Ferma

511

Exportul rusesc de carne de porc depășește cele mai optimiste prognoze

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În ciuda efectului sancțiunilor, producătorii de porci ruși se bucură de o creștere a vânzărilor către clienții străini, inclusiv către țări din afara spațiului post-sovietic, notează PigProgress.

Cre;tere spectaculoasă

În prima jumătate a anului 2023, Rusia a exportat 74.000 de tone de carne de porc, cu 57% mai mult față de anul precedent, a estimat centrul de dezvoltare a exporturilor din cadrul Ministerului Agriculturii rus.

Exporturile către Vietnam au crescut cu 110%, ajungând la 38.000 de tone. Exportul a crescut vertiginos cu 160% în valoare, a spus agenția, fără a oferi o cifră concretă.

Belarus, cea mai mare piață de vânzare a industriei ruse de porc din regiunea CSI, a importat 20.000 de tone de carne de porc, cu 44% mai mult față de anul precedent.

Rezervele se ridică și către noi destinații. De exemplu, Mongolia a importat 3.300 de tone de carne de porc rusească, crescând achizițiile cu 33%. Exporturile către Serbia au crescut cu un factor de 6,6 ori, până la 3.200 de tone, iar către Hong Kong cu 56%, până la 3.000 de tone.

În ciuda șanselor

Într-o oarecare măsură, această dinamică ar putea fi atribuită efectului de bază scăzut, dar cu siguranță există mai mult decât atât. Yuri Kovalev, președintele Uniunii Ruse a producătorilor de carne de porc, a declarat că în primele luni ale anului 2022 s-a înregistrat o scădere a vânzărilor la export din cauza perturbărilor logistice în livrările către țările din străinătate, a turbulențelor cursului de schimb și a problemelor cu plata mărfurilor expediate.

Conform acordului recent încheiat cu cereale de la Marea Neagră, guvernul rus a cerut constant să conecteze Rosselhozbank înapoi la rețeaua SWIFT, susținând că sancțiunile occidentale împotriva băncii agricole fac ca fermierii ruși să aprovizioneze alimente pe piața globală să fie dificil. Cererea nu a fost îndeplinită, pe care autoritățile ruse au menționat-o drept unul dintre motivele renunțării la acord.

Sibagro, unul dintre cei mai importanți exportatori de carne de porc din Rusia, a comentat că creșterea vânzărilor externe a fost asociată cu cererea mare de produse rusești în străinătate și cu întărirea fezabilității economice a exportului.

Acesta din urmă este parțial atribuit recentului scădere a rublei ruse. La mijlocul anului 2022, a fost tranzacționat la o înălțime de câțiva ani de 60 de ruble/USD, din cauza disparității din balanța comercială. În ultimele luni, rubla a pierdut ceva din valoare în raport cu moneda puternică, împingând cursul de schimb la 92 de ruble/USD. Aceasta înseamnă că fermierii ruși câștigă mai multe ruble pentru vânzarea cărnii de porc clienților străini.

Factorul pozitiv

În acest an, exportul rusesc de carne de porc este de așteptat să atingă 220.000 până la 230.000 de tone în termeni fizici și  0,5 miliarde de dolari în valoare, a spus Kovalev. Se așteaptă ca ambele cifre să bată recorduri.

O creștere a exporturilor va ajuta la ameliorarea presiunii de pe piața internă, care era pregătită pentru supraoferta. Sibagro a adăugat că intenționează să extindă în continuare vânzările la export, inclusiv către noi piețe din Filipine, Thailanda și India.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2