Ferma

330

Gestionarea bunăstării vacilor în lunile de iarnă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

ANSVSA amintește că în condiții meteorologice normale, vacile de lapte sunt înclinate să acceseze suprafețele uscate, dar condițiile de iarnă pot limita oportunitatea atunci când vacile sunt gestionate în aer liber.

O perioadă neiertătoare

În această cercetare actuală, cercetătorii subliniază modul în care vremea rea afectează bunăstarea vacilor, evidențiind domeniile cheie de management.

Iarna poate fi o perioadă neiertătoare de supraviețuire, când animalele se confruntă cu vânturile răcoritoare și urlatoare. Pentru a oferi bovinelor dumneavoastră cele mai bune șanse de a rămâne sănătoase și de a supraviețui, trebuie să știți cât de mult daunele le poate provoca iernile bunăstării animalelor.

Cantitatea de timp pe care vacile o petrec mincind este un indicator important al bunăstării. Perioadele de culcare mai lungi sugerează adesea suprafețe de culcare mai confortabile.

Timpul mai scurt de culcare poate fi un factor de risc pentru șchiopătarea vacilor la pășunat și poate afecta funcționarea axei hipofizo-suprarenale, ducând la creșterea stresului cronic. În plus, condițiile noroioase pot duce la suprafețe de mers slabe care limitează mișcarea și pot fi costisitoare din punct de vedere energetic.

Alocarea padocului

Gestionarea în aer liber a vacilor de lapte în timpul iernii pe padocuri de cultură, cum ar fi varză sau sfeclă furajeră, este o strategie de management folosită în unele părți ale lumii cu sisteme bazate pe pășuni.

În acest studiu, publicat în Journal of Dairy Science, cercetătorii de la AgResearch Ltd. și DairyNZ Ltd., Noua Zeelandă, au alocat vaci de lapte gestante fără lactație la padocuri fie cu sfeclă furajeră, fie cu kale (2 grupuri fiecare) suplimentate cu raigrass peren și trifoi alb. balaj.

Ei au evaluat bunăstarea vacii de lapte ca fiind afectată de condițiile meteorologice și de padoc pe parcursul unei perioade de 32 de zile în aer liber, iarna. Vacile au fost evaluate pentru comportamente precum minciuna, mâncatul și ruminatul, în legătură cu bunăstarea.

Vremea rea reduce timpul de somn

Rezultatele lor au arătat că timpul de culcare a scăzut în ziua ploii și a doua zi după ploaie, unii indivizi reducându-și timpul de culcare cu mai mult de 40% în ziua ploii. Acest lucru a fost legat de lipsa unei suprafețe confortabile de culcare, ceea ce duce la privarea prelungită de minciună.

Unele vaci au fost mai afectate de perioadele de precipitații abundente; o treime dintre vaci nu s-au culcat pentru o perioadă întreagă de 24 de ore. În urma fenomenelor meteorologice umede, acumularea apei de suprafață a fost ridicată (peste 80% din amplasamente), astfel încât spațiul mai uscat disponibil pentru a se culca a fost diminuat considerabil (de exemplu, mai puțin de 4 m2 per vaca).

La două zile după precipitații, timpul de culcare a crescut, revenind la aproximativ 1 oră mai mult decât înainte de evenimentul de ploaie. Perioadele prelungite de stat în picioare au fost atribuite comportamentului de minciună compensatorie (sau „rebound”) observat.

Timpul de culcare a scăzut, de asemenea, cu temperatura ambientală mai scăzută. Acest lucru poate fi legat de termoreglarea în care pierderea de căldură poate fi mai rapidă la temperaturi mai scăzute, atunci când condițiile de sub picioare sunt umede.

„Nici ploile și nici temperatura ambiantă nu au afectat în mod vizibil timpul de mâncare și de ruminare, ceea ce susține în continuare că timpul de culcare în acest studiu a fost cel mai probabil afectat de starea suprafeței de culcare”, au concluzionat cercetătorii.

