258
Potrivit MarketsandMarkets, dimensiunea pieței globale a culturilor starter pentru produsele din carne este estimată a fi evaluată la 62 de milioane USD în 2020 și se estimează că va ajunge la 76 de milioane USD până în 2025, înregistrând un CAGR de 3,9%.
Piața se confruntă cu o creștere semnificativă datorită cererii tot mai mari de produse din carne procesată cu termen de valabilitate mai mare.
Cererea din ce în ce mai mare pentru carne procesată și convenabilă în rândul consumatorilor creează o cerere pentru culturi inițiale de carne. Odată cu progresul noilor tehnologii și tehnologii inovatoare în sectorul alimentar și al băuturilor, încorporarea culturilor starter de carne în diverse industrii este în creștere. Segmentul european va domina piața datorită producției mari de produse din carne procesată.
Dinamica pieței
Industria alimentară a cunoscut tendințe emergente în ultimii ani, iar acest lucru este evident din inovațiile și evoluțiile care au loc în segmentul alimentelor ambalate.
Produsele alimentare ambalate au devenit din ce în ce mai mult o parte integrantă a consumului zilnic în întreaga lume, în special în regiunile nord-americane și europene.
Stilul de viață mai aglomerat al consumatorilor a condus la creșterea alimentelor preparate, iar producătorii de alimente au fost dinamici în investiții în producția de produse noi care ar putea satisface cererea în creștere a consumatorilor pentru produse alimentare de proximitate ambalate.
Ambalajul oferă protecție și rezistență împotriva creșterii microbiene (bacterii și ciuperci), care în caz contrar duce la boli alimentare. Perioada de valabilitate a produselor alimentare crește, de asemenea, considerabil.
Produsele alimentare ambalate asigură, de asemenea, că siguranța și calitatea alimentelor sunt testate înainte de a fi consumate, conform detaliilor furnizate pe ambalaj. Acestea asigură, de asemenea, siguranța microbiană a produselor alimentare înainte ca acestea să fie păstrate pentru depozitare în stocuri sau manipulate în timpul transportului.
În plus, alimentele ambalate măresc durata de valabilitate a produselor alimentare și atenuează risipa de alimente. Potrivit RTS, o organizație comercială inovatoare de gestionare a deșeurilor, aproximativ 40% din alimente sunt risipite în SUA în fiecare an. Cu toate acestea, țările în curs de dezvoltare, cum ar fi China și India, sunt, de asemenea, printre țările cu risipă majoră de alimente, la nivel global.
Tendințe
Cererea de carne congelată ambalată este mare în America de Nord și Europa, unde consumul de carne pe cap de locuitor este mai mare în comparație cu țările asiatice.
Utilizarea culturilor de inițiere de carne în diverse aplicații de carne, cum ar fi cârnați, salam și carne uscată, are ca rezultat creșterea termenului de valabilitate a produselor din carne, păstrând textura și aroma lor pentru o perioadă mai lungă și atenuează risipa.
Focarul de coronavirus din 2020 a dus la rate ridicate ale șomajului și a blocat mesele la restaurante timp de câteva luni; Închiderea din timpul pandemiei a determinat oamenii să gătească mai mult acasă. Cu cât oamenii au stat mai mult la casele lor, au fost dependenți de produsele alimentare ambalate și au propulsat cererea de alimente cu o perioadă de valabilitate mai mare.
Restricții
Reglementările stricte s-au dovedit a fi o piedică majoră care sufocă piața culturilor inițiale. Unele dintre organizațiile globale implicate în furnizarea de norme de reglementare includ Organizația Mondială a Comerțului (OMC), Asociația Europeană a Culturilor pentru Alimente și Furaje (EFFCA) și alte organisme de reglementare. Reglementările pentru culturile inițiale enumerate de diferitele organizații includ următoarele:
1-Organizatia Mondiala a Comertului
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a stabilit reguli și reglementări stricte pentru importul și exportul de microbi vii. Producătorul trebuie să obțină un certificat de autorizare a mediului, un certificat de calitate și alte certificări aferente înainte de a produce microorganisme la nivel industrial.
Deoarece industria culturii inițiale implică un risc ridicat în ceea ce privește sănătatea și mediul, nu ar fi ușor pentru noi producători să intre pe piața culturii inițiale. Au existat măsuri de reglementare speciale pentru companii pentru a arunca cultura și efluentul biologic după producție.
2-EFSA și prezumția calificată de siguranță
Utilizările bacteriilor trebuie să respecte standardele generale de siguranță alimentară, cum ar fi Legea alimentară generală europeană (Parlamentul European și Consiliul, 2002). Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat cinci abordări „generice” pentru evaluarea siguranței microorganismelor din alimente cu un istoric de utilizare sigură.
