Tehnologii

217

Ferma Angus-Bălăceanca își trimite carnea direct la restaurante

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pentru a face fata acestor provocari, un crescator de bovine din rasa de carne Angus nu a mai asteptat sa caute cumparatori, ci a dezvoltat propriul lant alimentar integrat. Astfel, animalele crescute si ingrasate in cadrul fermei sunt apoi sacrificate si vandute in restaurantul unei pensiuni.

  Mihai Axinte, fost director de banca, si-a infiintat anul trecut o ferma de crestere a bovinelor din rasa Angus in comuna Balaceana, judetul Suceava. Pentru a fi sigur ca va avea piata de desfacere, s-a asociat cu un prieten, proprietar al unei pensiuni. „In prezent avem un efectiv de 100 de bovine Angus, din care 54 de femele, toate gestante. Mai avem vreo 24 de vitei si vreo 30 de taurasi la ingrasare. Cultivam circa 70 de hectare doar pentru furajele animalelor. Primul efectiv din aceasta rasa l-am cumparat anul trecut, in iulie: 39 de animale din Germania. Dupa aceea, in august, inca 15 din Austria”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Mihai Axinte, administratorul fermei.   Pentru a le ingrasa, administratorul fermei din Balaceana hraneste animalele cu circa 3 tone de mancare pe zi. „Circa 1,2 tone este un semi-fan de lucerna, apoi avem 1,7 tone siloz de porumb. Mai adaugam si 10% uruiala de porumb, cu cereale, soia, grau. Animalele au un spor mediu de crestere intre 1kg si 1,5 kg pe zi. Pot spune ca este o rasa profitabila, numai sa te ocupi de ea. Sa ai anul si fatarea”, este de parere Mihai Axinte.   De asemenea, administratorul fermei din Balaceana este de parere ca un crescator ar avea o eficienta economica foarte buna daca ar alege sa creasca bovine din rase de carne, mai ales datorita subventiilor. „Exista subventia de minimis de 500 de lei pe an, plus cea pentru rasa de 300 de euro. Cu banii acestia se acopera in proportie de 90% cresterea animalului, daca banii sunt directionati pentru acest lucru. Noi ajungem la costuri de 40 de euro/luna pe animal. Daca am avea un efectiv mai mic, probabil costul ar fi mai mare”, mai spune Mihai Axinte.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2