226
Pentru anul 2012, se estimeaza exporturi de 20-25 de mii de tone de carne si preparate din carne din Romania. Se va da drumul la produsele de carmangerie, se va putea sa exporti, nu din carnea importata, care era lohn, ci sa exporti brandul, ceea ce este foarte important. Lucrul acesta ne da voie sa avem carne proaspata in piata romaneasca, iar evaluarea mea, pentru viitor, este de peste 120.000-150.000 de tone anual la export. In afara de Smithfield, mai sunt peste 100 de astfel de unitati. Noi vrem sa reusim, pentru inceput, ca macar 1-2 dintre producatorii nostri sa iasa in fata, a explicat Tabara. Compania americana Smithfield, care a preluat fostul combinat Comtim, este pregatita sa iasa si pe piata occidentala, dupa aprobarea Sistemului Canalizat (SC) de producere a carnii de porc in Romania, destinata punerii pe piata din Uniunea Europeana. Este o masura absolut necesara pentru producatorii de carne de porc provenita de la porcii care-si au originea in exploatatii comerciale din Romania, pentru a putea participa cu carnea de porc romaneasca la comertul intracomunitar, in conditii de competitivitate similare cu ceilalti producatori din UE. Astfel, se creeaza cadrul necesar pentru ca unitatile de productie romanesti sa poata intra in competitie directa cu producatorii europeni de carne si produse din carne, care opereaza cu volume importante, la un nivel de performanta ridicat, a declarat pentru Agerpres Cristina Bodea, PR Manager Smithfield Prod.