211
in temeiul articolului 13.1 din Legea Europeana a Nutritiei (NHCR), se solicita excluderea din procesul tehnologic de fabricatie a lactatelor urmatoarii lactobacilli probiotici: Lactobacillus crispatus BCCM/LMG P-17631 (ID1030, 2950) Lactobacillus gasseri BCCM/LMG P-17632 (ID 2956) Lactobacillus gasseri BCCM/LMG P-18137 (ID 2957, 2958) Lactobacillus paracasei CNCM I-1687 (ID 2960, 2961) Lactobacillus paracasei CNCM I-1688 (ID 2962, 2963) Lactobacillus plantarum BCCM/LMG P-17630 (ID 2966, 2967) Lactobacillus salivarius CNCM I-1794 (ID 2970, 2971) A blend of Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bf-6 and Lactobacillus johnsonii La-1 (ACD-1)(CLbA22) (ID 4231) Potrivit rezultatelor studiului de cercetare s-a concluzionat ca lactobacilii de mai sus nu au nicio influenta in reducerea disconfortului gastro-intestinal, nu diminueaza potentialul pathogenic al microorganismelor gastro-intestinale, nu imbunatatesc digestia lactozei, nu prezerva sanatatea florei intestinale si nu au efect asupra actiunii agentilor patogeni. Totodata, EFSA va solicita Comisiei Europene interzicerea mentionarii in orice fel de mesaj publicitar a eventualelor efecte benefice a lactobacililor mai sus mentionati, pana la obtinerea interdictiei de folosire a acestora, pe fluxurile tehnologice ale procesatorilor.