Asigurarea unor furaje de calitate este una dintre condiţiile de bază pentru obţinerea unei producţii de lapte de calitate, conform normelor europene în vigoare. Pentru aceasta, atenta verificare este absolut obligatorie, eşantionarea furajelor fiind reglementată strict, prin ”Regulamentul Comisiei Europene nr. 152/2009 de stabilire a metodelor de eşantionare şi analiză pentru controlul oficial al furajelor” din care vă prezentă în continuare principalele extrase.Prevederi generale Prinlot eşantionat se înţelege o cantitate de produs care constituie o unitate şi care are caracteristici presupuse a fi uniforme. La rândul său, eşantionul elementar este o cantitate prelevată dintr-un punct al lotului eşantionat; eşantionul colectiv este o colecţie de eşantioane elementare prelevate din acelaşi lot eşantionat; eşantionul redus este o parte reprezentativă a eşantionului colectiv, obţinut din acesta printr-un proces de reducere, iar eşantionul final, o parte din eşantionul redus sau din eşantionul colectiv omogenizat. Prelevarea eşantioanelor se efectuează numai de personal autorizat, potrivit legislaţiei fiecărui stat membru al Uniunii Europene. Aparatura de prelevare trebuie să fie realizată din materiale care nu contaminează produsele de eşantionat. Această aparatură poate fi omologată de către statele membre. Prelevarea poate fi: manuală (lopată plată cu margini verticale sau sondă de eşantionare cu o fantă lungă sau compartimentată); mecanică (pentru prelevarea de eşantioane din furajele în mişcare poate fi utilizată aparatură mecanică omologată.); Cu ajutorul separatorului (aparatura destinată divizării eşantionului în părţi aproximativ egale). Prelevarea, prepararea şi ambalarea eşantioanelor Eşantioanele se prelevează şi se prepară cât mai rapid posibil, luând în considerare precauţiile necesare pentru a se asigura că produsul nu este nici modificat, nici contaminat. Instrumentele, suprafeţele de lucru şi recipientele destinate eşantionării trebuie să fie curate şi uscate. Eşantioanele elementare trebuie prelevate în mod aleatoriu din întregul lot eşantionat, iar dimensiunile lor trebuie să fie aproximativ egale. Pentru furajele vrac, lotul eşantionat se împarte în mod imaginar în mai multe părţi aproximativ egale. În mod aleator, se selectează un număr de părţi corespunzător numărului de eşantioane elementare necesare şi se prelevează cel puţin un eşantion din fiecare din aceste părţi. Dacă este cazul, eşantionarea poate fi efectuată atunci când lotul este în mişcare (încărcare sau descărcare). În cazul furajelor ambalate, după selectarea pentru eşantionare a numărului necesar de ambalaje, o parte a conţinutului fiecărui ambalaj se scoate folosind o sondă sau o lopată. Dacă este cazul, eşantioanele se prelevează după ce ambalajele au fost golite separat. Orice aglomerări se destramă, dacă este cazul prin separarea lor de eşantion, urmată de reîncorporare în eşantion, pentru fiecare eşantion colectiv în parte. Pentru furajele lichide sau semilichide omogenizabile, după selectarea pentru eşantionare a numărului necesar de recipiente, conţinutul lor se omogenizează, dacă este necesar, şi se prelevează o cantitate din fiecare recipient. În cazul furajelor neomogenizabile, lichide sau semilichide, după selectarea pentru eşantionare a numărului necesar de containere, eşantioanele se prelevează de la diferite niveluri. În oricare dintre cazuri, volumul total prelevat nu trebuie să fie mai mic de 10 litri. Pentru blocurile de furaje sau brichete minerale, după selectarea pentru eşantionare a numărului necesar de blocuri sau brichete, se prelevează o parte din fiecare bloc sau brichetă. În relaţie cu controlul substanţelor sau al produselor nedorite, cum ar fi aflatoxinele, cornul-secarei, ricinul şi crotalaria, lotul eşantionat se împarte în mod imaginar în mai multe părţi aproximativ egale, corespunzătoare numărului de eşantioane colective. În continuare, se prelevează eşantioane cu mărimi aproximativ egale, astfel încât cantitatea totală a eşantioanelor provenite din fiecare parte să nu fie mai mică decât cantitatea minimă de 4 kg necesară pentru preparare. Prepararea eşantioanelor colective În relaţie cu controlul substanţelor produselor cu distribuţie uniformă în masa de furaje, eşantioanele elementare se amestecă pentru a forma un singur eşantion colectiv.Eşantioanele elementare prelevate din fiecare parte a lotului eşantionat se amestecă şi se constituie numărul deeşantioane, avându-se grijă să se noteze provenienţa fiecărui eşantion colectiv. Prepararea eşantioanelor finale Materialul din fiecare eşantion colectiv se amestecă cu grijă pentru a se obţine un eşantion omogenizat. Dacă este necesar, eşantionul colectiv se reduce mai întâi la cel puţin 2 kg sau doi litri, fie prin utilizarea unui separator mecanic sau automat, fie prin metoda sferturilor. Se prepară apoi cel puţin trei eşantioane finale, având aproximativ aceeaşi cantitate, în conformitate cu cerinţele cantitative. Fiecare eşantion se pune într-un recipient corespunzător. Se iau toate precauţiile necesare pentru evitarea oricărei modificări de compoziţie a eşantionului, a contaminării sau a falsificării care ar putea avea loc în timpul transportării sau depozitării. Ambalarea eşantioanelor finaleRecipientele sau ambalajele se sigilează şi se etichetează (eticheta completă se incorporează în sigiliu) astfel încât ele să nu poată fi deschise fără a deteriora sigiliul. Pentru fiecare eşantionare se întocmeşte un proces-verbal, care permite identificarea fără ambiguităţi a lotului eşantionat. Fiecare eşantion colectiv se trimite, cât mai repede posibil, către specialistul care va decide, în urma analizelor, dacă furajele corespund sau nu hrănirii animalelor.