Ferma

175

Gripa aviară face ravagii în Rusia și Kazahstan

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Milioane de păsări au fost sacrificate în Rusia și Kazahstan după ce mai multe focare de gripă aviară foarte patogenă (HPAI), au fost constatate în ultimele săptămâni. Pe măsură ce epidemia intră în noi regiuni, alte milioane sunt expuse riscului, notează Poultry World.

Milioane de păsări sacrificate în Kazahstan

Kazahstanul a pierdut 1,2 milioane de păsări la 3 ferme industriale de păsări, a declarat Duisengaz Musin, membru al Parlamentului țării, în cadrul unei conferințe de presă recente. El a adăugat că această cifră ar fi și mai mare dacă ar fi luate în considerare fermele din curtea din spate.

În total, fermele de păsări kazahe au găzduit 46 de milioane de păsări la începutul epidemiei, după cum estimează Ruslan Șarapov, președintele Uniunii Fermierilor de Păsări din Kazahstan. Până în prezent, virusul a lovit în primul rând fermele de ouă, a adăugat el.

Presa locală a raportat că focarele de AI au provocat un deficit de ouă în capitala țării, Nursultan, deși autoritățile nu au confirmat această declarație. Deoarece temperaturile medii din regiunile afectate au scăzut sub zero, se preconizează că focarul de virus va încetini în luna următoare, a spus Sharipov, explicând că AI moare la această temperatură.

Recenta epidemie de AI ar putea avea unele consecințe și pentru sistemul veterinar al țării. "Unele focare au arătat mai multe lacune în funcționarea organismelor împuternicite", a declarat Askar Mamin, prim-ministrul Kazahstanului, în cadrul unei reuniuni guvernamentale recente.

Ministerul Agriculturii al țării a cerut guvernului să aloce 3 miliarde KZT (7 milioane USD) pentru implementarea unui sistem electronic de trasabilitate la nivel național, a declarat ministrul Agriculturii Saparkhan Omarov în cadrul aceleiași ședințe de guvern.

Acest sistem poate ajuta la compensarea pierderilor pe care fermierii kazahi le-au suferit din cauza pandemiei Covid-19, a spus el.

În Rusia, AI se răspândește “ca un incendiu”

În 2020, epidemia de AI a ucis 1,5 milioane de păsări în Rusia. În prezent, boala se răspândește în Siberia, lovind atât fermele industriale, cât și fermele din curte. Boala s-a răspândit și în partea europeană a Rusiei, deși cele mai multe focare sunt încă raportate în Siberia.

Focul din regiunea Kostromskaya a ucis peste 14.000 de păsări și a dus la sacrificarea restului turmei de 283.000 de animale, au raportat oficialii guvernamentali.

Unii participanți la piață și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că epidemia continuă de AI ar putea avea un impact asupra creșterii exportului de păsări de curte din Rusia, care se anticipează că va fi cel puțin la cifrele duble din acest an.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2