Tehnologii

173

Heaven’s Pig isi sporeste afacerile in vreme de criza

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Heaven’s Pig, din judetul Arges, a deschis, la jumatatea lunii august, primul sau magazin de produse din carne, in Pitesti. Compania, parte a Grupului Iragri, este, de asemenea, in curs de finalizare a negocierilor pentru achizitionarea unei mezelarii. Administratorul Nicolae Mantu a sesizat oportunitatile de achizitii ale unei piete in criza si a iesit la cumparaturi.

“Magazinul acesta este un proiect pilot, fiind, speram, primul dintr-un lant de 10-15, a declarat, pentru revista Fabrica de Carne, dl Mantu. Urmeaza ca, intr-o luna, doua, sa analizam rezultatele si sa calculam profitabilitatea. Inca nu ne-am stabilit un slogan, insa ne bazam pe atragerea clientilor prin oferirea de carne proaspata, direct de la producator. De la momentul in care este sacrificat animalul si pâna la cel in care carnea ajunge in galantare, trec aproximativ 4 ore si jumatate”, precizeaza adminstratorul Heaven’s Pig. Compania argeseana detine, in momentul de fata, o ferma de ingrasare a porcilor, cu o capacitate de 3.000 de capete si o retea de distributie de carne proaspata. Magazinul face parte din strategia de dezoltare pe orizontala a companei, care mai are proiecte depuse pentru accesarea de fonduri europene, ce prevad constructia unui abator si a unei ferme de reproductie porci, cu o capacitate de 750 de scroafe. “Incercam sa construim un puzzle, sa controlam intreg lantul din care rezulta produsul cu care ne prezentam in fata consumatorului. In acest moment, ne mai lipsesc ferma de reproductie si abatorul propriu”, subliniaza dl Mantu. Ferma de ingrasare a porcilor, detinuta din noiembrie 2009 de Heaven’s Pig, beneficiaza de cereale pentru furaje de la Agronat, divizia de agricultura a Iragri (companie cu 17 actionari, români si italieni) care administreaza aproximativ 2.500 de hectare de teren, parte proprietate, parte in arenda. “Anul trecut recolta a fost slaba din punct de vedere calitativ, dar am cautat totusi sa o valorificam la un pret cât mai bun. Am achizitionat asfel ferma de la Golesti si am folosit cerealele ca hrana pentru animale”, explica Nicolae Mantu. Investitia de la Golesti a fost realizata in 2007 cu fonduri SAPARD si s-a ridicat la o valoare de 2.000.000 de lei. Mihai Serbanescu, inginerul zootehnist care se ocupa de aceasta, a precizat pentru FDC ca ferma a fost utilata cu tehnologii de ultima generatie si necesita supravegherea a numai 3 angajati. “Halele sunt sub patent austriac, constructia silozurilor a fost stabilita de firma franceza Privee iar, in ceea ce priveste tehnologiile de functionare, am colaborat cu firma Tehnofavorit din Cluj”, spune ing. {erbanescu. Animalele, rasa Pietrain, sunt hranite printr-un sistem complet automatizat si ajung de la 25 de kg la 110 kg in trei luni. Heaven’s Pig abatorizeaza deocamdata animalele la abatorul Rador si vinde carnea prin reteaua proprie de distributie si, mai nou, prin magazinele proprii: “Am incercat, acum un an (decembrie 2009), sa incheiem contracte cu patronii de abatoare, insa nimeni nu a fost dispus la asta. Spuneau “imi dai telefon mâine si eu iti spun ce pret iti dau si cât iti cumpar, poimâine”. Asa nu ai cum sa-ti construiesti o afacere si sa dispui de un cash-flow pentru a face fata platii furnizorilor si celor de la bugetul de stat. Singura solutie pe care am gasit-o, la acea vreme, a fost sa facem o mica distributie. Am achi­zitionat trei masini Iveco si am platit doar abato­rizarea porcilor, dupa care ne-am luat produsele si le-am distribuit noi. Asta ne-a salvat in decembrie 2009 când s-au taiat subventiile, si 30% dintre micii fermieri nu au mai populat. Datorita distribuitiei proprii, am reusit sa ramânem pe piata si sa repopulam ferma“, precizeaza dl Mantu. In acest moment, proiectul de constructie a abatorului propriu este in curs de aprobare. “Sunt fonduri europene foarte multe dar, ca sa le accesezi… Noi avem acest proiect de 2 milioane de euro (constructia abtorului, n.r.) si numai intocmirea dosarului si documentarea au durat cam un an de zile. Va dati seama ce inseamna pentru un mic femier care nu are putere finaciara sa mearga si sa sustina un astfel de proiect? N-are nicio sansa. Birocratia este foarte mare”, mentioneaza Nicolae Mantu. Aministratorul Heaven’s Pig considera ca: “domeniul asta (al agriculturii n.r.) este foarte putin valorificat acum, insa are potential si ne-ar putea scoate din criza daca politicile statului ar fi orientate catre aceasta zona. Din pacate, agricultura si zootehnia au cam fost lasate de o parte. Sper ca guvernantii sa se mai trezeasca putin”. Intre timp, compania isi continua politica de achizitii: “Purtam discutii pentru achizitionarea a inca o ferma pentru ingrasat porci, ceea ce inseamna ca vom ajunge la 35.000 de capete pe an”, incheie optimist Nicolae Mantu.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2