O impunea explozia necontrolata a produselor aproximativ traditionale, fabricate in mari complexe alimentare sau in spatii personalizate doar prin competitia cu igiena si cu referintele tehnice. Restrangerea relativa a pietei branzeturilor procesate(?) in magazii sau a laptelui provenit de la animale hranite pe gropile de gunoi a inlaturat multi dintre beneficiarii grei ai acestei negustorii facile, sprijinita pe profituri de pana la 400%. La nivel national, ANSVSA a publicat, in 2008, Norma privind limitarea de derogari acordate unitatilor care realizeaza produse alimentare ce prezinta caracteristici traditionale. Direct catre directiva Norma publicata de ANSVSA nu facea trimitere la conditii generale sau punctuale, privind produsele traditionale; documentul traducea in legislatia autohtona derogarile oferite operatorilor prin Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum si de stabilire a procedurii de acordare a derogarilor si de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a unitatilor in care se realizeaza produse alimentare ce prezinta caracteristici traditionale. In linia comunitara, Norma ANSVSA din 22 aprilie 2008 continua sa accepte drept produse alimentare ce prezinta caracteristici traditionale, exclusiv produsele alimentare care sunt recunoscute istoric ca produse traditionale sau sunt obtinute in conformitate cu referintele tehnice la un procedeu traditional, codificate sau inregistrate, ori in conformitate cu metodele de productie traditionale. Se impune ca acestea sa se distinga clar de alte produse similare, apartinand aceleiasi categorii sau protejate de legislatia nationala. Usor contradictoriu, statutul inca liberal al celui implicat in productia traditionalelor este catalogat, in continuare, operator alimentar. In opinia noastra, o denumire prea simplista, ce nu concorda cu responsabilitatile persoanei fizice/juridice, ce raspunde de indeplinirea prevederilor legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, in cadrul unitatilor care detin atestate pentru fabricarea produselor alimentare traditionale. Unitatile posesoare de atestat, care solicita acordarea de derogari de la cerintele mentionate in Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 852/2004/CE trebuie – printre altele – sa indeplineasca conditiile si sa detina dotarile impuse. Dintre acestea, se remarca: - un spatiu de lucru de marime suficienta, pentru ca receptia materiei prime si prepararea produselor alimentare traditionale sa se desfasoare in conditii igienice adecvate; - spatii pentru depozitarea produselor finite, in conditii corespunzatoare; - facilitati pentru spalare, dezinfectare si igienizare a mijloacelor fixe si a mijloacelor de transport; - ventilatie adecvata, naturala sau artificiala, facilitati pentru evacuarea aburilor si vaporilor; - iluminat natural sau artificial adecvat. Derogari – procedura, conditii In vederea acordarii de derogari si a inregistrarii sanitare veterinare a unitatii in care se realizeaza produse alimentare traditionale, operatorul din domeniu inainteaza DSVSA locale, pentru inregistrare, o cerere insotita de documente justificative. Cererii ii sunt anexate: atestatul eliberat de catre MADR, schita unitatii (pozitionarea incaperilor destinate prepararii, tratarii, prelucrarii depozitarii produselor traditionale), descrierea detaliata a etapelor procedeului traditional de obtinere a produsului (cicluri de productie, echipamente, ustensile), certificatul eliberat de Registrul Comertului. Personalul de specialitate din cadrul DSVSA judetene, in a carei raza este amplasata unitatea care solicita acordarea derogarilor, verifica la fata locului realitatea datelor inscrise de solicitant. Urmeaza inscrierea rezultatului verificarii intr-o nota de constatare semnata de medicul veterinar oficial/inspectorul pentru siguranta alimentelor si de reprezentantul legal al unitatii solicitante. Nota de constatare cuprinde evaluari ale: - unitatii, respectiv a incaperilor in care se prepara, trateaza sau prelucreaza si se depoziteaza produsele alimentare traditionale; - materialelor din care sunt confectionate pavimentele, peretii, plafonul/suprafata interioara a acoperisului, ferestrele, usile, echipamentele, instrumentele si ustensilele; - tratamentelor tehnologice de fierbere, pasteurizare, sterilizare, incalzire, inchegare, fermentare, maturare, uscare, afumare, cerare, vantare si altor tratamente aplicate la obtinerea produselor; - masurilor de curatenie si dezinfectare, precum si frecventa punerii in aplicare a acestora, masuri ce trebuie adaptate procedeului traditional de obtinere a produsului alimentar atestat, tinand cont de flora si ambianta specifica. Cand se datele prezentate de solicitant corespund si sunt indeplinite cerintele generale pentru acordarea derogarilor si inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, acest lucru se mentioneaza distinct in Nota de constatare reprezentand motivatia acordarii derogarilor si inregistrarii sanitare veterinare a unitatii in care se realizeaza produse traditionale. Este baza ce sta la eliberarea catre unitate a Documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor. Unitatile atestate care au solicitat si obtinut derogari de la cerintele regulamentelor comunitare sunt inscrise de catre DSVSA intr-un registru special, acordandu-se fiecarei unitati un numar de inregistrare, procedat de literele PT (produs traditional). Pastorala cu derogareStanele care detin atestat pentru fabricarea produselor lactate ce prezinta caracteristici traditionale si care solicita acordarea derogarilor de la cerintele mentionate in regulamentele comunitare privind igiena produselor alimentare, precum si inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, sunt supuse unor conditii specifice stricte. Au loc in acest grup al producatorilor de lactate traditionale doar operatorii ce detin un spatiu de lucru de marime suficienta, pentru ca activitatea de receptie a laptelui si cea de fabricare a produselor lactate traditionale sa se desfasoare in conditii igienice adecvate; constructia trebuie conceputa si realizata astfel incat sa excluda total contaminarea laptelui si a produselor lactate. In functie de tipul produselor fabricate, se impune un spatiu generos pentru maturarea produselor lactate si unul, pe masura, destinat depozitarii. ªi aici, este indispensabila sursa de apa potabila, care sa respecte cerintele Legii 458/2002. Facilitatile obligatorii pentru spalarea mainilor trebuie sa fie prevazute cu substantele necesare igienizarii si cu mijloace igienice pentru uscare a mainilor. Totul, desfasurat in conditii de ventilatie adecvata si iluminat corespunzator, pe toata suprafata unitatii. In stanele producatoare de lactate traditionale, beneficiare de atestat si derogari specifice, se impune amenajarea unui spatiu/dulap separat, prevazut cu cheie, pentru stocarea detergentilor, dezinfectantilor si a materialelor de igienizare. Dezinfectantele si substantele similare pot fi doar dintre cele aprobate pentru utilizare in industria alimentara si folosite astfel incat sa nu aiba efecte adverse asupra echipamentelor, laptelui si produselor lactate ce reprezinta caracteristici traditionale. ANSVSA acorda derogari de la cerintele prevazute in Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 852/2004/CE (tinand cont de procedeul traditional de obtinere a produsului) pentru materialele din care sunt confectionate echipamentele, instrumentele si ustensilele utilizate in mod specific pentru pregatirea, ambalarea si impachetarea acestor produse.