Repere

405

Eurostat: România are cel mai mic randament al producției de lapte pe cap de vacă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producția de lapte crud de 160,0 milioane de tone în 2022, din care 96 % a fost lapte de vacă. Producția de lapte crud în fermele UE a fost estimată la 160,0 milioane de tone în 2022, ceea ce ar reprezenta o scădere de la an la an de 0,3 milioane de tone.

Stabilitate relativă

Această relativă stabilitate a nivelului producției UE poate fi pusă într-un anumit context prin analizarea nivelurilor de producție în perioada premergătoare eliminării cotelor; Fermele din UE au produs 149,7 milioane de tone de lapte crud în 2014.

În 2022, marea majoritate a laptelui crud a fost livrat fabricilor de lapte; doar 9,8 milioane de tone au fost folosite în ferme, fie fiind consumate de fermier și familia sa, vândute direct consumatorilor, folosite ca furaje sau prelucrate direct.

Din cele 149,9 milioane de tone de lapte livrate fabricilor de lapte, 145,6 milioane de tone au fost lapte de vacă, restul fiind lapte de oaie, lapte de capră sau lapte de bivoliță.

Randamentul mediu aparent de lapte per vacă în UE continuă să crească

Există o serie de factori care pot avea un impact asupra producției anuale aparente de lapte a unei țări per vacă de lapte, inclusiv structura efectivului de lapte. În UE, producția anuală aparentă de lapte a continuat să crească, ajungând la 7 653 kg per vacă de lapte în 2022.

Ca medie națională, producțiile anuale aparente au fost cele mai ridicate în Danemarca (10 187 kg pe vacă) și Estonia (10 128 kg pe vacă). ) și cel mai scăzut în Bulgaria (3 621 kg per vaca) și România (3 367 kg per vaca).

Printre principalele state membre producătoare de lapte de vacă, randamentele aparente au fost peste media UE în Țările de Jos și Germania, dar ușor sub medie în Franța, Polonia și Italia.

O cincime din laptele de vacă din UE a fost colectat de fabricile de lapte din Germania

În mod tradițional, regulile de igienă au impus ca colectarea laptelui să fie frecventă și deplasată pe o distanță scurtă între ferme și fabrici de lapte.

Cu toate acestea, dezvoltarea rezervoarelor de răcire în ferme și a cisternelor de lapte mai mari au făcut ca această problemă sanitară să fie mai puțin critică. Între timp, erodarea restricțiilor pieței a contribuit la fluxurile transfrontaliere de lapte între ferme și fabrici de lapte sau între fabrici de lapte.

În 2022, puțin mai mult de o cincime (21,1 %) din laptele crud de vacă din UE a fost produs în ferme din Germania, iar o proporție similară (22,0 %) a fost procesată de fabricile de lapte germane.

Într-adevăr, la fel cum Germania, Franța, Polonia, Țările de Jos și Italia au furnizat împreună aproximativ două treimi (64,7 %) din laptele crud de vacă din UE în 2022, tot așa au reprezentat și două treimi (66,0 %) din laptele de vacă colectat. de către fabricile de lapte.

Există câteva state membre ale UE în care animalele, altele decât vacile, au o contribuție importantă la producția globală de lapte; acesta este cazul în multe regiuni rurale sau aride, în special în zona mediteraneană.

În 2022, Spania a produs 1,1 milioane de tone de lapte de oaie și capră, Grecia producând 0,9 milioane de tone și Franța 0,8 milioane de tone. Italia a produs 0,7 milioane de tone de lapte de la animale, altele decât vacile, iar aceasta a inclus aproape toată producția UE de lapte din bivoli.

Laptele de vacă reprezintă marea majoritate a laptelui livrat fabricilor de lapte în majoritatea statelor membre ale UE. Cu toate acestea, majoritatea (57,7 %) din laptele livrat fabricilor de lapte în Grecia în 2022 a provenit de la oi și capre, la fel ca aproximativ o cincime (21,1 %) în Cipru.

