198

Ferma Haller, sau despre cum totul se face la superlativ

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Reporterul recunoaște că rar i s-a întâmplat ca, punând întrebarea legată de proiectele de viitor, interlocutorul să îi vorbească despre planuri de dezvoltare care se întind pe mai bine de zece ani. Unul dintre locurile unde i s-a răspuns așa este Ferma Haller, singura fermă de producție a laptelui din România, care se bucură de tehnologie robotizată. Cât despre răspunsul la întrebarea de mai sus, acesta este semnul unei afaceri în care nimic nu este lăsat la voia întâmplării, că totul e planificat pentru maxima performanță. Pentru că, la Ferma Haller, ”totul se face la superlativ”, așa cum ni s-a spus. În avangarda zootehniei românești Aflată în proprietatea domnului Zoltan Haller, ferma de vaci de lapte care îi poartă numele și care este situată în comuna Hărman, județul Brașov a fost înființată curând, în 2009. Cu toate acestea, nu numai că se află în elita zootehniei românești, ci, chiar în avangarda ei, grație robotului Lely Astronaut. Dar, până la detaliile legate de robot, mai avem. Acela care ne-a fost ghid, în vizita pe care am efectuat-o la Ferma Haller a fost domnul Karoly Ambruș, Director al Lely Center și al Central Cereals. De la domnia sa am aflat că investiția a fost 100 % privată, la ea adăugându-se accesarea unor fonduri europene și unele împrumuturi bancare. Pornită cu un număr de 30 de vaci, ferma deține în momentul de față 500 de capete, din care cca 300 fiind vaci de lapte, efectivul fiind aproape în exclusivitate din rasa Bălțata Românească. La patrimoniu trebuie adăugate și cele 420 de hectare lucrate pentru asigurarea furajelor (din care, 100 sunt luate în arendă), dar și utilajele agricole de ultimă generație. Aceasta, pentru că, după cum ne-a declarat domnul Karoly Ambruș, Ferma Haller lucrează pe sistem integrat. Desigur, în centrul preocupărilor se află efectivul de animale. Totul a pornit de la selecția rasei, fiind preferată Bălțata care este perfect adaptată condițiilor din Transilvania. Exploatarea acestei rase duce la o producție de lapte de 23-25 de lapte pe zi. Despre importanța rasei ne putem da seama și dacă ne referim la înmulțirea numărului de animale și la reîmprospătarea efectivelor, în urma aplicării corecte a inseminării rezultând o rată de succes de peste 80 %, dar nu doar atât. Precizia inseminărilor, a perioadelor atent determinate, conduc la evaluarea corectă și eficientă a perioadelor de lactație. La acest succes contribuie calitatea materialului seminal utilizat, care provine de la tauri de maximă performanță, apelându-se, totdată, și la specialiștii de la DaNutrition SRL. Iar, ca dovadă suplimentară a calității acestui segment de activitate stă și faptul că Ferma Haller vinde juninci, juninci gestante și vaci de lapte. Lely Astronaut, primul robot de muls din România”Trebuie să recunoaștem că, dacă aici lucrurile merg foarte bine, se datorează și faptului că domnul Haller este deosebit de deschis la tot ce este nou, în materie de tehnologie”, ne-a spus Karoly Ambruș. Și, cu siguranță, achiziționarea, în premieră pentru România, a primului robot de muls, tot domnului Zoltan Haller i se datorează. Achiziția nu a fost chiar ușoară. Bineînțeles, investiția a fost serioasă, un astfel de echipament costând cca 120.000 de euro. Dar, până la a se semna contractul, reprezentanții firmei olandeze Lely au evaluat atent, atât ferma din Hărman, cât și întregul sector al producției de lapte din România. Ce a însemnat și ce înseamnă acest robot? În ultimă instanță, profit crescut substanțial, generat de eficientizarea la maxim a întregii activități. Beneficiile sunt multiple. În primul rând, se elimină orice eroare umană. Totul este controlat de o unitate centrală care procesează datele în complexitatea lor, începând cu starea de săntate a animalului, cu nevoile sale de nutriție, și terminând cu procesul de muls care, în sine, reprezintă un vârf al tehnologiei zootehnice: igiena ugerului se realizează perfect; analiza calității laptelui se realizează instantaneu, laptele cu probleme fiind eliminat din circuit; mulsul se efectuează ”până la ultima picătură”. Datele sunt transmise în permanență de la animal, spre unitatea centrală, prin intermediul unui transponder montat fiecărei vite în parte. De prisos să amintim că laptele este 100 % conform cu standardele Uniunii Europene, întreaga producție realizată fiind preluată de Covalact. Pe lângă