Ferma

123

Eurostat: Schimbări contrastante în prognoza producției animale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Conform ultimelor estimări Eurostat, în a doua jumătate (semestrul) anului 2025, se estimează că producția indigenă brută (PIB) de bovine din UE va ajunge la 12,1 milioane de capete.

Aceasta ar indica o creștere de 2,1% față de aceeași perioadă din 2024, când au fost produse 11,9 milioane de animale.

În schimb, producția de ovine în al doilea semestru al anului 2025 este prognozată a fi cu 7% mai mică (la 14,5 milioane de capete) decât în ​​același semestru din 2024. Se estimează că producția de capre va fi crescut cu 1,7%, până la 2,4 milioane de capete.

Previziunile pentru producția de porci sunt realizate trimestrial și sugerează o scădere de 2,7% în ultimul trimestru al anului 2025 (la 57,1 milioane de capete) față de același trimestru din 2024.

Franța va rămâne cel mai mare producător de bovine din UE

Se estimează că Franța va rămâne cel mai mare producător de carne de bovină dintre țările UE în al doilea semestru al anului 2025, reprezentând 22% din producția totală de carne de bovină a UE.

Cu toate acestea, spre deosebire de dezvoltarea mai largă a UE, se estimează că producția va scădea (-1,6% până la 2,6 milioane de capete).

Printre alte țări producătoare cheie, sunt prognozate niveluri de producție mai ridicate: acestea includ Germania (+1,0% la 1,9 milioane de capete), Spania (+17,4% la 1,2 milioane de capete) și Irlanda (+7,5% la 1,1 milioane de capete). În acest clasament, România se aflăpe locul 9.

Spania va rămâne cel mai mare producător de porci

Se estimează că Spania va produce 12,0 milioane de capete de porc în al patrulea trimestru al anului 2025, ceea ce ar fi echivalentul a aproximativ 21% din totalul UE. Aceasta ar reprezenta o scădere mult mai accentuată a producției (aproximativ -9% față de trimestrul al patrulea din 2024) decât media UE.

Printre alți principali producători din UE, scăderi sunt prognozate în Danemarca (-3,2% până la 7,9 milioane capete) și Franța (-1,0% până la 5,7 milioane capete), dar creșteri relativ mici în Germania (+0,6% până la 8,9 milioane capete) și Țările de Jos (+0,1% până la 5,6 milioane capete).

Scăderea prognozată a producției de ovine în Spania în al doilea semestru al anului 2025 (- 14,6% față de semestrul al doilea din 2024) ar reprezenta de două ori rata de declin pentru UE în ansamblu. Cu toate acestea, Spania ar rămâne principalul producător din UE și ar reprezenta puțin peste un sfert din producția UE.

Se estimează că Grecia, principalul producător de carne de capră al UE, va produce 1,0 milioane de capete în al doilea semestru al anului 2025.

Se preconizează că Spania va produce 0,6 milioane de capete (în creștere cu aproximativ 12% față de semestrul al doilea din 2024).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2