Ferma

656

Europa este condamnată să își distrugă producția de porci?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

De-a lungul anilor, UE a stabilit reglementări care au guvernat industria. Cum a afectat acest lucru profitabilitatea producției și perspectivele pentru piața de porc din UE? Iată o foarte interesantă analiză publicată de Pig333.

Scădere și în Polonia

În ultima lună, prețul porcului polonez a scăzut conform așteptărilor, datorită nu numai scăderilor de pe piața germană, ci și întăririi zlotului față de euro. În ultima săptămână a lunii octombrie, prețul în Polonia era deja sub 10 PLN pe kg pentru clasa E - mai mic decât cu o lună mai devreme, dar mai mare decât vecinii noștri din vest.

Care este motivul pentru aceasta? - disponibilitatea animalelor pentru sacrificare. Peste râul Oder, este încă mai mare decât în Polonia, ceea ce înseamnă că abatoarele sunt gata să plătească mai mult, pentru că oricum există o problemă cu importul, deoarece recensământul nu este o problemă doar în Polonia, ci și în multe alte țări din vestul Europei. .

Deci, ne confruntăm cu o creștere a prețurilor la porci domestici? E greu să răspunzi fără echivoc. Fără îndoială, două lucruri vorbesc în favoarea unei creșteri - în primul rând, populația autohtonă, iar în al doilea rând, Crăciunul se apropie deja - și acest lucru stimulează mereu piața pentru cumpărături sporite.

Acești doi factori vor juca în favoarea fermierilor nu numai din Polonia, ci și din alte țări vest-europene. Din păcate, există și factori care vor determina reduceri de preț, cel mai important fiind situația comerțului internațional cu carne de porc.

Spania este depășită deja

Spania a fost depășită în comerțul cu carne de porc cu China de Brazilia, mult timp subestimată, care are unele dintre cele mai mici costuri de producție și, prin urmare, prețuri. Un alt mare magnat al cărnii de porc de peste mări, SUA, are un preț mai mic al produsului finit decât cel mai mare producător de porci din Europa.

Acest lucru face ca carnea de porc produsă în UE să nu fie atractivă pentru comerț. Pentru ca acest lucru să se schimbe, prețul trebuie să scadă. În plus, în China, din cauza problemelor continue cu PPA, oferta de porci de finisare de pe piață a crescut brusc, ceea ce face ca prețul să scadă în China, așa că carnea de porc scumpă din UE se vinde cu greu.

Dacă comerțul internațional nu se materializează, ce se va întâmpla cu carnea de porc? Spania are mai mult decât are nevoie - vor fi nevoiți să-l trimită pe piața europeană și o fac. Va cauza acest lucru scăderea prețului? Momentan, în cel mai bun caz, nu schimbă nimic - cererea de dinainte de Crăciun va absorbi mărfurile, dar va dura această situație pentru totdeauna? Desigur că nu.

Va continua cererea ridicată și pe parcursul anului?

Pe parcursul anului există de mai multe ori cu cerere mai mare și mai mică pe piață pentru carne de porc. Intrăm acum într-o perioadă în care această cerere este mai mare, însă, atunci această cerere scade.

Da, imediat după aceea, în China avem Anul Nou, care în acea cultură este sărbătorit cu sărbători, totuși, Europa va putea pătrunde în această piață cu carne de porc ieftină din Brazilia, SUA și carne de porc locală (ceea ce plantele sacrifică acum la un preț mai mic, cu siguranță se vor vinde cu profit în timpul sărbătorilor chinezești)? - Ne îndoim de asta.

Așa că ar trebui să ne gândim cum să reducem costurile și, din păcate, avem o concluzie tristă aici. Nu vom putea face asta decât dacă legislația UE nu se schimbă. Acest lucru este descris în acest articol de Guillem Burset.

În Spania, 14 sesiuni de piață s-au încheiat cu o reducere a prețului de referință, iar acesta se ridică în prezent la 1,66 EUR pe kg greutate în viu (7,40 PLN), ceea ce este atât de mult pe care îl puteți obține cu ușurință prin vânzarea de porci la prețul de abator și vă reamintesc că Spania are opțiunea de a vinde carne de porc în afara piețelor UE. În Polonia, din păcate, nu, din cauza ASF.

Motivele scăderii prețurilor pe peninsula Iberică sunt concurența americană, care împinge carnea europeană de pe piețele externe cu prețul ei, care a influențat nedorința abatoarelor de a se extinde (nu simt presiunea de cumpărare), oferta sezonieră mai mare, scăderi ale prețului componentelor pentru producția de gelatină (totul este vorba de organe, care nu este foarte atractivă pe piața cărnii), și rate mai mici de stocare rezultate din PRRS (plantele au redus sacrificarea din acest motiv și nu sunt interesate să o mărească acum).

Toată Europa este afectată

Acești factori, potrivit autoarei articolului, au fost cheie în a determina scăderea prețurilor în Spania, dar în opinia mea, aceștia afectează și piața europeană - perspectiva de a fi inundat cu carne de porc din peninsula Iberică este vie printre producătorii europeni. Acest lucru face ca plantele să nu dorească să înghețe și să depoziteze carnea.

În prezent, prețurile la energie sunt ridicate și, împreună cu carnea de porc scumpă și incertitudinea dacă vom fi inundați de carne din Vest în curând, provoacă o reticență de a cumpăra carne de porc pentru stoc. Acest lucru afectează, de asemenea, cererea mai scăzută din partea abatoarelor, care preferă să satisfacă oferta în creștere în mod continuu.

 Această incertitudine este evidentă și în prețuri, unde tuturor le este frică să se încline cu un preț mai mare.

Deci, de ce costurile și prețurile de producție a cărnii de porc sunt atât de scumpe în Europa? De-a lungul anilor, UE a legiferat pentru a reglementa industria, precum și elementele legate de aceasta.

Aceasta are re a dus nu numai la o scădere a efectivelor de animale, ci și mai important la o creștere a costurilor - elemente care fac carnea de porc europeană din ce în ce mai puțin competitivă în lume.

Printre acestea se numără reglementările de mediu, bunăstarea animalelor (discuții curente despre creșterea spațiului, care va prelungi rentabilitatea investiției), ca să nu mai vorbim de reglementări legate de energie, al cărei preț crește într-un ritm alarmant.

Acești factori, în opinia mea și a lui Burset, vor avea ca rezultat dispariția virtuală a comerțului european cu carne de porc pe piețele terțe, ceea ce înseamnă că Europa se va strădui pentru o simplă autosuficiență.

Cu toate acestea, discuțiile de liber schimb care au început, cum ar fi cu țările americane, pot duce la o tendință și mai proastă.

Țările de acolo nu au restricțiile impuse nouă de politicienii europeni și, prin urmare, produc mai ieftin. Conform formulei de liber schimb, aceștia vor putea intra pe piața UE cu carne de porc la prețuri atractive, ceea ce va îngropa și mai mult industria de pe continent. Acesta va fi cazul?

Depinde mult de viitoarele alegeri pentru Parlamentul European și de ceea ce vor sprijini reprezentanții noștri de la Bruxelles.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2