Repere

437

GfK: România este pe locul 33 în Europa ca putere de cumpărare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

In 2023, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor în Europa este de 17.688 Euro. Din păcate, dacă anul trecut România ocupa locul 31, oricum, foarte mic, anul acesta a căzut încă două locuri, până pe 33, din punct de vedere al puterii de cumpărare, după cum se poate constata în graficul din deschiderea acestui comunicat.

În România, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în acest an este de 7.738 Euro. Asta înseamnă că românii sunt cu 56% sub media europeană și coboară două locuri, până pe locul 33.

Bucureștiul este clar pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 Euro, ceea ce înseamnă că locuitorii capitalei au cu aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media națională și de 3,8 ori mai multă putere de cumpărare decât locuitorii judeţului Vaslui, care are cea mai mică putere de cumpărare disponibilă pentru cheltuielile și economiile lor. Acolo, venitul net disponibil este de doar 4.010 Euro, ceea ce reprezintă aproape 52% din media națională.

În rest se poate spune că există o diferenţă clară între cele 42 de ţări din Europa: Liechtenstein, Elveţia şi Luxembourg, de exemplu, au un venit net mai mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare este cea mai mică în Belarus, Kosovo şi Ucraina.

Principalul câştigător al anului este Irlanda, care a urcat patru locuri în clasamentul European. Acestea sunt unele din rezultatele ale noului studiu „GfK Purchasing Power Europe 2023”.

În total, europenii au în jur de 12.1 miliarde de Euro la dispoziţie pentru a cheltui în 2023 pentru hrană, servicii, energie, pensii private, asigurări, vacanță, mobilitate și cumpărături de bunuri de larg consum și de folosință îndelungată.

Această cifră corespunde unei puteri medii de cumpărare pe cap de locuitor de 17.688 Euro pe an, ceea ce reprezintă o creştere de 5.8% comparativ cu anul trecut.

Cu toate acestea, suma totală pe care consumatorii o au la dispoziţie pentru cheltuieli şi economii variază semnificativ de la o ţară la alta şi depinde şi de evoluţia preţurilor în 2023.

Precum în anii trecuţi, Liechtenstein depăşeşte cu mult valoarea puterii de cumpărare faţă de celelalte ţări. Liechtenstein are o putere de cumpărare pe cap de locuitorde 68.843 Euro, de aproape 3.9ori mai mare decât media europeană.

Elveţia şi Luxembourg se află pe locurile doi şi trei. Elveţienii 49.592Eurodisponibilpentrucheltuieli pe cap de locuitor – de aproape 2.8 ori media puterii de cumpărare europeană – Luxemburghezii au un venit net de 40.931 Euro pecap de locuitor. Acesta înseamnă mai mult de 2.3 faţă de media europeană.

Toate celelalte țări din top zece au, de asemenea, o putere de cumpărare pe cap de locuitor semnificativ peste medie– cu cel puţin47% mai mare decat media europeană.

Marele câştigător este Irlanda. Cu 26.882 Europe cap de locuitor, irlandezii sunt cu exact 52% peste media europeană.

Per total, 16 dintre cele 42 de ţări examinate sunt peste media europenă. Acestea contrastează cu cele 26 de ţări care au puterea de cumpărare sub media europeană, inclusiv Spania, care cu 16.449 Euro pe cap de locuitor este uşor sub media europeană.

La fel ca în anii precedenţi, Ucraina este în continuare la coada clasamentului. Locuitorii au o putere de cumpărare de doar2.478Euro per capita, ceea ce înseamnă exact 14% din media europeană.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2