Accelerarea creșterii prețului laptelui în 2022

S-a înregistrat o creștere puternică și constantă a prețului laptelui plătit fermierilor până în 2022, prețul mediu pe an fiind cu 35,1 % mai mare decât media în 2021.

Aceasta a reprezentat o accelerare a prețurilor mai mari, întrucât media în 2021 a fost de 7,2 % mai mult decât prețul mediu al laptelui în 2020. Aceste ultime modificări au accentuat fluctuațiile bruște ale prețului mediu al laptelui observate anterior (vezi Figura 5).

Printre principalele state membre producătoare de lapte, au existat creșteri chiar mai puternice decât media ale prețului laptelui în 2022 în Țările de Jos (+47,0 %), Polonia (+46,9 %), Irlanda (+44,9 %) și Germania (+44,8 %). Prețurile laptelui au fost mai mari în fiecare stat membru în 2022 față de 2021, deoarece au fost la rândul lor față de 2020.

70 % din tot laptele integral disponibil pentru fabricile de lapte din UE este folosit pentru a face brânză și unt.

Livrările de lapte și producția de lcatate

Laptele livrat fabricilor de lapte este procesat într-un număr de produse proaspete și prelucrate. Produsele lactate sunt înregistrate în funcție de greutatea lor. Prin urmare, este dificil să se compare cantitățile diferitelor produse (de exemplu, tone de lapte proaspăt și de lapte praf).

Volumul laptelui integral sau degresat utilizat în procesele de lapte oferă cifre mai comparabile. În 2022, au fost procesate 149,9 milioane de tone de lapte integral disponibil pentru sectorul lactatelor din UE.

Producția a 2,3 milioane de tone de unt și așa-numitele „produse galbene” (cum ar fi uleiul de unt și untul topit) în UE în 2022 a necesitat 46,4 milioane de tone de lapte integral (a se vedea tabelul 1).

Producția de unt și produse galbene a generat, de asemenea, 43,0 milioane de tone de lapte degresat. Alte 13,9 milioane de tone de lapte degresat au fost generate prin fabricarea smântânii și 0,9 milioane de tone din alte produse proaspete.  Laptele degresat produs a fost folosit cu 84,3 milioane de tone de lapte integral pentru prelucrarea altor produse lactate.

Într-adevăr, 16,9 milioane de tone de lapte degresat împreună cu 59,2 milioane de tone de lapte integral au fost folosite pentru a produce 10,4 milioane de tone de brânză în UE în 2022.

Împreună, producția de brânză și unt a folosit 70,4 % din tot laptele integral disponibil pentru lactatele. în UE.

UE a produs, de asemenea, 22,5 milioane de tone de lapte de consum, din 9,7 milioane de tone de lapte degresat și 12,7 milioane de tone de lapte integral. Laptele de băut a reprezentat 8,5% din tot laptele integral folosit de fabricile de lapte în 2022.

În 2022, în UE au fost produse 3,0 milioane de tone de produse lactate praf din 20,7 milioane de tone de lapte degresat și 4,1 milioane de tone de lapte integral.

Germania a produs aproximativ o cincime din laptele de consum al UE (19 %), unt (20 %) și brânză (22 %) în 2022. Celelalte state membre principale producătoare de brânză au fost Franța (o cantitate provizorie de 1,9 milioane de tone, aproximativ 18 % din totalul UE) și Italia (1,4 milioane de tone, aproximativ 13 % din totalul UE).

Țările de Jos au avut al doilea cel mai mare nivel de producție de zer (aproximativ 15 % din totalul UE) și al patrulea cel mai mare nivel de brânză (aproximativ 9 % din totalul UE), în timp ce Irlanda a ocupat a treia cea mai mare pondere de unt produs (aproximativ 13). % din totalul UE).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2