Tehnologii

192

EFSA: Programul tematic pentru anul 2017

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Programul tematic al EFSA pentru anul 2017 își propune o serie de programe cât se poate de interesante. Partea și mai interesantă este aceea că autoritatea europeană pentru siguranță alimentară și sănătate animală așteaptă proiecte care vor fi finanțate cu sume mai mult decât considerabile. Pentru ediția inaugurală a acestui an, revista Meat.Milk. vă prezintă câteva programe, planul tematic complet și condițiile de finanțare putând fi consultate pe site-ul EFSA.Programul SFS-07-2016-2017: Creșterea competitivității sectoarelor de creștere și agricultura ecologicăProvocarea specifică:   Se estimează că mai mult de 95% din producția ecologică nu au trăsături importante, cerute în condiții de producție ecologice și cu consum redus. În general, agricultura ecologică impune adaptarea la condiții variabile, printre altele, prin interacțiunea eficientă cu mediul. Sunt necesare eforturi semnificative de multiplicare, pentru a îmbunătăți performanța sectorului prin soiuri mai bine adaptate. Domeniul de aplicare:   Propunerile vor dezvolta o serie de măsuri pentru a crește disponibilitatea pentru sectorul ecologic. Acest lucru va permite identificarea combinațiilor relevante,  adaptate la condițiile de creștere organică, o mai bună utilizare a resurselor genetice, pentru producția ecologică, și de inițierea de programe de ameliorare, ca răspuns la nevoile identificate ale sectorului. Activitățile propuse se vor baza pe parteneriate între unitățile de creștere, agricultură și sectoarele de cercetare și se încadrează în conceptul ”multi-actor”.   Comisia consideră că propunerile care solicită o contribuție din partea UE de până la 6 milioane de euro, ar permite acestei provocări specifice să fie abordată în mod corespunzător. Cu toate acestea, acest lucru nu exclude prezentarea și selectarea propunerilor care solicită alte sume.   Impactul așteptat:

  • creșterea cunoștințelor privind caracteristicile relevante pentru producția ecologică;
  • îmbunătățirea accesului la un bazin mai larg, pentru sectorul agriculturii ecologice;
  • metode eficiente de multiplicare de reproducție;
  • disponibilitatea instrumentelor și a resurselor pentru pre-reproducere și de reproducere (inclusiv îmbunătățirea genotipare și/sau capabilități fenotipare).

Programul SFS-13-2017: Validarea instrumentelor de diagnosticare pentru sănătatea animalelorProvocarea specifică:   Detectarea simplă, rapidă și fiabilă, identificarea precisă și cuantificarea corectă a agenților patogeni și a altor factori care afectează sănătatea animalelor, inclusiv a agenților zoonotici, și corelări de infecție (de exemplu, biomarkeri-gazdă de răspuns) și/sau imunitate, critice pentru monitorizarea și controlul introducerii sau răspândirii lor. Aceste instrumente sunt esențiale pentru a evita sau de a reduce costurile, perturbări comerciale și riscuri pentru sănătate, uneori, chiar și umane. Metodele sunt utilizate nu numai de autoritățile competente, dar și de laboratoare private sau direct de medicii veterinari de la punctul de ingrijire, practicieni și operatori economici. Domeniul de aplicare:   Proiectele vizează armonizarea și validarea (inclusiv prin încercări ciclice), de noi protocoale pentru detectarea și cuantificarea agenților patogeni și a altor factori de interes pentru sănătatea animalelor terestre existente și corelări de infecție/imunitate. Acest lucru se va baza pe cunoștințele și resursele existente,  dezvoltând protocoale pentru a livra produse finale ”close-to-market”, inclusiv instrumente rapide și portabile pentru testarea pe teren.   Comisia consideră că propunerile care solicită o contribuție din partea UE de până la 3 milioane de euro ar permite acestei provocări specifice să fie abordată în mod corespunzător. Cu toate acestea, nu exclude prezentarea și selectarea propunerilor care solicită alte sume. Finantarea va permite suport pentru cel puțin un proiect.   Programul SFS-34-2017: Lanțuri agro-alimentare inovatoare-deblocarea potențialului de competitivitate și durabilitateProvocarea specifică:   Durabilitatea sistemelor alimentare este contestată de diverși factori interdependenți, cum ar fi contextul socio-economic și politic în schimbare, penuria de resurse naturale, degradarea mediului și schimbările climatice. Aceste provocări nu pot fi deășite printr-o acțiune individuală, necesitând o acțiune a mai multor actori și inițiative de-a lungul lanțului de valori coordonate. Este necesară o nouă abordare holistică, sistemică, la proiectarea proceselor din cadrul lanțurilor agro-alimentare, pentru a debloca întregul lor potențial, aducând beneficii economice, sociale și de mediu. Domeniul de aplicare:   Cercetarea va oferi o perspectivă aprofundată a legăturilor și interacțiunilor dintre părțile interesate din lanțul agro-alimentar, inclusiv înțelegerea percepției și a comportamentului acestora în ceea ce privește obiectivele de durabilitate.  Cooperarea ar putea duce la proiectarea de noi procese în cadrul lanțurilor agroalimentare, conducând astfel la noi modele de afaceri și la mai bune lanțuri de valori performante. Propunerile ar trebui să intre sub conceptul ”multi-actor”.   Impactul așteptat:  

