Etichetarea nutrițională a alimentelor a devenit normă obligatorie de mulți ani însă, în ultima perioadă, Comisia Europeană a recomandat întărirea atenției care trebuie acordată acestui aspect. În numerele anterioare ale revistei noastre, am făcut referire la ultimele prevederi. Revenim ceva mai aplicat, vizate fiind produsele lactate. Principii generale ale Directivei Europene Normele de etichetare nutrițională a produselor lactate sunt conținute, la fel ca toate celelalte categorii de produse alimentare, de Directiva 90/496/CEE. Actul normativ european se referă la etichetarea nutriţională a produselor alimentare livrate ca atare consumatorului final şi altor operatori de restauraţie colectivă (restaurante, spitale cantine etc.). Directiva nu se aplică apelor minerale naturale, nici altor ape destinate consumului uman, nici suplimentelor alimentare. Etichetarea nutriţională este facultativă, însă devine obligatorie atunci când apare pe etichetă, într-o prezentare sau la publicitatea produsului o menţiune nutriţională. Singurele menţiuni nutriţionale admise sunt cele care se referă la valoarea energetică şi la substanţele nutritive (proteine, glucide, lipide, fibre, sodiu, vitamine şi minerale enumerate în anexa directivei), precum şi acele substanţe care aparţin sau sunt componentele uneia dintre categoriile de substanţe nutritive prevăzute. Informaţiile prezentate pe eticheta nutriţională se încadrează fie în grupa 1, fie în grupa 2 în ordinea următoare: Grupa 1: cantităţile de proteine, glucide şi lipide; valoare energetică.Grupa 2: valoarea energetică și cantitatea de proteine, glucide, zaharuri, lipide, acizi graşi saturaţi, fibre şi sodiu. În cazul în care se face o menţiune nutriţională referitoare la zaharuri, acizi graşi saturaţi, fibre sau sodiu, informaţia prezentată este cea prevăzută în grupa 2. Opinia specialistului Pentru a intra în detaliu și pentru a oferi o informație avizată asupra etichetării produselor lactate, ne-am adresat domnului Cristian Popa, specialist în etichetarea alimentelor. Domnia sa a opinat: ”Etichetarea nutriţională a produselor lactate nu diferă de etichetarea nutriţională a tuturor alimentelor, căci legislaţia este aceeaşi. Există mai multe legi care stabilesc cadrul legal pentru etichetarea nutriţională a alimentelor, principalele acte normative fiind următoarele: Directiva europeană 90/496/CEE - privind indicarea valorilor nutritive pe etichetele produselor alimentare; Regulamentul (CE) nr 1924/2006 - privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare; Regulamentul (UE) nr 432/2012 - de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise. Conform Directivei 90/496/CEE, substanţele nutritive se împart în: macronutrienţi (proteinele, glucidele, grăsimile, fibrele, sodiu) și micronutrienţi (vitaminele şi mineralele). Pentru a putea fi declaraţi pe etichetă, micronutrienţii trebuie să se găsească în cantităţi semnificative în aliment, adică să fie în dozaje de min 15% (7,5% pentru lichide) din Doza Zilnică Recomandată (DZR). Regulamentul (CE) 1924/2006 - conţine lista menţiunilor nutriţionale ce pot fi făcute pe etichetă. De asemenea, în acest regulament sunt definite menţiunile nutriţionale şi de sănătate. Exemple de mențiuni nutriționale: "Valoare energetică redusă", "fără grăsimi", "sursă de proteine" sau "light". Spre deosebire de mențiunile nutriționale, menţiunile de sănătate pot fi făcute doar cu autorizarea EFSA. Recent EFSA a publicat o listă de menţiuni de sănătate autorizate, cuprinsă în Regulamentul (UE) 432/2012. Regulamentul (UE) 432/2012 cuprinde o primă listă cu menţiuni de sănătate autorizate. Exemple de menţiuni de sănătate autorizate EFSA sunt următoarele: "menţine constant nivelul colesterolului în sânge", "calciul este necesar pentru menţinerea sănătăţii sistemului osos", "proteinele contribuie la creşterea masei musculare", etc. Important: textul menţiunilor nutriţionale şi de sănătate trebuie să coincidă 100% cu formularea din Regulamentele europene; niciun cuvânt nu poate fi modificat, căci EFSA autorizează menţiunile "la cuvânt". Despre etichetarea nutriţională a produselor lactate, incluzând aici atât menţiunile nutriţionale cât şi pe cele de sănătate, merită reţinute următoarele mențiuni: 1.Termenul "probiotic" reprezintă o recomandare de sănătate destul de des întălnită la iaurturi. În ciuda numeroaselor studii existente, EFSA nu recunoaşte (nu încă, dar se pare c-o va recunoaşte în viitorul foarte apropiat) efectul "probiotic". Neavând autorizarea EFSA, utilizarea cuvântului "probiotic" este nelegală. Prin urmare, este interzisă folosirea unor expresii gen: "iaurtprobiotic" sau "culturi probiotice". 2.Deoarece produsele lactate conţin calciu, se pot face opt recomandări de sănătate referitoare la calciu, conform Regulamentului 432/2012. Exemplu: “calciu este necesar pentru menținerea sănătății sistemului osos ”. 3.Pentru Culturile (vii) de iaurt, conform aceluiași Regulament 432/2012, există o menţiune de sănătate ce poate fi făcută: “culturile vii din iaurt facilitează digestia lactozei din produsele alimentare la persoanele care au dificultăți în ceea ce privește digerarea lactozei”. 4.Referitor la proteine se pot face trei menţiuni de sănătate: “proteinele contribuie la creșterea masei musculare”, “proteinele contribuie la menținerea masei musculare” și “proteinele contribuie la menținerea sănătății sistemului osos”. Pentru a putea face menţiunile de sănătate referitoare la proteine, trebuie ca produsele lactate să respecte următoarea condiţie: minim 12% din valoarea energetică a produsului lactat să provină din proteine. 5.Alte menţiuni nutriţionale ce se pot folosi la etichetarea preparatelor lactate includ: "conţine [denumirea substanţei]", "îmbogăţit cu [denumirea nutrientului]", "uşor", "light", "natural", "bogat în proteine".