Această abordare includeo prezumție calificată de siguranță (QPS) în alimente. QPS obține cunoștințe de bază despre microorganisme, care includ patogenitatea, taxonomia, familiaritatea și aplicarea în alimente.
Comitetul științific al EFSA indică faptul că o cunoaștere aprofundată a microorganismului este suficientă pentru a acorda statutul QPS pentru numeroase specii din grupele bacteriilor lactice și drojdiilor.
Oportunități
Dezvoltarea sectorului de vânzare cu amănuntul sub formă de supermarketuri, hipermarketuri și magazine de proximitate este un factor major care conduce la creșterea produselor din carne ambalate. Consumatorii urbani moderni au fost foarte motivați de comoditate și igienă, care le-au împins achizițiile din magazinele cu amănuntul. Rata crescândă de adoptare a produselor din carne ambalate a fost o abordare promițătoare pentru creșterea culturilor de inițiere de carne. Pandemia COVID-19 a afectat sectorul retail la nivel global.
Datorită blocării la nivel național în timpul pandemiei, producătorii de alimente au pus accentul pe produsele din carne cu termen de valabilitate mai mare, ceea ce se așteaptă să propulseze piața culturilor de inițiere de carne în următorii ani.
Focarul de COVID-19 a creat o schimbare către o piață de vânzare cu amănuntul organizată pentru prevenirea oricăror focare ulterioare de virus. Aceste evoluții subliniază necesitatea ca lanțul valoric alimentar să treacă de la piețele în aer liber la un model organizat de vânzare cu amănuntul care păstrează produsele din carne mai proaspete pentru mult timp.
Se așteaptă ca acest lucru să propulseze cererea de culturi inițiale de carne în perioada de prognoză. Marile lanțuri de comerț cu amănuntul, cum ar fi Walmart, Tesco, Spar și 7-Eleven, și-au extins prezența în țări dezvoltate precum Marea Britanie, Germania și SUA și pe piețele emergente precum China, Brazilia și Argentina. De exemplu, Walmart este cea mai mare corporație multinațională americană de retail, cu peste 11.000 de magazine în 27 de țări.
Vânzările
Vânzările cu amănuntul au fost robuste până când a lovit pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, conform datelor Biroului de Recensământ al SUA din 2020, vânzările cu amănuntul din SUA în al doilea trimestru au oscilat cu 8,1% față de același trimestru din 2019.
Magazinele de vânzare cu amănuntul au fost închise, iar consumatorii au rămas acasă pentru a evita pandemia. Acest lucru a contribuit la o creștere cu 24,9% a vânzărilor online, deoarece cumpărătorii s-au simțit mai în siguranță când li se livrează bunurile.
De asemenea, potrivit unui articol publicat pe The Guardian în 2020, sondajul lunar British Retail Consortium-ShopperTrak a arătat că numărul cetățenilor britanici care s-au aventurat să facă cumpărături în luna mai a fost de doar 20% din ceea ce era în 2019.
Studiul, de asemenea, a declarat că pandemia i-a determinat pe consumatori să împiedice cumpărăturile cu amănuntul, altfel un procent major de oameni ar prefera cumpărăturile cu amănuntul. Psihicul consumatorului se învârte în jurul experienței de cumpărare și a atingerii fizice a produsului înainte de cumpărare.
Prin urmare, în era post-pandemie ar exista o creștere a cererii pentru magazinele de vânzare cu amănuntul organizate, rezultând o cerere crescută pentru produse din carne ambalate.
Provocări
Piața culturilor starter de carne este foarte consolidată pe piețele emergente din Asia, Africa și America de Sud. Utilizarea culturilor de inițiere de carne în întreprinderile mici și mijlocii a fost o provocare din cauza lipsei de resurse sau a tehnologiei și facilităților necesare pentru a monitoriza culturile de inițiere de carne de înaltă calitate.
Mai mult, alegerea compoziției potrivite a culturii starter este un aspect cheie pe care multe companii nu l-au deslușit perfect. Această selecție joacă un rol crucial în menținerea aromei și texturii aplicațiilor de carne. Tipul de bacterii utilizate (termofile sau mezofile) joacă, de asemenea, un rol cheie în proprietatea generală a produselor din carne.
Selectarea compoziției corecte a culturii de starter de carne este o metodă complexă care necesită validare la nivel de laborator și la scară de fabrică. Lipsa de conștientizare în rândul experților cu privire la caracteristicile tulpinii poate duce la pierderi uriașe de producție și, prin urmare, acest factor a reprezentat o provocare majoră pentru piața culturii inițiale de carne.