stricta supraveghere a stării de sănătate a efectivului, la calitatea laptelui contribuie și celelalte elemente: vitele sunt ținute în stabulație semiliberă. Fiecare vacă vine singură la muls, acest lucru petrecându-se, zilnic, de câte 3, 4 sau cinci ori. Bunăstarea animalelor este pe deplin realizată, vitele nefiind stresate, bucurându-se din plin de periile de masaj, dar și de suplimentul nutrițional care le este dat în momentul mulsului, fapt care le face cât se poate de liniștite și mulțumite. Ne-am interesat mai în detaliu, cu privire la funcționarea robotului de muls Lely Astronaut și am aflat că energia consumată s-a redus cu 60 %, față de cât se utiliza în fosta sală de muls. Întreținerea este cât se poate de facilă, necesitând un minim de efort: înlocuirea filtrelor, a consumabilelor, întreținerea lunară, revizia periodică etc. Demn de menționat este faptul că service-ul se realizează computerizat, robotul beneficiind de un sistem de autodetecție a parametrilor de funcționare. În plus, robotul Lely Astronaut a fost furnizat împreună cu Softul de management Lely T4C, soft care supraveghează aproape întreaga activitate din fermă. Pe baza acestuia, calculul economic de bază a fost îmbunătățit, fapt care a permis o mult mai optimă raționalizare a furajelor, contribuind la buna nutriție a vitelor prin cunoașterea datelor privind ruminația, numărul de rumegări etc. Coroborate, aceste îmbunătățiri au generat eficienizarea zonei producției a furajelor sau a achiziționării de suplimente de nutriție. Nu este demirare că, pornind de la propria experiență, Ferma Haller a devenit franciză pentru furnizarea de roboți Lely Astronaut, existând semne clare de interes, în acest sens. De altfel, la momentul inaugurării robotului au fost prezenți peste 250 de fermieri din întreaga țară, interesul rămânând în continuare constant. Domnul Ambruș este categoric: ”Unii cred că este dificil să treci de la mulsul la bidon, la robot, că saltul tehnologic este prea mare. Dar, acum este momentul pentru acest salt și, cine va avea curaj, va avea o afacere solidă și profitabilă pe termen lung.  În 80 % din fermele de lapte din Franța, înființate după anul 2000, se utilizează roboți de muls. Dacă ei pot, dacă noi am putut, alți fermieri români de ce n-ar putea?” Argumentele dânsului sunt de necontestat. O afacere gândită pentru viitorDe necontestat sunt și performanțele de ansamblu ale Fermei Haller: Furajele sunt produse pe propriile terenuri. Pe acestea se aplică cele mai avansate tehnologii, fiind utilizate cele mai performanțe utilaje și echipamente. Fie că vorbim despre prelucrarea solului, creșterea culturilor, însilozarea sau pregătirea furajelor, totul se face sub semnul performanței și al eficienței. Salariații disponibilizați în urma punerii în funcțiune a robotului Lely Astronaut nu au fost dați afară, ci au fost redistribuiți, fiind cu toții policalificați, pentru ca atunci când este cazul să poată efectua orice activitate direct productivă. L-am întrebat pe domnul Karoly Ambruș care sunt proiectele de viitor. Cum afirmam în introducerea articolului, domnia sa ne-a vorbit despre un program de dezvoltare întins pe cca 10 ani care cuprinde dezvoltarea capacității de depozitare, de la 5.000, la 20.000 de tone, cu scopul de a furniza furaje și altor fermieri, achiziționarea unor roboți care să fie amplasați pe linia de nutriție a vitelor, eliminarea totală a îngrășămintelor chimice, achiziționarea de utilaje de împrăștiere a gunoiului de grajd și înființarea unei fabrici de nutrețuri combinate. Suntem siguri că toate acestea vor fi realizate. Seriozitatea celor de la Ferma Haller ne-a convins pe deplin, la fel cum ne-a convins și interlocutorul nostru care ne-a spus că privește viitorul cu toată încrederea: ”Nu avem nicio teamă pentru perioada care va urma. Ferma noastră va putea face față cu succes, concurenței. Laptele de la Ferma Haller va fi mereu de cea mai bună calitate, fiind furnizat la cel mai corect preț. Iar, organizarea de tip integrat ne va putea consolida și mai mult profitul.” Așa este. Încă de acum, la ferma din Hărman se câștigă, deja, din mai multe surse: lapte, junici, junici gestante, vaci de lapte. Iar, când se va câștiga și din furaje sau din livrarea de roboți Lely Astronaut, nu ai decât să te convingi că vorbele lui Karoly Ambruș au pe deplin acoperire: ”La Ferma Haller, totul se gândește, se planifică și se face doar la superlativ”!

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2