategii de vaccinare.

Rezultatul acestei lucrări, la care contribuie și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și EURL, va fi disponibil în a doua jumătate a anului 2023.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2