Ferma

608

Exemplu pentru fermierii români de la cea mai mare fermă de vaci de lapte din Minnesota USA

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În apropiere de micul sat Murdoch, la aproximativ 175 km vest de Minneapolis, se află cea mai mare fermă de vaci de lapte din Minnesota, care găzduiește una dintre cele mai mari efective din SUA, cu 9.500 de vaci. Louriston Dairy este numele ei și face parte dintr-o rețea în creștere rapidă de ferme gigantice construite și operate de Riverview LLP. Dar, cum se poate derula o astfel de afacere uriașă? Iată ce menționează DairyGlobal în acest sens. Poace, ceva din experiența fermierilor americani va fi de folos și fermierilor din România.

Optimism continuu

Riverviev deține 92.000 de vaci de lapte repartizate în 10 efective în Minnesota, 2 în Dakota de Sud, 1 în Mexic și 1 în Arizona. „Suntem cu adevărat optimiști în ceea ce privește perspectivele de viitor pentru industria lactatelor, în special în partea de nord a centurii de cereale.

Când am înființat compania Riveview în 1995, a fost pentru că am putut vedea că, dacă întreaga familie – tată și 2 fii – va supraviețui în viitor ca fermieri, era necesar să ne extindem și să investim. Iar unul dintre motivele pentru care am ales sectorul lactatelor a fost că era o industrie care nu se consolidase”, spune Brad Fehr, unul dintre fondatorii companiei.

De când Riverview a început în 1995, de către frații Gary și Brad Fehr și tatăl lor, Lloyd, compania s-a extins enorm. Iată profilul fermei:

Louriston Dairy Farm este parte a unei rețele de ferme gigantice în creștere rapidă, construită și operată de Riverview LLP, o firmă din Minnesota.

Locație: Murdoch, la aproximativ 175 km vest de Minneapolis în SUA.

Condusă de: Riverview a început în 1995 de frații Gary și Brad Fehr și tatăl lor Lloyd.

Efective: 9.500 de vaci, încrucișări între vaci Jersey și Holstein.

Hrană: Vacile sunt hrănite cu siloz de porumb, soia și lucernă/fân, precum și cu concentrat cu minerale și vitamine.

Ferma nu primește nicio subvenție dar beneficiază de investițiile unui număr de 200 de acționari.

Ferme imense de produse lactate în 5 state

Astăzi, compania deține ferme în statele New Mexico, Nebraska, Arizona, Dakota de Sud și Minnesota. În ferma Louriston, în turmă se nasc în medie 25 de viței noi în fiecare zi. După naștere, aceștia sunt cântăriți și li se oferă o etichetă de identificare. În primele zile, ei sunt hrăniți cu colostru de la vaci de 3 ori pe zi cu un biberon, după care li se administrează înlocuitor de lapte de vacă.

După aproximativ o lună, vițeii sunt transportați la fermele de juninci din New Mexico și Arizona, unde cresc în climatul cald timp de aproximativ 18 luni. Aici inseminarea are loc cu material seminal de taur de la cei mai buni tauri din SUA. Imediat înainte de fătare, sunt trimiși înapoi la efectivele de lapte din Minnesota, unde au în medie 6-7 fătari înainte de a fi eliberați. Vițeii de taur sunt crescuți în alte ferme,  pentru sacrificare.

Expansiunea companiei odată cu înființarea în ultimii ani a acestor efective uriașe de vaci de lapte nu este bine văzută de producătorii mai mici de lapte din Minnesota.

Ei cred că este foarte egoist pentru o companie să construiască astfel de operațiuni uriașe, atunci când prețurile la lapte scad și mulți dintre vecinii lor dau faliment. Și conform statisticilor, Minnesota a pierdut aproximativ jumătate din producătorii săi de lapte în ultimii 10 ani.

Compania Riverviev a investit în jur de 45 de milioane de dolari în turma mare de 9.500 de vaci din Murdock, care a început producția de lapte în urmă cu 10 ani. Întregul complex cu carusel de muls DeLavel, hambar decomandat, hambar de depozitare pentru furaje etc., se întinde pe o suprafață de aproximativ 9 hectare, în timp ce există teren adiacent fermei de 64 de hectare.

Cunoștințe despre agricultură

Astăzi, Riverviev are 1.200 de angajați în toate fermele sale. Compania oferă angajaților dreptul de proprietate și ei sunt cei care dețin majoritatea acțiunilor din efectivul mare de vaci de lapte. În total, compania are peste 200 de investitori externi în numeroasele operațiuni din cele 5 state. Tot laptele transportat de la cele 9 turme Riverview din Minnesota este transformat în brânză la 5 fabrici de brânză din vestul Minnesota și Dakota de Sud.

