200
(Comunicat) Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) au anunțat Deceniul ONU privind Agricultura Familială și un Plan Global de Acțiune pentru a stimula sprijinirea fermelor familiale, în special a celor din statele în curs de dezvoltare. Cele două agenții ale ONU sunt responsabile de punerea în aplicare a Deceniului privind Agricultura Familială declarat de Națiunile Unite la sfârșitul anului 2017. Fermele de familie reprezintă peste 90% din toate fermele la nivel global și produc 80% din produsele alimentare din lume în termeni de valoare. Acestea sunt factorii-cheie ai dezvoltării durabile, inclusiv a eradicării foametei și a tuturor formelor de malnutriție. Deceniul privind Agricultura Familială vizează crearea unui mediu favorabil care să le consolideze poziția și să maximalizeze contribuția lor la securitatea alimentară și la un viitor sănătos, rezistent și durabil la nivel global. Planul global de acțiune oferă îndrumări detaliate pentru comunitatea internațională privind acțiunile colective și coerente care pot fi întreprinse în perioada 2019-2028. Acesta subliniază necesitatea de a spori, printre altele, accesul fermierilor din fermele de familie la sistemele de protecție socială, finanțe, piețe, formare și oportunități generatoare de venituri. "Nu avem doar problema foametei, care este în creștere, dar și problema obezității crescânde. Trebuie să acordăm atenție obezității. Știm ce trebuie să facem pentru combaterea foametei, dar nu suficient pentru combaterea obezității. Agricultorii de familie sunt cei care produc alimente la nivel local, proaspete și într-un mod durabil. Aceasta poate fi contribuția lor ", a declarat José Graziano da Silva, directorul general FAO, la Roma, în timpul evenimentului de lansare al Deceniului. "Pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă privind eradicarea foametei și a sărăciei, trebuie să investim în agricultura de familie la scară mică și să ajutăm acești fermieri să-și valorifice bunurile, cunoștințele și energia și să-i susținem să-și transforme viețile și comunitățile", a spus Gilbert F Houngbo, președintele IFAD. "Alegerile pe care le facem acum vor determina dacă sistemele noastre alimentare pe viitoar vor fi sănătoase, nutritive, incluzive, rezistente și durabile". Și în scrisoarea citită la lansare, Papa Francis a spus: "Angajarea tinerilor în agricultură, pe lângă combaterea șomajului, poate aduce noi energii într-un sector care se dovedește a fi de importanță strategică pentru interesele naționale ale multor țări. Obiectivele Agendei 2030 nu pot ignora contribuția tinerilor și capacitatea lor de inovare." Fermele de familie sunt factori importanți ai dezvoltării durabile Agricultura familială cuprinde producerea tuturor produselor alimentare - fie că sunt plante, carne, inclusiv pește, alte produse de origine animală, cum ar fi ouă sau produse lactate, și alimente produse pe terenuri agricole, în păduri, în munți sau în cadrul fermelor piscicole - gestionate și administrate de familii, și se bazează preponderent pe munca familială atât a femeilor, cât și a bărbaților. Fermele de familie oferă alimente sănătoase, diversificate și adaptate local, și sunt cele unde sunt crescute majoritatea produselor alimentare atât în statele în curs de dezvoltare, cât și în cele dezvoltate. Acestea generează oportunități de angajare și ajută la creșterea economiilor rurale. Acestea conservă și restaurează biodiversitatea și ecosistemele și utilizează metode de producție care pot contribui la reducerea sau prevenirea riscurilor schimbărilor climatice. Acestea asigură transmiterea cunoștințelor și tradițiilor de la o generație la alta și promovează echitatea socială și bunăstarea comunității. Planul global de acțiune pentru Deceniul privind Agricultura Familială Deși agricultorii din fermele de familie produc majoritatea alimentelor, ei - în mod paradoxal - se confruntă cu sărăcia, în special în țările în curs de dezvoltare. Ei se confruntă cu provocări deoarece nu dispun de acces la resurse și servicii pentru a-și susține producția și vânzarea produselor; deoarece infrastructura lor este slabă; deoarece vocile lor nu sunt auzite în procesele de elaborare de politici; și deoarece condițiile de mediu și climatice pe care se bazează sunt sub amenințare. În general, fermierii se confruntă cu mai multe constrângeri. Tinerii din mediul rural sunt, de asemenea, extrem de vulnerabil din cauza lipsei de stimulente pentru angajarea lor. Planul Global de Acțiune pentru Deceniul privind Agricultura Familială este un ghid pentru elaborarea politicilor, programelor și regulamentelor pentru a sprijini fermele de familie, prezentând acțiuni colective și coerente care pot fi întreprinse în următorii zece ani. Planul detaliază activitățile specifice pentru abordarea provocărilor interconectate și vizează o serie de actori - guverne, agenții ale Națiunilor Unite, instituții financiare internaționale, organisme regionale, agricultori și organizații de producători, institute academice și de cercetare, organizații ale societății civile și sectorul privat, întreprinderile mijlocii. Acțiunile includ:
Date și cifre privind agricultura familială: