Războiul celor două Gruyère, elvețian (cu DOC european) și franțuzesc (IGP european, depus în 2010) a luat sfârșit. Un război în care francezii urmăresc să poată și ei folosi denumirea, în timp ce elvețienii doresc să rămână numai a lor. Iată însă că acest conflict pare foarte aproape de final. Purtătorul de cuvânt pe teme agricole al Comisiei Europene (CE), Roger Waite, a declarat pentru AFP că „propunerea CE de înregistrare a denumirii gruyère ca IGP (Indication Géographique Protégée) a primit aviz favorabil.”rebuie așteptate însă și regulile de aplicare, ce vor fi publicate în curând, a mai precizat el. Oricum, este o victorie pentru producătorii francezi, deoarece până acum, datorită unui acord bilateral încheiat între Elveția și UE, doar brânza elvețiană avea dreptul să poarte denumirea de gruyère. Există însă și câteva condiții. Mai întâi, gruyère-ul franțuzesc trebuie să-și păstreze găurile specifice (varianta elvețiană nu are), care găuri trebuie aibă dimensiuni cuprinse între „cea bobului de mazăre până la cea a unei cireșe”. În plus, devine obligatorie menționarea țării producătoare„în același câmp vizual cu al denumirii Gruyère, și cu caractere de aceeași mărime”. Iar prezența blazonului provinciei Savoia (foarte asemănător cu steagul elvețian) este interzisă. Interesant este și faptul că nu doar elvețienii s-au opus acestei decizii. Și-au semnalat împotrivirea ca gruyère-ul francez să capete IGP și producători dinNoua Zeelandă, Australia și Statele Unite.