464

Eurobarometrul arată cât de importantă este bunăstarea animalelor pentru europeni

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Protejarea bunăstării animalelor este esențială pentru europeni, după cum arată rezultatele unui sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană. Comisia acționează pentru a îmbunătăți bunăstarea animalelor de peste 40 de ani, îmbunătățind progresiv viața animalelor și adoptând standarde de bunăstare în legislație care se numără printre cele mai înalte din lume. Acest sondaj arată importanța acestui subiect pentru cetățenii din UE.

Bunăstarea animalelor trebuie protejată

Marea majoritate a europenilor (84%) consideră că bunăstarea animalelor de fermă ar trebui protejată mai bine în țara lor decât este acum. Un număr similar (83%) susține limitarea timpului de transport al animalelor. Aproape trei sferturi dintre respondenți (74%) susțin o mai bună protecție a bunăstării animalelor de companie în țara lor.

Peste 90% dintre europeni consideră că practicile agricole și de creștere ar trebui să îndeplinească cerințele etice de bază. Acestea includ oferirea animalelor de spațiu suficient, hrană și apă suficientă, medii adaptate nevoilor lor (noroi, paie etc.) și asigurarea unei manipulări adecvate. Sondajul a arătat, de asemenea, un nivel ridicat de îngrijorare pentru bunăstarea animalelor din abatoare.

Trei sferturi dintre respondenți au considerat că practica de a ucide puii masculi după naștere este inacceptabilă, în timp ce o majoritate covârșitoare a favorizat interzicerea tăierii anumitor părți ale corpului animalelor (cozi, urechi, ciocuri etc.) dacă nu este strict necesar și cu anestezie.

În ceea ce privește creșterea blănurilor, peste jumătate dintre cei chestionați (57%) consideră că ar trebui să fie strict interzisă în UE, în timp ce aproape o treime (32%) consideră că ar trebui menținută numai în condiții de bunăstare îmbunătățite.

În ceea ce privește importurile de alimente din țările din afara UE, peste opt din zece europeni (84%) consideră că situația actuală a bunăstării animalelor ar trebui să se schimbe, fie prin aplicarea regulilor UE privind bunăstarea animalelor la importurile de alimente, fie prin etichetarea alimentelor conform standardelor aplicate.

În ciuda interviurilor efectuate în martie 2023, când prețurile alimentelor erau deja foarte ridicate din cauza inflației, 60% dintre respondenți au indicat că ar fi dispuși să plătească mai mult pentru produsele provenite din sisteme de fermă prietenoase cu bunăstarea animalelor. Aproximativ un sfert (26%) ar fi gata să plătească cu până la 5% mai mult pentru alimentele prietenoase cu bunăstarea animalelor.

Strategia Farm to Furk

Eurobarometrul special (533) a fost realizat între 2 și 26 martie 2023. Au fost intervievați un total de 26.376 de respondenți, din cele 27 de state membre ale UE și din diferite grupuri sociale și demografice. Metodologia utilizată a fost interviurile față în față în casele oamenilor sau la ușa acestora, în limba națională, cu excepția Maltei, Cehiei, Danemarcei și Finlandei, unde unele interviuri au fost realizate folosind interviul video asistat de computer.

Strategia Farm to Fork, care se află în centrul Acordului ecologic european, își propune să facă sistemele alimentare echitabile, sănătoase și prietenoase cu mediul. Îmbunătățirea standardelor UE privind bunăstarea animalelor este o parte importantă a acestei strategii.

Comisia a lucrat intens la o revizuire a legislației UE privind bunăstarea animalelor, într-un mod care să țină cont de nevoile tuturor părților interesate din lanțul de aprovizionare. Propunerea privind protecția animalelor în timpul transportului, unul dintre cele patru etape ale legislației, este cea mai avansată și va fi prezentată în decembrie 2023.

În 2021, Comisia a răspuns pozitiv și la Inițiativa cetățenească europeană „Încheierea epocii cuștilor”. Această inițiativă a cerut interzicerea folosirii cuștilor pentru creșterea mai multor specii de animale în sistemele de creștere intensivă.

”Europa a susținut cu mândrie unele dintre cele mai înalte standarde de bunăstare a animalelor din lume de peste 40 de ani, iar această activitate rămâne o prioritate pentru noi. O bună bunăstare a animalelor înseamnă o sănătate mai bună a animalelor și o hrană de mai bună calitate.

 Acesta este motivul pentru care lucrăm pentru a îmbunătăți normele UE privind bunăstarea animalelor, în conformitate cu cele mai recente dovezi științifice și într-un mod care funcționează pentru fermieri și sectorul zootehnic.

Vom continua să insistăm pentru cele mai înalte standarde posibile – în UE și la nivel internațional – asigurându-ne totodată că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2