Ferma

137

Exporturile de carne de porc din Rusia au crescut la un nivel record

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În primele 11 luni ale anului 2024, exporturile rusești de carne de porc au crescut cu 36%, până la 204.600 de tone, informează PigProgress. Aceasta este cea mai mare cifră vreodată, a calculat serviciul de statistică de stat rus Rosselhoznadzor.

Produsele secundare generează valoare

Luând în considerare subprodusele din carne de porc, până la sfârșitul anului, vânzările crescătorilor de porci ruși către clienți străini vor depăși pragul de 300.000 de tone, ceea ce se aliniază cu previziunile inițiale.

Comerțul în plină expansiune cu carne de porc duce exporturile rusești de carne la cote record. În 2024, Rusia este de așteptat să vândă în jur de 800.000 de tone de carne clienților non-ruși, față de 649.000 de tone în anul precedent, a estimat recent Rosselhozbank, banca agricolă de stat rusă.

Aproape 70% din exporturile rusești de carne de porc sunt carne, iar 20% sunt produse secundare, a dezvăluit Yuri Kovalev, președintele Uniunii Producătorilor de Carne de Porc din Rusia.

În mod remarcabil, aproape toate subprodusele din carne de porc merg în China și Vietnam, unde costurile lor depășesc pe cele ale cărnii de porc. De exemplu, Kovalev a dezvăluit că, în cadrul contractelor din 2024 cu clienții asiatici, costul cărnii de porc era de 2,5 USD pe kg, iar costul subproduselor de 3 USD pe kg.

Exporturile de produse secundare către Asia reprezintă un factor important care susține marginalitatea exportatorilor ruși, a indicat Kovalev. În Rusia, subprodusele sunt rareori consumate și în principal sunt măcinate în făină de carne și oase. Vânzarea produselor secundare în Asia generează mult mai multe venituri pentru companiile rusești de porci.

Protecționismul de stat

Cu toate acestea, viitorul exporturilor rusești de carne de porc pare oarecum vag. Unii analiști indică faptul că guvernele de pe piețele cheie înclină din ce în ce mai mult către protecționism, o tendință în care țările impun tarife sau alte bariere pentru a-și proteja industriile interne de concurența străină, care ar putea afecta exporturile de carne de porc din Rusia.

„Lumea vede din ce în ce mai mult o tendință de a obține independența alimentară, așa că multe țări încearcă deja să limiteze importurile de alimente de dragul dezvoltării propriilor industrii agricole și alimentare, chiar dacă astfel de produse sunt mai scumpe decât cele importate”, Sergey Yushin, a declarat directorul executiv al Asociației Naționale a Cărnii pentru ziarul de afaceri Kommersant.

Exporturile se dublează

Până în 2030, exporturile rusești de carne de porc s-ar putea dubla, a prognozat Kovalev, vorbind în cadrul unei conferințe din industrie la începutul lunii decembrie. În prezent, aproximativ 5% din carnea de porc rusească este exportată. Până la sfârșitul deceniului, acest nivel ar putea crește până la 10%, a sugerat el.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2