Ferma

420

EFSA: Creștere semnificativă a cazurilor de PPA în Europa

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit ultimei informări EFSA, 14 state membre sunt afectate de pesta porcină africană (PPA), fapt care a provocat o creștere de cinci ori a focarelor la porcii domestici, comparativ cu anul precedent. Acestea sunt principalele constatări ale celui mai recent raport epidemiologic anual publicat astăzi de EFSA.

Pentru porcii domestici, 2023 a înregistrat cel mai mare număr de focare de pestă porcină africană (PPA) din 2014. Croația și România au notificat 96% din numărul total de focare (1.929). Numărul focarelor în 2023 la mistreți a crescut cu 10% față de anul precedent.

Virusul a fost introdus pentru prima dată în Suedia și Croația și s-a răspândit în noi zone ale Italiei. A reapărut și în Grecia după o pauză de doi ani. Germania, Ungaria și Slovacia au văzut situația epidemiologică îmbunătățită în țările lor, odată cu scăderea numărului de focare la mistreți.

Experții EFSA recomandă să se acorde prioritate supravegherii pasive, inclusiv căutarea și testarea carcaselor de mistreți, mai degrabă decât supravegherea activă, inclusiv testarea mistreților vânați pentru detectarea focarelor de PPA.

Supravegherea pasivă, în special observarea semnelor clinice ale bolii, rămâne principalul mod de detectare a PPA și în unitățile de porci domestici. Prin urmare, fermierii și veterinarii au un rol deosebit de important de jucat în raportarea cazurilor suspecte.

În octombrie 2024, EFSA va emite un aviz științific de revizuire a factorilor de risc pentru apariția, răspândirea și persistența virusului PPA la populațiile de mistreți, precum și la porcii domestici. Sfaturile noastre vor sprijini managerii de risc în eforturile lor continue de a preveni, controla și eradica răspândirea virusului PPA. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2