Instruirea adecvată oferită profesioniștilor în ceea ce privește funcțiile și caracteristicile produsului poate ajuta producătorii să atingă produsul final de calitate dorită, cu pierderi minime de producție.
În plus, utilizarea culturilor de inițiere de carne necesită tehnologie avansată, cum ar fi dispozitive de monitorizare a numărului de microbi, dispozitive de măsurare a pH-ului și dispozitive pentru a determina compoziția comunității bacteriene.
Astfel, lipsa acestor dispozitive și costurile uriașe de instalare inițiale implicate reprezintă o provocare pentru utilizarea culturilor de inițiere de carne în țările în curs de dezvoltare.
În funcție de microorganism, se preconizează că bacteriile vor reprezenta cea mai mare pondere pe piața culturilor inițiale de carne în perioada de prognoză. Pe baza microorganismului, bacteriile au dominat piața. Culturile starter sunt folosite pentru a iniția fermentarea produselor din carne, cum ar fi cârnații, salamul și carnea uscată.
Există două tipuri de microorganisme care sunt utilizate în principal ca culturi de pornire a cărnii, și anume, bacteriile și ciupercile. Culturile inițiale pe bază de bacterii sunt cele mai utilizate în industrie includ bacteriile lactice (LAB) și stafilococii coagulază negativi (CNS).
Acestea sunt microorganismele dominante care sunt utilizate în produsele din carne pentru a interzice agenții patogeni și microorganismele de alterare în timpul pre- și post-procesare a produselor din carne.
Cârnații vor fi ”regii” viitorului
În funcție de aplicație, se preconizează că segmentul de cârnați va reprezenta cea mai mare pondere pe piața culturilor de carne de pornire în perioada de prognoză.
După aplicație, piața este segmentată în cârnați, salam, carne uscată și altele (cum ar fi pepperoni și alte produse din carne procesată).
Segmentul mezelurilor din carne, asemănător cu majoritatea altor cărni proaspete neprocesate și preparate din carne, cuprinde produse alimentare perisabile, iar majoritatea producătorilor de cârnați au căutat o siguranță suplimentară sau o durată de depozitare mai lungă, fie în ceea ce privește mai puțină deteriorare, fie o oxidare întârziată.
Culturile de inițiere de carne sunt folosite pentru a oferi siguranță suplimentară și pentru a întârzia alterarea prin schimbarea fermentației necontrolate care strica carnea la o fermentație controlată de bacterii sigure. Culturile de pornire de carne fermentează cârnații și le păstrează aroma, textura, culoarea și le măresc termenul de valabilitate prin evitarea risipei.
Europa, principala piață
Se estimează că Europa va deține cea mai mare cotă de piață în perioada de prognoză. Europa a contribuit major la creșterea industriei cărnii procesate, deoarece un procent uriaș de consumatori au fost înclinați către aplicații de carne ambalată, cum ar fi cârnații, salamul și carnea uscată.
Stilul de viață mai aglomerat al consumatorilor din țările vest-europene, cum ar fi Germania, Regatul Unit, Franța și Italia, a propulsat cererea de produse din carne cu termen de valabilitate mai mare. Prin urmare, creșterea cererii de culturi starter de carne în această regiune.
Regiunea europeană este formată din câțiva dintre cei mai importanți producători de pe piața culturii de carne, cum ar fi Chr. Hansen (Danemarca), DSM (Olanda), Kerry Group (Irlanda), Biochem SRL (Italia) și Sacco SRL (Italia).
Acești jucători cheie au întărit utilizarea culturilor de inițiere de carne în această regiune, oferind echipamente avansate din punct de vedere tehnologic pentru monitorizarea și utilizarea culturilor de inițiere de carne.
Jucători cheie de pe piață (potrivit Markets and Markets)
Chr. Hansen (Danemarca), DSM (Olanda), Kerry (Irlanda), DuPont (SUA), Frutarom (Israel), Galactic (Belgia), Lallemand (Canada), Proquiga (Spania), Westcombe (Marea Britanie), Biochem SRL (Italia) , RAPS GmbH (Germania), DnR. (Canada), Sacco System (Italia), Canada Compound (Canada), Biovitec (Franța), Genesis Laboratories (Bulgaria), Meat Cracks (Germania), THT SA (Belgia), Stuffers Supply Co. (Canada), MicroTec GmbH ( Germania) și Codex-Ing Biotech (SUA).