Ferma

358

Fonterra îmbunătățește prognoza pentru prețul laptelui achiziționat de la fermă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum notează DairyReporter, cooperativa Fonterra din Noua Zeelandă a citat îmbunătățirea dinamicii cererii și ofertei, dar a avertizat asupra incertitudinii pe termen lung.

Prima creștere din sezon

Astfel, Fonterra și-a mărit intervalul de prognoză pentru prețul laptelui de la fermă cu 50 de cenți față de luna precedentă. Prețul de plată al cooperativei pentru acest sezon este acum de 6,50 USD-8,00 USD per kgMS, cu un punct mediu de 7,25 USD per kgMS.

Aceasta este prima creștere a prețului făcută de cooperativă până acum în acest sezon, care a început cu o prognoză de preț de 7,25 USD - 8,75 USD per kgMS în mai 2023. În august, Fonterra a emis două revizuiri, reducând prețul laptelui la NZ. 6,00 USD – 7,50 USD (a avut loc în septembrie).

Analizând creșterea, CEO-ul Miles Hurrell a spus că cooperativa se așteaptă ca colectările să fie sub sezonul precedent și a sugerat că evenimentele meteorologice ar putea avea un impact suplimentar asupra ofertei în lunile următoare.

„Aici, în Noua Zeelandă, prognozăm că în viitor colectările vor fi ușor sub sezonul trecut, în timp ce creșterea agregată a laptelui în țările cheie de export este de așteptat să fie sub medie pentru FY24”, a spus el. „Fenomenul meteorologic El Niño poate avea un impact suplimentar asupra ofertei, iar acest lucru ar putea determina sentimentul cumpărătorilor recent.

„Din partea cererii, am observat creșteri în evenimentele recente din comerțul global cu produse lactate. Deși acest lucru a fost încurajator, nu este încă clar dacă cererea mai puternică din China va fi susținută. Pentru alte regiuni cheie, clienții rămân relativ precauți în ceea ce privește achizițiile lor forward.

„Este încă devreme în ceea ce privește proporția din cartea noastră de vânzări FY24 pe care am contractat-o, așa că încă ne confruntăm cu o expunere semnificativă la volatilitatea prețurilor mărfurilor. Volatilitatea cursului de schimb este un alt factor de reținut.

Strategia noastră de acoperire a riscului valutar este concepută pentru a ajuta la diminuarea impactului acestui fapt și, de asemenea, sprijină un nivel mai ridicat al ratei de avans decât ar fi posibil fără acoperire.

„Vom continua să informăm fermierii noștri și piața cât mai curând posibil când credem că lucrurile s-au schimbat material.”

Resurgenta condusa de cerere

În raportul său din trimestrul III Progressing Past the Pain, Rabobank a teoretizat că încetinirea producției globale de lapte începe să ajungă din urmă cu creșterea cererii în majoritatea regiunilor, ceea ce ar putea duce la o reapariție mărită a cererii de pe piețele lactatelor, pe măsură ce cumpărătorii se grăbesc să-și asigure mărfuri la preț scăzut.

Dacă producția de lapte nu revine pentru a satisface această cerere, totuși, un început optimist al anului 2024 ar putea fi pe cărți.

Analistul agricol principal Emma Higgins a explicat că producția de lapte din cele 7 mari regiuni de export, inclusiv Noua Zeelandă și Australia, ar trebui să crească cu 0,3% anual în 2023 (în scădere de la 0,7%), ca urmare a reducerilor din majoritatea regiunilor, inclusiv SUA. Europa și Noua Zeelandă.

Între timp, în ciuda unei cereri calde din partea Chinei, regiunea a reprezentat încă 30-40% din vânzările la GDT începând cu al doilea trimestru, iar cererea din partea celui de-al doilea importator de lactate, Mexic, a fost, de asemenea, puternică.

În același timp, prețul laptelui de clasa III din SUA și media ponderată în funcție de GDT au scăzut ambele în ultimele săptămâni.

Fonterra a raportat un preț al laptelui la poarta fermei pentru sezonul 2022/23 de 8,22 USD per kgMS și o colectare de lapte pe tot anul de 1.480 milioane kgMS.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2