Repere

580

Eurostat: 43 % dintre români nu își pot permite o masă adecvată necesității de hrănire

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit Eurostat, în 2022, 8,3% din populația UE nu își putea permite o masă care conținea carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile, cu un punct procentual (pp) mai mult decât în 2021 (7,3%).

Mai mult, luând în considerare persoanele expuse riscului de sărăcie, în 2022 ponderea la nivelul UE era de 19,7%, cu 2,2 pp mai mare decât în 2021 (17,5%).

În 2022, diferența dintre populația totală și cea expusă riscului de sărăcie în ceea ce privește capacitatea de a-și permite o masă adecvată a fost, de asemenea, vizibilă în țările UE.

Cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie care nu își pot permite o masă adecvată a fost înregistrată în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43,0%) și Slovacia (40,5%). Pe de altă parte, cea mai mică pondere a fost înregistrată în Irlanda (5,0%), urmată de Luxemburg (5,1%) și Cipru (5,6%).

Capacitatea de a-și permite o masă cu carne, pui, pește sau echivalent vegetarian la fiecare două zile se numără printre elementele observate la nivel de gospodărie pentru a calcula rata deprivării materiale și sociale severe. Acesta este unul dintre indicatorii principali ai Pilonului european al drepturilor sociale –

Capacitatea de a-și permite o masă adecvată face, de asemenea, parte din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). Al doilea obiectiv „Foametea zero” (ODD 2) urmărește eradicarea foametei și a tuturor formelor de malnutriție, asigurând în același timp accesul la alimente sigure, hrănitoare și adecvate.

Puteți afla mai multe despre progresul UE către ODD cu următoarele produse:

Dezvoltarea durabilă în Uniunea Europeană – Raport de monitorizare a progresului către ODD în context UE – ediția 2023, care monitorizează progresul în direcția ODD-urilor în context UE.

Instrumentul de vizualizare - SDGs & me - vă ajută să explorați tendințele unor indicatori specifici și să vă comparați țara cu altele.

Instrument de vizualizare - Prezentare generală a țării SDG - compară țara dvs. și media UE pentru fiecare ODD.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2