Starea solului afectează comportamentul în ruminație

Suprafața de culcare s-a deteriorat în timpul și după precipitații, rezultând o suprafață mai umedă pe care vacile erau mai puțin probabil să se culce. Timpul de culcare a scăzut odată cu creșterea procentului de acumulare a apelor de suprafață, în special pentru vacile din padocurile de sfeclă furajeră.

Numărul crizelor de culcare a scăzut odată cu creșterea adâncimii noroiului, iar pentru vacile din padocurile de sfeclă furajeră, numărul crizelor de culcare a scăzut, de asemenea, odată cu creșterea procentului de acumulare a apei de suprafață.

Pentru vacile din padocurile cu varză, durata de culcare a crescut pe măsură ce padocul a devenit mai puțin uscat, ceea ce a fost legat de preferința vacii de a rămâne culcate odată ce au ales să facă acest lucru, poate pentru că alte zone de culcare erau mai puțin de dorit dacă ar fi lăsat culcarea curentă. zonă.

Alternativ, condițiile proaste ale suprafeței de culcare în timpul și după precipitații pot limita fizic trecerea vaca de la culcare la cea în picioare sau pot fi costisitoare din punct de vedere energetic (de exemplu, din cauza adâncimii noroiului).

S-a evidențiat faptul că culturile de iarnă au structuri radiculare diferite care ar putea afecta stabilitatea solului și astfel calitatea suprafeței culcate.

„În acest studiu, nu am reușit să examinăm dacă culturile de sfeclă furajeră și kale au afectat în mod diferențial timpul de culcare din cauza dimensiunii limitate a eșantionului, dar acest lucru merită o muncă viitoare”, a spus echipa de cercetare.

Comportamentul de mâncare și ruminare

Precipitațiile zilnice nu au părut să afecteze timpul zilnic de mâncare sau de ruminare, cu excepția celei mai umede zile de studiu (ziua 17). Procentul de situri cu acumulare de apă de suprafață a apărut ca cea mai importantă condiție de padoc care a afectat timpul de culcare, așa că cercetătorii s-au concentrat pe această variabilă pentru a determina dacă a afectat și alte comportamente.

Timpul de mâncare nu pare să scadă atunci când acumularea apei de suprafață a crescut, cu excepția cazului în care acumularea a ajuns la peste 80% din locuri în cea mai umedă zi de studiu (ziua 17). Timpul de ruminare pare să scadă cu aproximativ 1 oră în zilele în care acumularea apei de suprafață a crescut.

Furnizare de hrană și adăpost

Cercetătorii studiului au identificat principalele domenii de management pe care să se concentreze pe, fiind tipul de culturi în padoc, densitățile de populație, observarea comportamentală zilnică a vacilor, starea solului și adăpost.

În concordanță cu aceasta, Karen Johnson, educatoare de extensie la Universitatea din Minnesota Extension a subliniat: „Vacile își ajustează în mod natural rata metabolică pentru a produce mai multă căldură pentru a ajuta la menținerea temperaturii centrale a corpului.

Luați în considerare sortarea vacilor subțiri sau a junincilor pentru a le oferi îngrijire mai specializată, cum ar fi o rație mai mare de energie și un adăpost mai puțin aglomerat, fără curent de aer.”

Alți cercetători au sfătuit împotriva degerăturilor și a tetinelor înghețate: „Este important ca tetinele să fie uscate atunci când părăsesc salonul pe vreme rece. Se recomandă să se scufunde ulterior tetinele și să se lase 30 de secunde de timp de contact înainte de a le șterge.

Utilizați dips germicide care conțin 5-12% balsamuri multi-piele pentru a reduce crăpătura sau crăparea pielii tetinei și pentru a evita spălarea tetinelor cu apă pe vreme rece.”

Unele forme de parbriz includ:

• Adăposturile (deschise pe o parte) ridicate în padoc oferă un scut împotriva vântului.

• Padocurile ondulate naturale reduc viteza vântului.

• Centuri de protecție: copacii care formează centura de protecție trebuie să fie distanțați uniform și să fie semi-permeabili pentru a încetini vântul fără a crea turbulențe. Subplantarea poate fi încorporată pentru a preveni ca vântul să fie canalizat prin goluri la nivelul animalelor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2