După ce, pe la jumătatea lunii septembrie, revista noastră publica o știre în care se anunța faptul că retail-erii mai deschid încă 100 de magazine până la sfârșitul anului 2013, Dorin Cojocaru, Președintele APRIL comenta pe Fb: ”Ei, + 100, noi, - 100”. Ce vreți, sinteză mai bună a stării de fapt !? Industria laptelui din România trece prin mari și grave transformări, fie că ne referim la sectorul de producție, fie, la cel de procesare. Fermierii așteaptă cu teamă să vadă ce la va aduce anul 2014, deși mulți spun că, de fapt, situația lor nu e chiar așa de gravă pe cât ar părea. Că, de fapt, spre finalul verii, laptele era produs cu un preț mediu de cca 0,80 de bani, iar diferența, până la 1,35, devenea consistentă; că fermierii nu respectă contractele de furnizare a laptelui-materie primă către procesatorii care, nu o dată, se văd șantajați la jumătatea perioadei care face obiectul contractului după tiparul: ”dacă nu-mi dai mai mult pe litrul de lapte, îl fac brânză și gata”! Așa o fi? Pentru că, dacă-i ascultăm pe fermieri, lucrurile par cu mult mai rele. Probabil că adevărul e și el la jumătate dar, oricum, viitorul pare a le fi roz, câtă vreme se crede că, de fapt, după abandonarea cotelor nu va fi supraproducție de lapte ci taman invers. Dar, dacă privim spre fabrici, lucrurile sunt cu adevărat delicate mai ales în rândul procesatorilor români. Fireștem aici nu intră la socoteală, de exemplu, Albalact. Dar, pentru restul firmelor românești pare că drumul le-a ajuns la capăt. N-au cum ține pasul cu multinaționalele, n-au cum ține pasul cu marile companii și, firme românești fiind, n-au cum ține pasul cu retail-ul care își permite, iată, să aducă lapte UHT pe marcă proprie, din Polonia, la 1,99 lei litrul, așa cum a făcut, de curând, Real. Păi, cum să reziști? Unii spun că o poți face, dacă ții la calitatea produselor. Bine, dar la ce preț vinzi marfa? Te transformi în producător de nișă? Poate că unii vor încerca rețeta. Dar restul? Specialiștii afirmă că, foarte curând, mai mult de 60 de mici producători de lactate vor trage obloanele și vor pune zăvoarele și atunci te întrebi ce a mai rămas din industria națională de procesare a laptelui. Păi, cum, ce a mai rămas? Piața liberă! Nu degeaba, la trecuta ediție a Conferinței Internaționale Meat & Milk, una dintre dezbateri a purtat titlul ”Darwinism economic: Evoluezi sau dispari”. Evoluați!