Repere

222

Executivul UE pregătește reorientarea politicilor agroindustriale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Fermierii continuă să protesteze din nou, ieșind pe străzile din Bruxelles, iar țările UE cer Comisiei Europene să „reorienteze” Politica Agricolă Comună (PAC), notează Euractiv. La reuniunea Consiliului European, statele membre au discutat unele dintre propunerile executivului UE de simplificare a PAC, precum și de a face eforturi pentru mai multa protecție a fermierilor, informează sursa citată.

Executivul UE pregătește o serie de măsuri în această direcție

Două țări au propriile lor idei despre cum ar trebui să arate regulile jocului în negocierile de-a lungul lanțului alimentar – sau mai degrabă, din ce ar trebui să se inspire.

Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, a declarat cu mândrie jurnaliştilor miercuri (28 februarie) că Madrid „exporta” legislaţia naţională către UE, în special protecţia fermierilor împotriva vânzării în pierdere, o clauză cheie a legislaţiei spaniole.

Cu câteva zile înainte, președintele francez Emmanuel Macron a cerut crearea unui „Egalim european”. Egalim (États généraux de l’alimentation) este un set de legi franceze care reglementează negocierile contractuale între producătorii de alimente, supermarketuri și producători.

Controverse

Dar legile Egalim nu sunt lipsite de controverse. O bătălie juridică se desfășoară de ani de zile, Parisul acuzând operatorii din sectorul alimentar că ocolesc legislația franceză prin mutarea centrelor lor de cumpărare în alte țări UE cu o legislație mai favorabilă pentru ei – caz respins de Curtea Europeană de Justiție (CEJ).

Întrebat despre comentariile lui Macron, Planas le-a descris drept „comportament foarte francez” și a glumit că îl va chema pe premierul Pedro Sánchez să intervină. „El ar putea spune cu mândrie același lucru despre legea spaniolă”, a adăugat el.

Cadrul legal actual la nivelul UE este directiva privind practicile comerciale neloiale (UTP), care a fost adoptată în 2019.

Săptămâna trecută, comisia pentru agricultură a Parlamentului European a cerut executivului UE să revizuiască directiva și să creeze un mecanism de „transmitere echitabilă a prețurilor” de-a lungul lanțului valoric.

Un sondaj al Comisiei este în desfășurare pentru a aduna opiniile fermierilor și „toți furnizorii mici” de pe întreg lanțul alimentar cu privire la experiențele lor de practici comerciale neloiale.

Apelul este deschis până pe 15 martie, iar rezultatele vor fi utilizate în evaluarea normelor actuale ale UE – pe care Comisia trebuie să le realizeze până în noiembrie anul viitor. Iată câteva modificări probabile:

Ruptura de cerealele din Ucraina continuă în timp ce autoritățile poloneze verifică camioanele la granița lituano-polonă. Fermierii polonezi au început o săptămână de perturbări la granița cu Lituania vineri (1 martie), însoțind inspectorii polonezi care verifică camioanele care intră în Polonia pentru a se asigura că nu transportă cereale ucrainene.

Varșovia are încă o interdicție unilaterală a cerealelor care provin din Ucraina, despre care fermierii polonezi spun că le inundă piața. Ei spun că cerealele ucrainene își găsesc drumul în Polonia ca mărfuri UE prin Lituania.

Premierul polonez Donald Tusk a anunțat miercuri că guvernul său negociază o închidere temporară a frontierei cu Kiev. O zi mai târziu, el a spus că Varșovia analizează și posibilitatea de a interzice importurile de produse agricole din Rusia și Belarus.

Comisia Europeană aprobă pachetul de ajutor românesc pentru fermieri. Executivul UE a dat undă verde unui pachet de ajutor de 164 de milioane de euro pentru a sprijini fermierii „supus riscului de a pierde lichidități” din cauza perturbărilor pieței cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Studiul ONG avertizează asupra expunerii în creștere la „substanțe chimice pentru totdeauna”. Consumatorii din UE sunt din ce în ce mai expuși la PFAS toxice – așa-numitele „substanțe chimice pentru totdeauna” -, potrivit unui studiu al Rețelei europene de acțiune pentru pesticide (PAN Europe) publicat marți (27 februarie). Cercetătorii au descoperit că 20% din fructele cultivate în UE conțin reziduuri de cel puțin un pesticid PFAS în 2021.

Parlamentul European consolidează protecția alimentelor tradiționale. Deputații europeni au aprobat miercuri (28 februarie) o versiune revizuită a regulamentului privind indicațiile geografice (IG), care protejează produsele alimentare ale căror caracteristici sunt legate de originea lor geografică prin etichete speciale.

Revizuirea oferă o protecție mai puternică pe web și urmărește să abordeze deficiențele legate de conștientizarea consumatorilor, nivelurile scăzute de aplicare și preocupările de mediu.

Consumatorii UE sunt în favoarea noilor legi privind bunăstarea animalelor, sugerează sondajul. Nouă din zece consumatori din UE doresc noi legi privind bunăstarea animalelor, cum ar fi creșterea spațiului de locuit și interzicerea sistemelor de cuști și mutilări, potrivit unui sondaj publicat de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) marți (27 februarie). Sondajul a constatat, de asemenea, că 72% dintre consumatorii din UE ar dori să vadă o etichetă a metodei de creștere pentru toate produsele de origine animală, similară cu cea existentă pentru ouă.

EFSA va cere Comisiei să „relanseze” procesul de selecție a directorilor executivi. Autoritatea alimentară a UE „nu este mulțumită” de rezultatul procesului de recrutare și va cere executivului UE să-l „relannseze”, a declarat președintele consiliului de administrație. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2