Politica Agricola Comuna (PAC) a evoluat de-a lungul anilor, insa nevoile pietei mereu in schimbare si criza economica impun continuarea procesului de reforma durabila, o mai buna protectie a mediului si o dezvoltare rurala mai eficienta. Sistemul european de etichetare a calitatii protejeaza 1000 de denumiri utilizate pentru a desemna produse agricole si alimentare traditionale. Munca a mii de agricultori si producatori de alimente este valorizata, contribuindu-se astfel la conservarea si dezvoltarea patrimoniului rural al UE. De asemenea, sistemul le garanteaza consumatorilor ca pot avea incredere in produsele alimentare care poarta aceasta eticheta. Odata ce denumirea comerciala a produsului agricol sau alimentar traditional este inregistrata sub una dintre cele trei marci de calitate, UE se va asigura ca aceeasi denumire protejata nu va fi folosita de alti producatori. Denumire de origine protejata pentru produsele agricole si alimentare fabricate, prelucrate si pregatite intr-o anumita zona geografica, dupa metode recunoscute, Indicatie geografica protejata pentru produse agricole si alimentare strans legate de o zona geografica. Cel putin una din etapele de productie, procesare sau preparare trebuie sa aiba loc in zona geografica specificata si Specificare traditionala garantata, care evidentiaza caracterul traditional al produselor, conferita fie de compozitie, fie de metoda de fabricatie. (TS)