109

Exclusiv! Fermierii nu au vrut TVA de 9 % la lapte!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Fermierii nu au vrut TVA de 9 % la lapte, aceasta este informația zilei, transmisă de domnul Dorin Cojocaru, președintele APRIL, acela care le dă dreptate întru totul. După cum se cunoaște, ieri, Guvernul României a transmis spre publicare forma noului Cod Fiscal, care ar trebui să intre în vigoare, urmând ca în perioada următoare, propunerile să se afle în dezbatere publică, pentru ca, ulterior, documentul să fie supus aprobării Parlamentului.

Așa cum a aflat toată lumea, sunt prevăzute trei trepte de diminuare a TVA-ului, de 20, 18 și 9 %, această ultimă cotă urmând să fie aplicată pentru carne, pește, legume și fructe. Consultând propunerile guvernamentale, am constatat cu surpindere că, de această prevedere propusă nu se bucură și laptele. Pentru a afla care a fost cauza neincluderii acestui produs în marja de 9 %, am solicitat un scurt interviu domnului Dorin Cojocaru. Iată opiniile domniei sale:

Fabrica de Lapte: Domnule Dorin Cojocaru, care este opinia dumneavoastră legată de faptul că laptele nu este pe lista vizată de reducere a TVA-ului la 9 %?

Dorin Cojocaru: Fermierii au vrut asta! Ei au refuzat un nivel de 9 % a TVA-ului la lapte!

FDL: Putem să dăm informația!?

DC: Sigur că da, mai ales că le dau cu totul dreptate. Ei au cerut ministrului de Finanțe să nu se micșoreze TVA-ul la lapte la 9 %, pentru că nu le convine și, iată de ce: Pentru ca măsura să fie eficientă, ea trebuie aplicată pe tot lanțul. Așadar, atât timp cât fermierii cumpără inputuri, furaje, sau alte lucruri cu 24 %, nu le convine să vândă laptele cu un TVA de 9 %, pentru că ar pierde prea mult și totul s-ar dezechilibra, ar da faliment imediat. În aceste condiții, cel puțin, cota de TVA rămâne unitară.

FDL: Dar, în ce măsură va ajuta noua cotă, de 20 % a TVA-ului, pe procesatori?

DC: Noi avem nevoie ca de aer să relansăm consumul și, cu siguranță, fiecare ajutor, chiar și așa, este binevenit. Și, să știți că procesatorii sunt de acord ca prețurile produselor să fie mai mici, nu mai mari.

FDL: Dar credeți că retail-ul se va ține de cuvânt, dacă se va pune problema diminuării prețului produselor lactate?

DC: Marile lanțuri de magazine trebuie să înțeleagă că este necesar să intre într-un parteneriat real cu noi și, implicit, cu fermierii care ne furnizează laptele-materie primă. Câștigul trebuie repartizat tuturor, pentru că, dacă nu se vor micșora prețurile lactatelor, consumul va rămâne scăzut și toată lumea va pierde.

FDL: Vă mulțumim.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2