Iată că presa internațională de specialitate nu lasă să treacă neobservate lucrurile bune care se petrec în România. De această dată, este vorba despre Global Meat News, care evidențiază eforturile de dezvoltare ale celor de la Safir-Vaslui. Potrivit sursei citate, producătorul de carne de pasăre din România, Safir, intenționează să creeze 470 de noi locuri de muncă în unitățile sale din municipiul Vaslui, în regiunea estică a României. Proiectul va fi realizat cu ajutorul ajutoarelor de stat, pe lângă fondurile proprii ale companiei. În acest sens, compania solicită o subvenție de investiții de aproximativ 21 milioane de euro (4,6 milioane de euro) de la autoritățile țării pentru cofinanțarea investiției planificate. Cererea este în prezent în curs de examinare de către Ministerul Finanțelor din România. În cazul în care jucătorul din industria cărnii obține un grant de investiții pentru proiectul său, acest lucru ar permite Safir să își mărească volumul de producție. Anul trecut, producătorul de carne a raportat vânzări de peste 29,1 milioane de euro, însă, un profit net de numai 96 000 de euro). În prezent, Safir operează un abator cu o capacitate de aproximativ 4000 de capete pe oră, trei ferme de păsări, o fabrică de făină proteică, precum și o fabrica de furaje mixte. În următorii ani, compania urmează să-și mărească volumul de producție prin deschiderea de noi ferme, prin extinderea capacității sale de distribuție, precum și prin extinderea către noi piețe străine. Vânzările la export au crescut Jucătorul din industria cărnii din România a spus că, în ultimii ani, a reușit să majoreze ponderea exporturilor în producția sa, la 15% din total. Safir își propune să asigure clienți noi în Asia, în prezent exportând în Germania, Italia, Austria, Olanda, Grecia, Cipru, Estonia, Malta și Bulgaria. În afara UE, firma își exporta produsele în Georgia și Kosovo. Înființată în 1991, Safir a declarat că abatorul său este certificat IFS-, BRC- și certificat ISO 9001-, 14001-, 18001- și 22000. Întreprinzătorul local Ghiorghi Safir este acționarul majoritar al companiei și fondatorul acesteia, și conduce compania împreună cu cei doi fii ai săi, George și Iulian Safir. Pe piața internă, Safir vinde majoritatea produselor sale sub marca Deliciosul de Vaslui. Portofoliul firmei include piept de pui, picioare, copane, aripi și alte produse din carne de pasăre, potrivit datelor furnizate de Safir. Consumul de carne s-ar putea extinde Este demn de remarcat faptul că piața românească este dominată de carne de porc. Un român consumă aproximativ 29 kg de carne de porc pe an. Carnea de pasăre se plasează pe locul doi, cu un consum mediu anual de aproximativ 20,1 kg pe cap de locuitor, urmată de carne de vită și de oaie / capră, cu doar aproximativ 5,6 kg și respectiv 2,3 kg pe an, potrivit datelor publicate de către INSSE.