Indicele de referință al prețurilor internaționale la produsele alimentare a scăzut în luna mai pe fondul scăderilor semnificative ale cotațiilor pentru majoritatea cerealelor, uleiurilor vegetale și produselor lactate, a raportat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare comercializate în mod curent, a fost în medie de 124,3 puncte în mai, în scădere cu 2,6% față de aprilie și cu până la 22,1% sub maximul istoric atins în martie 2022.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 4,8 la sută față de luna precedentă, condus de o scădere cu 9,8 la sută a cotațiilor mondiale de porumb din cauza perspectivelor favorabile de producție și a cererii de import lent.
Prețurile mondiale la grâu au scăzut, de asemenea, cu 3,5 la sută, reflectând aprovizionarea ampla și noua extindere a Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră. În schimb, prețurile internaționale ale orezului au continuat să crească în luna mai, susținute de achizițiile din Asia și de aprovizionarea mai strânsă în unele țări exportatoare, cum ar fi Vietnam și Pakistan.
Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 8,7% în mai, în medie cu 48,2% sub nivelul său din anul precedent. Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au scăzut semnificativ din aprilie, deoarece achizițiile de import slabe și prelungite au coincis cu producția în creștere în principalele țări producătoare.
Prețurile mondiale ale uleiului de soia au scăzut pentru a șasea lună consecutiv, pe fondul unei recolte extraordinare de soia în Brazilia și a stocurilor mai mari decât se aștepta în Statele Unite ale Americii. Prețurile uleiului de rapiță și de floarea soarelui au continuat să scadă din cauza aprovizionării globale ample.
Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a scăzut cu 3,2% față de aprilie, condus de o scădere abruptă a prețurilor internaționale la brânzeturi, în principal din cauza disponibilităților ample de export, pe fondul producției sezoniere ridicate de lapte din emisfera nordică. Cu toate acestea, cotațiile internaționale pentru laptele praf au revenit la fel ca și cele pentru unt.
Indicele FAO al prețurilor zahărului a înregistrat a patra creștere lunară consecutivă, cu 5,5% față de aprilie și atingând un nivel cu aproape 31% mai mare decât cu un an mai devreme. Creșterea a reflectat o disponibilitate globală mai strânsă, îngrijorări în creștere cu privire la impactul fenomenului El Niño asupra recoltelor din sezonul următor și întârzieri de transport pe fondul concurenței puternice din partea soiei și a porumbului din Brazilia.
Perspectivele pozitive pentru culturile de trestie de zahăr din Brazilia din 2023 au împiedicat creșteri lunare mai mari ale prețurilor, la fel ca și prețurile internaționale scăzute ale petrolului.
Indicele FAO al prețurilor la carne a crescut, de asemenea, în mai, crescând cu 1,0 la sută, determinat în principal de cererea constantă ridicată de import din Asia pentru carne de pasăre și de limitarea persistentă a ofertei de carne de bovine în Statele Unite ale Americii.
Perspective
Perspectivele timpurii pentru sezonul 2023/24 indică o creștere probabilă de 1,0% a producției mondiale de cereale în 2023, care va ajunge la 2 813 milioane de tone, potrivit celui mai recent raport al FAO privind oferta și cererea de cereale, de asemenea, publicat astăzi.
Creșterea estimată se bazează pe câștigurile anticipate pentru porumb, orez și sorg, în timp ce producția de grâu și orz ar putea scădea sub nivelurile din 2022.
Prima prognoză a FAO privind utilizarea cerealelor la nivel mondial în 2023/24 este acum fixată la 2 803 milioane de tone, în creștere cu 0,9% față de nivelul din 2022/23, în principal din cauza utilizării mai mari pentru hrana animalelor, în mare parte a porumbului, urmată de creșterea consumului de alimente, în special de grâu și orez.
Pe baza acestor previziuni inițiale, stocurile mondiale de cereale în 2023/24 ar putea crește cu 1,7% peste nivelurile de deschidere și ar putea atinge un nivel record de 873 de milioane de tone, în timp ce raportul dintre stocurile mondiale de cereale și consum ar scădea marginal la 30,4%.
Comerțul mondial cu cereale în sezonul de comercializare 2023/24 este prognozat la 472 milioane de tone, aproape de nivelul din 2022/23, deoarece se preconizează că volumul crescut de cereale brute și orez (comerțul cu orez din ianuarie-decembrie 2024) va compensa o scădere estimată în comerţul global cu grâu.