Reno Williams, care este unul dintre cei 42 de angajați ai fermei, a spus că colaborează cu școli, asociații, grădinițe și asociații rurale la tururile fermei mari. Face parte din transmiterea de cunoștințe despre agricultură. „Este important ca oamenii să știe de unde provine mâncarea lor și de ce este nevoie pentru a le produce”, spune Williams.

Turul unei vizite începe la caruselul mare de muls cu loc pentru 106 vaci. Acestea sunt încrucișări între vacile Jersey și Holstein. Caruselul de muls funcționează 22 de ore pe zi. Toate vacile sunt mulse de două ori pe zi, fiecare luând 7 minute.

 Vacile sunt conduse de la adăpostul liber printr-o ecluză lungă, până la caruselul de muls. Aici pășesc în el în timp ce se mișcă încet. Un muncitor pulverizează dezinfectant pe ugerul fiecărei vaci, un altul șterge tetinele cu un prosop de hârtie, iar un al treilea atașează ventuze de tetine pentru muls.

În timp ce vacile sunt în poziție de așteptare și în ecluză, podeaua este clătită continuu, și la fel este și cazul podelei din carusel. Curățenia este o prioritate pentru a evita răspândirea bolilor. Aproape nu se folosesc antibiotice în turmă, deși la unele vaci poate apărea mastita.

Hrana constă din siloz de porumb, boabe de soia și siloz/fân de lucernă, precum și din concentrat cu minerale și vitamine. „Este foarte important pentru vaci ca acestea să beneficieze de nutriția adecvată și îngrijirea animalelor.

Pentru ca ferma să devină mai durabilă, au fost puse în aplicare mai multe inițiative. În hambarul în aer liber există ventilație, care asigură o temperatură confortabilă pentru vaci și ajută la reducerea numărului de muște.

În cele din urmă, jgheaburile de gunoi din hambar sunt curățate zilnic și se adaugă așternut pentru a menține vacile curate și uscate. A fost instalat un sistem mare de separare a nămolului, astfel încât nămolul să fie aproape doar apă atunci când este pompat în lagunele de nămol, care sunt aproape de fermă. Gunoiul de grajd este depozitat aici până la terminarea recoltei, după care este împrăștiat pe câmp.

Substanța uscată, utilizarea gunoiului de grajd

Substanța uscată din instalația de separare a nămolului este inodoră și este folosită ca așternut pentru toate animalele din fermă. Apa de ploaie și apa de topire din zăpadă este colectată în bazine separate, de unde poate fi refolosită pentru irigare.

Utilizarea acestei ape reduce utilizarea apelor subterane de către fermă. De aici, lagunele de gunoi de grajd, care sunt acoperite, răspândesc gunoiul de grajd pe câmpurile fermei, dar cele 64 de hectare sunt departe de a fi suficiente pentru a scăpa de gunoi de grajd.

Doar aproximativ 20% pot fi răspândite aici. Prin urmare, au fost încheiate acorduri cu 15 producători de plante din zona în care aceștia achiziționează gunoiul de grajd.

Între timp, acești producători de plante vând porumb și boabe de soia corespunzătoare a 80% din consumul total de furaje din fermă pe o suprafață de aproximativ 1.800 de hectare, iar fân de lucernă de pe 600 de hectare. La fel este și cazul celorlalte efective de lapte din Minnesota și Dakota de Sud.

Hrănite în funcție de apetit

Hrana constă din siloz de porumb, boabe de soia și siloz/fân de lucernă, precum și din concentrat cu minerale și vitamine. „Este foarte important pentru vaci ca acestea să beneficieze de hrana adecvată și îngrijirea animalelor.

Acest lucru se realizează folosind un nutriționist și o tehnologie de furaj sofisticată. Toate vacile noastre au în urechi etichete electronice de identificare, care transmit datele de sănătate către fabrică de lapte.

Fiecare vacă produce zilnic puțin sub 30 de litri de lapte, ceea ce corespunde la aproximativ 9.000 kg de lapte pe vaca anual, sau aproximativ 85.500 de tone de lapte anual din întregul efectiv. Tot laptele este trimis la o fabrică de lapte care face doar brânză”, spune Williams, adăugând: „Pentru ca animalele să primească cea mai bună îngrijire pe toți parametrii, organizăm cursuri regulate pentru angajați”.

Agricultura în Minnesota

 • Număr de ferme: 65.000

• Teren agricol: Aproximativ 10 milioane de hectare

• Culturi: porumb 26%, soia 19%

• Dimensiunea medie a fermei: 150 hectare

• Numărul producătorilor de lapte: în jur de 3.000 cu 460.000 de vaci

• Număr producători de porci: 3.000

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2