301
Delegația Alianței pentru Agricultură și Cooperare a participat la ședințele Praesidium COGECA, Praesidia COPA-COGECA si Praesidium COPA 22-23.09.2022 Printre aspectele de interes pentru fermierii și cooperativele din România s-au discutat:
poziția Copa și Cogeca referitoare la propunerea de regulament privind utilizarea sustenabilă a produselor de protecția plantelor;
-schimburi de opinii privind Taxonomia cu Elisabeta SIRACUSA, Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de capital, despre finanțele durabile, propunerile din partea CE și impactul asupra agricultorilor europeni și cooperativelor agricole;
-strategia tehnică privind viitorul sectorului european al cărnii de porc;
-impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra sectorului agricol european;
-riscul ca 12,5% din bugetul PAC să fie redirecționat către REPOWER EU;
-situația actuală privind carnivorele mari;
-punctul de vedere al fermierilor și cooperativelor privind celulele de substituți de origine artificială produsă în laborator;
Delegația română a insistat pe necesitatea adăugării în documentul de poziție al Copa-Cogeca, solicitarea expresă ca autoritățile europene, înainte să aprobe regulamentul privind tehnicile de ameliorare moderne actualizat, să realizeze studii de impact pe draftul regulamentului de utilizare sustenabilă a produselor de protecția plantelor și abia apoi să vină cu o formă revizută a regulamentului ținând cont de crizele apărute ulterior. Totodată, au avut loc alegeri la COPA (Confederația Europeană a Producătorilor Agricoli din Europa), unde Alianța pentru Agricultură și Cooperare a candidat la un loc de vicepreședinte, prin Marius Mihai MICU din partea Federației Naționale PRO AGRO. Candidatul României a avut următorul discurs: Securitatea alimentară se află pe lista de priorități a UE. Dar, în același timp, agricultorii din întreaga Europă se confruntă cu incertitudine și îngrijorare. De ce?
Prețurile combustibililor s-au dublat, de asemenea, costul îngrășămintelor. Ne confruntăm cu o criză energetică și prețuri foarte ridicate la energie. Nu numai atât, dar seceta din această vară poate fi cea mai gravă pe care continentul a experimentat-o de secole. Fermieri sunt esențiali pentru asigurarea unei aprovizionări stabile și sigure cu alimente pentru toți cetățenii europeni. Acest lucru face ca misiunea noastră să fie vitală, ca voce a peste 22 de milioane de fermieri din întreaga Europă.
Trebuie să rămânem uniți și să continuăm să colaborăm cu toți factorii de decizie din Uniunea Europeană pentru a găsi soluții la toate aceste provocări: • Creșterea rezilienței împotriva factorilor economici globali și depășirea crizei energetice și a provocărilor cauzate de război. • Să facă față schimbărilor climatice, în special secetei extreme. • Satisfaceți cererea tot mai mare de alimente de calitate superioară la prețuri competitive. • Eliminarea concurenței neloiale din partea produselor originare din țări terțe care nu trebuie să respecte aceleași reglementări ca și producătorii din UE. • Adoptarea noilor tehnologii genomice. Trebuie să cooperăm cu celelalte instituții ale UE pentru a produce alimente suficiente, sigure, hrănitoare și durabile din sisteme de producție echitabile care au un impact neutru sau pozitiv asupra mediului.
Putem face acest lucru împreună! Urmare a procedurii de vot desfășurate candidatul României a obținut postul de vicepreședinte al COPA și astfel va asigura țării noastre un loc în board-ul celei mai importante organizații a fermierilor europeni. Își continuă mandatul de președinte reprezentanta Franței și cel de vicepreședinte candidații din Italia, Spania, Croația, Irlanda și Suedia. Mă onorează, dar mă și responsabilizează această poziție pentru care Federația Națională PRO AGRO m-a nominalizat, date fiind problemele complexe cu care se confruntă agricultorii europeni în această perioadă. Îi voi reprezenta cu demnitate și onoare în toate discuțiile cu decidenții europeni și mă voi asigura că vocea lor este auzită. De asemenea, mulțumesc colegilor din cadrul Alianței pentru Agricultură și Cooperare și prietenilor din Comitetul Economic și Social European (CESE) pentru toată munca depusă și încrederea lor de a mă susține în acest demers. Munca voastră este recunoscută și apreciată. Așa cum am promis, rămân deschis dialogului constructiv și știu că împreună vom găsi soluții pentru a promova o agricultură sigură, competitivă și sustenabilă. X X X
Cele 4 organizații profesionale din agricultură, industrie alimentară și servicii conexe, reunite informal în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, însumează aproximativ 3500 de fermieri care lucrează o suprafață totală de 2,5 mil ha, la care se adaugă 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.
Alianța cuprinde totodată și membri care activează în industria alimentară și cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajați de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.