Repere

744

FAO: În 2023, prețul global al lactatelor și al cărnii au scăzut

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a fost în medie de 116,1 puncte în decembrie, în creștere cu 1,9 puncte (1,6 la sută) față de noiembrie, marcând a treia creștere lunară consecutivă și situându-se cu 22,2 puncte (16,1 la sută) sub valoarea sa corespunzătoare cu un an în urmă.

Creșterea din decembrie a indicelui a fost condusă de cotațiile mai mari ale prețurilor la unt, lapte praf integral (WMP) și brânză.

În ceea ce privește untul și brânza, prețurile internaționale au crescut, susținute în principal de vânzările interne puternice din Europa de Vest înainte de sezonul sărbătorilor, în contrast cu o ofertă continuă pe piață, în ciuda creșterii sezoniere a livrărilor de lapte din regiune.

În plus, cererea crescută de import din Orientul Apropiat a susținut și cotațiile prețului brânzei. Între timp, cererea globală puternică de import a determinat creșterea prețurilor internaționale ale WMP, în timp ce piețele din Europa au rămas în mare parte inactive din cauza sărbătorilor.

În schimb, prețurile la laptele degresat au scăzut ușor din cauza cererii limitate. În 2023 în ansamblu, indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a fost în medie cu 118,8 puncte, în scădere cu 23,6 puncte (16,6 la sută) sub media anului 2022, susținut de cererea slabă de import, în special pentru aprovizionarea la vedere, pe fondul stocurilor ample în țările importatoare, reflectând scăderea prețurilor în întreaga lume. toate produsele lactate.

Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o medie de 110,4 puncte în decembrie, în scădere cu 1,1 puncte (1,0 la sută) față de noiembrie, situându-se cu 2,0 puncte (1,8 la sută) sub valoarea sa corespunzătoare cu un an în urmă.

În decembrie, prețurile internaționale la carne de porc au scăzut, susținută de cererea slabă persistentă de import din Asia, în ciuda creșterii vânzărilor interne sezoniere în unele țări exportatoare. Între timp, prețurile cărnii de bovine și de pasăre fe ll, reflectând un interes mai puțin activ de cumpărare în Asia, cuplat cu aprovizionare ample exportabile în regiuni mari producătoare.

În schimb, prețurile cărnii de ovine au revenit după două luni de scăderi consecutive din cauza cererii mai puternice dinaintea sărbătorilor și a scăderii livrărilor de sacrificare în Oceania, deoarece ploile recente au atenuat presiunea pentru descărcarea animalelor pentru sacrificare.

În 2023 în ansamblu, indicele FAO al prețurilor la carne a fost în medie de 114,6 puncte, în scădere cu 4,2 puncte (3,5 la sută) față de 2022, datorită creșterii disponibilităților de export din principalele regiuni exportatoare, pe fondul cererii reduse de import din partea țărilor cheie importatoare de carne, care reflectă scăderi ale valorilor medii anuale pentru carnea de bovine, de pasăre și de ovine, compensată parțial de o creștere a prețurilor medii la carnea de porc.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2