  • consolidarea capacității actorilor din cadrul lanțurilor agroalimentare pentru a proiecta noi procese care conduc la noi modele de afaceri mai eficiente și mai echitabile.
  • sporirea potențialului de inovare a lanțurilor agroalimentare europene, în ceea ce privește adaptarea la schimbare, de a crește competitivitatea, durabilitatea și capacitatea de adaptare pe piețele europene și internaționale;
  • consolidarea poziției fermierilor în cadrul lanțurilor valorice, prin abordări inovatoare, care să sporească transparența, fluxul de informații și capacitatea de gestionare;
  • limitarea efectelor negative ale lanțurilor agroalimentare asupra mediului, climei și sănătății.

Programul SFS-37-2016: Impactul practicilor consumatorilor în siguranța alimentară; riscuri și strategii de atenuareProvocarea specifică:   Politica de siguranță alimentară este în mod constant revizuită în lumina noilor dovezi științifice. Au fost înregistrate progrese semnificative în materie de protecție a consumatorilor aduse de legislația privind siguranța alimentară. Exemplele includ controlul apariției anumitor agenți patogeni, toxiinfecții alimentare la nivelul fermei și în magazine cu amănuntul.   Partea de vânzare cu amănuntul în mediul privat de consum nu poate fi legiferată, dar poate beneficia de inițiative politice bazate pe știință. În ceea ce privește manipularea produselor alimentare, logistică și pregătire, comportamentul consumatorului post-vânzare poate contribui în mod substanțial la expunerea la anumite pericole de toxiinfecție alimentară.   Este nevoie de strategii inovatoare, tehnologii și instrumente pentru a ajuta consumatorii să gestioneze aceste riscuri și expunerea la riscurile de toxiinfecție alimentară, ținând seama de durabilitatea produselor alimentare. Domeniul de aplicare:   Propunerile ar trebui să acopere riscurile de toxiinfecție alimentară, în cazul în care acțiunile consumatorilor pot ajuta la reducerea riscului și/sau la expunere. Propunerile ar trebui să identifice și să ia în considerare grupuri diferite de consumatori, luând în considerare medii socio-economice și practici de manipulare a alimentelor, în UE.   Comisia consideră că propunerile care solicită o contribuție din partea UE de până la 9,5 milioane de euro ar permite acestei provocări specifice să fie abordată în mod corespunzător. Cu toate acestea, acest lucru nu exclude prezentarea și selectarea propunerilor care solicită alte sume.   Programul SFS-36-2017: Zoonoze - amenințări emergenteProvocări specifice:   Bolile și/sau infecțiile transmise în mod direct sau indirect între animale și om (zoonozele), constituie riscuri majore pentru sănătatea publică. Zoonozele au un impact social și financiar semnificativ, în special în cazul toxiinfecțiilor alimentare. Coerența în cercetare este necesară pentru a înțelege mai bine procesele de declanșare și de înmulțire a zoonozelor, inclusiv rezistența antimicrobienă, dirijarea acestora în relația animal-om-mediu și impactul acestora.   Mijloacele de control pot fi îmbunătățite cu o abordare holistică și transdisciplinară, care implică sinergii în diverse domenii de cercetare: sănătate umană, siguranța alimentelor, sănătate animală, sănătatea mediului. Este nevoie de o acțiune la nivel european pentru identificarea și caracterizarea riscurilor, în special în domeniul siguranței alimentelor și furajelor, prin dezvoltarea capacității de a colecta și analiza informații, precum și prin sprijinirea cercetării cu privire la instrumentele de referință și de supraveghere de către stat, ținându-se cont de armonizarea testelor de diagnosticare existente și a celor noi. Acțiunea trebuie să fie efectuată în timp util, pentru a identifica agentul etiologic.   Programele naționale de cercetare în domeniu trebuie să fie în continuare integrate în activități politice conexe, inclusiv activități de prognoză pentru amenințările emergente aliniate, și au nevoie de sprijin suplimentar.   Domeniul de aplicare:   Obiectivul general este de a crea un program comun european. Accentul principal va fi pus asupra infecțiilor și intoxicațiilor microbiene și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv toxinele naturale și riscurile asociate. Lucrarea va acoperi toți agenții implicați, inclusiv virusuri, bacterii, paraziți și secvențe de nucleotide/material genetic, care conferă rezistență la antimicrobiene.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2