161
Pornind de la un exemplu concret, în Canada, un total de 260 de porci ( de 8.5 kg), având o săptămână de la înţărcare, au fost hrăniţi astfel: Faza 1- dietă timp de 2 săptămâni (ziua 1-14) și secvențial Faza 2, dietă timp de 3 săptămâni (ziua 15-35). Purceii înţărcaţi au fost hrăniţi cu cinci diete granulate din grâu, inclusiv 0, 100, 200, 300 și 400 g mazăre galbenă de câmp (Pisum sativum L., ssp. Hortense) / kg, combinate cu 300 g SBM / kg și 100 g de grâu / kg. Fazele 1 și 2 a dietei au fost realizate pentru a oferi 10,2 și 9,8 MJ energie net (NE) / kg, și 1,2 și 1,0 g standardizat digerabile, respectiv (SID) Lys / MJ NE. Dietele au fost echilibrate prin reducerea uleiului de canola dietetic de la 48 până la 34 g / kg și 27-12 g / kg pentru etapa 1 și 2 a dietei respective. Valoarea NE a mazării de câmp utilizată pentru formularea dietei corecte a fost supraestimată pentru porcii tineri, imediat după înțărcare. Pentru zilele 1-7, includerea tot mai mare de mazăre de câmp nu a afectat consumul mediu zilnic de alimentare (ADFI), dar a redus liniar (P <0,01) spor mediu zilnic (ADG) și eficienţa hranei pentru animale(G: F). Performanța de creștere nu a fost afectată în perioada 8-14 zile și 15-21 zile. În concluzie, până la 400 g / kg SBM poate fi complet înlocuită cu mazăre de câmp în dietele pepiniere, fără efecte negative asupra performanței de creștere a purceilor.